Kropp och själ

leslita.blogg.se

Rösten sägs vara själens spegel

Publicerad 2010-11-16 11:44:00 i Vardag och nöje,

Radio utrustning

Nu har vi haft radio i en vecka. Jag har lärt mig massor. Hur man pratar lugnt, intressant, betonande eller rent. Även  datorprogrammet Soundbooth har jag fått lära mig. Hur man klipper och redigerar ljud. Detta har jag gjort i skolan under förra veckan:
  • Första uppgiften var att vi skulle göra en enkät undersökning om vad folk tyckte om boken om kungen som precis kommit ut. Jag var i Farsta centrum och det blev en bra blandning av åsikter.
  • Andra uppgiften var att göra ett reportage som handlade om snövädret. Jag valde att fokusera på minnen. Jag hittade tre personer på stan som hade intressanta minnen men valde en av dem eftersom att vi hade tidskrav på 2-3min.
  • Tredje uppgiften var att göra en längre intervju med en person om bortskämdhet. Jag intervjuade en mamma med två barn. Det blev ganska bra. Övade även på effektljud och bakgrundsljud som man klipper in och lägger bakom.
Det svåraste med radio är att man bara har en chans. Det gäller att hitta rätt person, komma på snabbt bra frågor, lyssna på svaren och komma på följdfrågor som passar in. Att göra rätt vid tillfället när man står där med microfon, hörlurar och hela utrustningen när det gäller. Det går inte att planera att det går att göra om eller att man kan få tag personen och fråga nått mer som man glömde. För det låter kast o klippa in ljud som inte är inspelade i samma stund. När man skriver en artikel så är det lätt att ringa upp personen och ställa en fråga ifall man missat nått. Sedan är det bara att skriva in det i efterhand. Stor skillnad på radio och artikelskrivande.

Kanske kan jag lägga in klippen på bloggen, skulle ni vilja höra det?

♥Relaterade inlägg: Ljudets prosodi, Praktikplats, Som journalist vill jagFotojournalistikMagasin och tidningarIntervjuövning med Video, Journalistik Människa och miljöFörsta dagen JMOM,

Om

Min profilbild