Kropp och själ

leslita.blogg.se

Ljudets prosodi

Publicerad 2010-11-09 16:45:00 i Vardag och nöje,

Jag har lärt mig att förstå vad ljud berättar. Något som Camilo länge försökte förklara för mig. Ljudets prosodi. Att tonläget i rösten avslöjar mer än orden, att ett andedag och ett djupt suckande kan vara det tydligste svaret på en fråga. Hur man kan känna själen i en röst. Det är något jag har fått erfara.

Bandspelare utrustning

Bandspelare, utrustningen vi elever använder när vi intervjuar folk ute på stan under veckan.


Vi har börjat med en radio kurs här på Södertörns Journalistik utbildning. Det är väldigt intressant, en av de mest spännande sakerna jag har testat. Jag har alltid gillat att vara social. Jag brukar vara den som spräcker isen. Och ganska snabbt är jag inne på djupa ämnen men framför allt på den känsliga personens punkt.

Senaste intervjun jag gjorde avslutades med att den intervjuade hade tårar i ögonen. Det är säkert inget bra uppsatt mål med varje framtida intervju, men jag kan få personer att öppna sig. Kanske är det för att jag läst mycket psykologi, lärt mig arbeta terapeutiskt men andra människors känslor och även coacha fram det bästa och svaret inom personen. Jag förstod redan under den första kursen att jag kan bli riktigt bra på intervjuteknik...och nu i radiokursen har jag insett att spela in en intervju i ljud kan nog vara ännu bättre. Så jag tror verkligen att journalist är mitt framtida yrke. Kanske inom radio eller tv, men också som skrivande journalist. Läs bara detta inlägget och försök förneka att det är intressant.

Dagens fråga: Brukar ni lyssna på radiosnacket/nyheterna? (alltså inte musiken)

♥Relaterade inlägg: Praktikplats, Som journalist vill jagFotojournalistikMagasin och tidningarIntervjuövning med Video, Journalistik Människa och miljöFörsta dagen JMOM,

Om

Min profilbild