Kropp och själ

leslita.blogg.se

Hantverksglädje ordnar julmarknad (Artikel)

Publicerad 2010-12-01 15:24:41 i Djur & Natur,

Detta var ett sista minuten arbete som jag skrev på en timma. Placerades på sista sidan och så fick jag en "puff" på framsidan så man inte missar det :) Publicerades i Uddevalla Posten den 1 december 2010 och i Västerbygden den 3 dec 2010.

Up v48 Julmarknad
Hantverksglädje ordnar julmarknad på Bokenäs
I år har julmarknaden utökat till två dagar

Nu till helgen kommer det att vara julmarknad på Bokenäs bygdegård. Det är föreningen Hantverksglädje på Bokenäs som anordnar julmarknaden.

I år kommer julmarknaden på Bokenäs bygdegård att vara i två dagar.
- Då finns det mer tid att nyttja, man kan lätt missa marknaden om det bara är en dag, säger Yvonne Brandt som jobbar i marknadsförningsgruppen i föreningen Hantverksglädje på Bokenäs.

Framgångsfaktorn
Yvonnes förväntningar är att det ska komma många. Hon säger att de medvetet planerar så att det alltid ska vara på samma ställe och så har de öppet samma tider under året. Detta för att öka framgångsfaktorn, förklarar hon. År 1996 hade föreningen Hantverksglädje på Bokenäs sin första marknad. De försöker att ha så många marknader som möjligt men julmarknaden är inte årlig. I år har de satsat stort. Bokenäs Bygdegård ligger mellan Uddevalla och Lysekil, precis innan färjan.
- Vi har en speciell anda i Bokenäs, det är en stor gemenskap och ”ta vara på varandra” tänket här, säger Yvonne.

Konsthantverk
Föreningen Hantverksglädje på Bokenäs består av cirka 25 slöjdare i alla åldrar som kommer att stå vid varsitt bord och visa upp sitt arbete.
- Vi har alltid ett basutbud så att folk känner igen sig, men vi försöker också hitta nytt inom hantverk, säger Yvonne.
Det kommer att finnas försäljning av både mjuk och hård slöjd. Den hårda slöjden erbjuder till exempel träverk, smide och det kan förekomma betong. I smide och silver tillverkas smycken till både herr och dam. Upphängda prydnader i glas och glasskålar brukar också finnas på marknaden. Hantverkarna tillverkar även mjuk slöjd. De virkar, broderar, stickar och tovar olika plagg som är till försäljning.
- Det är populärt med mössor, vantar och halsdukar så här års, berättar Yvonne Brandt.
Det kommer att finnas lotteritävlingar där alla priser är handgjorda. Det är lokala hantverkare ur föreningen hantverksglädje som bidrar med fina priser. Föreningen har ett samarbete med Töllås fårgård som står för matförsäljningen. De har bland annat marmelader, sylt och inläggningar.


Hembakat i cafét
- Cafét brukar var väldigt uppskattat. Det är många sinnen som ska beröras. Både smak och lukt och så ska det vara fint i lokalerna, berättar Yvonne.
Under hela året arbetar föreningen med att förbereda inför både jul och sommar marknader. De har olika arbetsgrupper som delar upp arbetet. En cafegrupp ordnar med nybakat och ser till så att cafet håller sig fullt med besökare. Inredningsgruppen ställer upp bord och organiserar i lokalerna.
- Vi har en trogen kundkrets på julmarknaden men alla är såklart välkomna, avslutar Yvonne med.

LESLY VALENCIA



♥Artiklar: Kinesisk medicin UP, Hemlösa katter UP, Bild på ettan UP,
♥Relaterade inlägg om journalistik studier: Ljudets prosodi, Praktikplats, Som journalist vill jag, Fotojournalistik, Magasin och tidningar, Intervjuövning med Video, Journalistik Människa och miljö, Första dagen JMOM,

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild