Kropp och själ

leslita.blogg.se

Kinesisk Medicin -en alternativ beh. (Reportage)

Publicerad 2010-12-01 10:40:00 i Kinesisk Medicin,

Här kommer mitt reportage som publicerades i Uddevalla posten onsdagen den 1 dec 2010. Den handlar om en nyöppnad klinik som erbjuder Kinesisk Medicin. Texten ligger under bilden.

UP v48 tkm-artikel..

Kinesisk Medicin –en alternativ behandlingsmetod
Kinaterapi har öppnat en mottagning i Uddevalla

Den 15 oktober öppnade en mottagning i Uddevalla som erbjuder Kinesisk Medicin. Här kan man boka behandlingar som akupunktur, tuina massage, kopping och moxibution som tillhör den traditionella kinesiska medicinen (TKM). Kedjan Kinaterapi gruppen har sju mottagningar och har funnits sedan 2008. De vill täcka hela Sverige och har nu valt att öppna i Uddevalla.

- Kinesisk medicin föddes i friskvården och är förebyggande. Den är komplementär och patienten kan kombinera med västerländsk sjukvård, säger Djordje Jovanovic som är terapeut i kinesisk medicin och legitimerad akupunktör.
Han har utbildat sig i Kina och är även fysioterapeut. Akupunktur är den metoden som Djordje arbetar mest med. År 2006 infördes akupunktur i sjukvården, det bevisades vetenskapligt och intresset ökade då kraftigt till skillnad emot tidigare då det gick under kvacksalverilagen. TKM började utvecklas i Sverige redan på 70-talet men det var inte så populärt då. Djordje rekommenderar TKM till alla som mår dåligt och som vill pröva något nytt. Det är även viktigt att patienten har en positiv inställning och tror på behandlingen.
- Fördelarna med TKM är att det inte ger några biverkningar. När patienter inom den västerländska sjukvården tar tabletter så kommer levern så småningom ta stryk. I akupunktur finns inget som tillsätts i kroppen och därför ger det inga biverkningar, berättar Djordje.


Traditionellt

TKM sägs ha funnits i cirka 5000 år. Det är en kulturell tradition i Kina som mer och mer har spridits i västvärlden. Och nu även till Uddevalla. Kinesisk medicin behandlar nästan alla åkommor. De vanligaste besvären patienterna har är smärtor i rygg och nacke, astma, allergi och ångest, berättar Djordje. Det finns flera behandlingsmetoder inom TKM. På Kinaterapi finns akupunktur, tuina massage, kopping och moxibution. Gemensamt för dem är teorin bakom. Läran om TKM pratar om meridianer och punkter. I mottagningen finns bilder upphängda på väggen där jag får förklarat för mig att meridianer är ”energikanaler” som finns i kroppen. På meridianerna finns punkter som kallas akupunkturpunkter. Varken meridianerna eller punkterna går att se med ögat. Läran förlitar sig på tusenårig erfarenhet av att ha utöva sin medicin och på så sätt har meridianer och punkter kunnat visas ut. Ungefär som när en massör känner spända knutar kan en TKM läkare känna akupunkturpunkterna i form av tillexempel små gropar på kroppen.

Akupunktur
Akupunktur är en unik behandling där läkaren använder sig av speciella koppar nålar. Nålarna sticks in i akupunkturpunkterna genom huden. Djordje visar hur det går till på patienten Anders Gunnarssons öra, jag frågar om det gör ont.
- Nej det känns inte alls, det är mycket värre att ta blodprov, svarar Anders.
Anders får ligga kvar på behandlingsbänken i tio minuter för att få effekt. Inom TKM tror de att vi har en kroppsenergi som flödar. Denna kroppsenergin kallas qi. När qi är blockerat i någon meridian får vi obalanser och därmed sjukdomar. Därför sticks nålarna in i den meridian som är blockerad eller den punkt som behöver stimuleras. När qi sedan får flöda fritt så kommer patienten att må bättre och slutligen bli frisk.


Tuina massage

Jag fick testa tuina massage som är en djupgående massagemetod. Massören kan använda sig av manipuleringstekniker, stretching och "knakningar" det vill säga att man mobiliserar skelettet.
- Förutom handlovar och fingrar så masserar massören även med knogar och armbågar, säger Djordje.
Jag får komma in i ett litet behandlingsrum där en svart bänk står i mitten. Det är mer ett behandlingsrum än en spa känsla. Jag känner mig förväntansfull men också lite nervös. Han ber mig slappna av och lägger händerna på min rygg. Till en början känner han bara igenom ryggen lite försiktigt och mjukar upp. Han lutade sig över min rygg och hade ett tryck som ökade gradvis, det är vanligt med olika grepp som går djupare och djupare i vävnaden. Jag kunde höra hur det knakade lite här och var. Det kändes skönt när han på något sätt drog isär skulderbladen där jag brukar ha ont. Även I tuina massagen trycker man på akupunkturpunkter och följer meridianerna för att få qi att flöda. Tuina massage kan öka blodgenomströmningen, reducera smärtor och kan öka rörligheten i kroppen.

Kopping
Kopping går till så att man placerar ”koppar” emot huden. Djordje visade på Anders och jag kunde se hur huden sögs upp i koppen. Det är för att skapa ett vakum och komma ner på djupet. Innan närkontakten emellan patienten och koppen så kan man tända en tändsticka inne i koppen, det är det traditionella sättet. På Kinaterapimottagningen har de den moderna varianten med en pump. Han använde sig av sex stycken koppar i glas men de finns även i plast. De placerades i rad på ryggen och fick sitta kvar i någon minut. Vid längre behandlingar så kan TKM läkaren föra kopparna längst med meridianerna. Kopping sägs ge bra blodgenomströmning i musklerna och används också för att få qi att flöda bättre.


(Bildtext)Djordje Jovanovic behandlar Anders Gunnarsson med kopping Foto: Lesly Valencia

LESLY VALENCIA♥Artiklar: Hemlösa katter, Bild på ettan UP,
♥Relaterade inlägg om journalistik studier: Ljudets prosodi, Praktikplats, Som journalist vill jag, Fotojournalistik, Magasin och tidningar, Intervjuövning med Video, Journalistik Människa och miljö, Första dagen JMOM,

Om

Min profilbild