Kropp och själ

leslita.blogg.se

-Slarv orsak till många olyckor (Reportage)

Publicerad 2010-12-02 10:22:00 i Djur & Natur,

Publicerad i Västerbygden den 17/12- 2010 och även publicerad i Uddevalla posten den 1/12- 2010.

UP v48 hästsäkerhet

-Slarv orsak till många olyckor
På Uddevalla Ridklubb är man noga med säkerheten

- Kärleken till hästen gör en avtrubbad, säger Kent Öhrngren ridskolechef på Uddevalla Ridklubb.
Man inser inte faran i hur mycket en häst väger förklarar han. På två veckors tid har två dödsolyckor skett på ridskolor i Sverige. Kent har själv ridit i cirka 50 år och jobbat som säkerhetsansvarig på Svenska ridsportförbundet.


Man måste ha ett säkerhetstänk i det dagliga när man jobbar med hästar som är stora djur. De vanligaste olyckorna som sker är att man blir trampad när hästen förflyttar sig. Nybörjarbarnen får lära sig att prata med hästen och tala om när de är på väg, hästen kan stå och sova och få en naturlig reflex som till exempel att sparka när han blir väckt. Att inte gapa och springa i stallet så att de skrämmer hästarna är en grundregel. På Uddevallas ridklubb har de teorilektioner då alla barnen får information om säkerheten. De får lära sig hur man hanterar en häst och att sätta på all utrustning rätt. I undervisningen när de rider i hästgrupper så är alltid en ledare med. Nybörjarbarnen får lära sig leda hästen och inte slarva med grundregler.
- Slarv är orsaken till många olyckor, berättar Kent.

Rangordning
Hästar har en rangordning i sin flock, det finns en ledare som håller ihop alla hästar. En ny häst tar flera månader att förbereda innan den känner sig som en i gänget.
- Den nya hästen får stå bredvid bossen i stallet för att de ska få lära känna varandra, berättar Kent.
Rangordningen måste följas av alla hästar och ifall en häst med lägre rang kommer för nära eller till och med går före så kan den hästen med högre rang bli arg och markera. Det göra han genom att sparka bakåt.
- Tyvärr är det inte alltid hästen som han ville attackera som blir träffad utan det blir ryttarens knä som får smällen, säger Kent.
Olyckor som skadar knäna är också vanliga i ridsporten, som tur är har det aldrig hänt på Uddevalla Ridklubb. Men på tal om tur berättar Kent att många olyckor beror på ren otur, det är något som inte går att förhindra eller förutse.
- Till exempel om en platskasse råkar blåsa upp och hamna precis över ansiktet på hästen vid dåligt väder, hästen blir rädd och kastar av sig ryttaren av en naturlig reaktion.
Där inträffar olyckan oavsett hur mycket träning och kunskap personen har. Hästar är väldigt rädda av sig, de är ett flyktdjur. Om någonting sker så stannar inte hästen och slåss utan flyr för livet. Så det är viktigt att inte skrämma hästarna. Kent berättar att paraplyn är till exempel något som hästar inte förstår sig på, så det får inte eleverna ha i närheten av dem. Hästarna är ett flockdjur som känner sig tryggare i grupp. En trygg häst minimerar olycksrisken.

Fara i stallet

- Har inte hästen en säker miljö så har inte heller människan det! påpekar Kent.
Hur det ser ut i stallet är en annan punkt i säkerhetsåtgärder. Eleverna måste ställa undan allt som står i vägen som till exempel skottkärror. Jag kommer in i stallet och ser hur allt är i ordning, det finns inga upphängda redskap som kan vara farliga. Knappt några krokar och absolut inga spikar. Jag känner mig som en inspektör som försöker hitta ”fel”. Det finns en träskiva uppsatt emellan två boxar, varför det? undrade jag. Jag får förklarat att det finns vissa hästar som inte kommer överens och då sätter de upp en vägg så att de inte behöver umgås. Man kan se på skivan att den är ordentligt utsliten.
- Jo när det är matdax kan de ändå bli irriterade, säger Kent.
Det är rent i boxarna och gallren har tydligen bra avstånd emellan varandra. Det ska inte vara för brett för då kan hästens hovar fastna.
- Det värsta jag sett var i ett stall där de hade elkablar en halvmeter ovanför hästen, säger Kent upprört. Hästar är gnagare och de kan få en elchock om de får för sig att smaka på kablarna.


LESLY VALENCIA


♥Artiklar: Kinesisk Medicin UP, Hemlösa katter UP, Bild på ettan UP,
♥Relaterade inlägg om journalistik studier: Ljudets prosodi, Praktikplats, Som journalist vill jag, Fotojournalistik, Magasin och tidningar, Intervjuövning med Video, Journalistik Människa och miljö, Första dagen JMOM,

Om

Min profilbild