Kropp och själ

leslita.blogg.se

Istället för snabba kolhydrater

Publicerad 2013-04-05 08:58:00 i Recept,

Hej på er, jag får ofta frågorna vad man ska äta om man vill undvika snabba kolhydrater, om man till exempel äter GI, LCHF eller gör en längre detox. Vissa undrar också vilka proteinrika saker amn kan äta om man undviker kött under exempelvis en detox eller om man bara vill börja äta mer vegetariskt. Så här kommer i alla fall ett inlägg om det. 
 
Kolhydratrika livsmedel: (istället för vitt ris, pasta, potatis och bröd) råris, brunt ris, vild ris, bovete, quinoa, hirs, kikärtor, gröna ärtor, sötpotatis och jams. Bulgur är GI vänligt men inte tillåten under en detox. 

Proteinrika livsmedel: Quinoa (finns vitt, svart och rött), linser (finns gröna, svarta och röda), bönor (undvik bondbönor) nötter, frön,  tempeh, hempafrön (bröd av hempamjöl t.ex.), korn, soya, 
 
Om du inte gör en detox så sägs även korn och havregryn vara näringsrikt men jag äter själv inte så mycket sånt. Gröt är ett exempel. Jag testade dinkelflingor men var inte så förtjust i det. 
 
Bilden är gjord i Remby
 
 
Tänk på att många grönsaker också innehåller bra kolhydrater och proteiner, t.ex. grönkål, spenat, broccoli, blomkål, brysselkål m.m Tänk också på att många livsmedel är både protein och kolhydratkällor som till exempel quinoa, bönor och sötpotatis. 
 
Omega3: (bra att tänka på när du äter mycket vegetariskt) Linfröolja eller krossade linfrön, chiafrön, perillaolja, hempafrön, blomkål, hoummus, portlak och bryssselkål.
 
 
Berätta gärna vad ni har för erfarenheter av dessa livsmedel som inte är så vanliga. Alltid roligt att veta vad ni tycker är gott eller vill veta mer om.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild