Kropp och själ

leslita.blogg.se

Leslitas Ayurvediska Detox

Publicerad 2012-10-25 21:08:00 i Ayurveda, Recept,

Ok jag insåg ganska snabbt att jag inte kommer att ha tålamod att införskaffa alla ingredienser och varor som behövdes och därtill inte kunde köpa en råsaftcentrifug denna månaden. Så jag kommer inte att göra detoxen fullt ut utifrån den boken som var tänkt. "Crazy sexy diet".  Jag har en annan bok som heter "Renare kropp och själ med Detox" av Nishan Joshi och den kändes mer passande för mig. Den har ett ayurvediskt aspekt, till exempel har de mer varm mat bland annat. Det som jag blev lite ledsen över var att jag inte får dricka för mycket grönsaksjuicer eftersom att jag är vataöverskott men jag tar allt med måtta. Jag testar lite och känner efter. Gillar inte att följa något från punkt till pricka.
 
 
Detoxen säger att utesluta/undvika följande
Det viktigaste med detox är att återställa balansen från sur till basisk/alkaliskt och därför undvika syrabildande mat. Så jag ska inte äta något som innehåller vete, gluten eller jäst. Enda skillnaden från GI är att även bulgur är uteslutet. Sedan ska jag inte äta mejeriprodukter. Jag har bytt ut vanlig mjölk till mandelmjölk och ost till buffelost eller fetaost som var mer ok. Jag ska utesluta rött kött. Sedan alla de självklara sakerna som halv- och helfabrikat, artificiella livsmedel, alkohol, kaffe, socker, sötsaker, skräpmat o.s.v
 
Min detox kost 
Fågel
Fisk
Grönsaker (undantag för vissa syrabildande)
Rotfrukter
Bär och vissa frukter
Baljväxter, bönor och linser (undantag för vissa syrabildande)
Frön, nötter
Quinoa, Hirs
Råris/ vildris
Soja
Tofu
Havre- eller sojamjölk
 
 
Jag kommer att testa lite recept från Kris Carr´s bok också eftersom att jag ändå har köpt den =) Detta är ett program på 21 dagar. Så jag hade tänkt sätta målet där och se hur det går. Om det känns för svårt så kanske jag ändrar om lite, om det känns helt ok försöker jag äta mer veganskt. Jag vill införa juice och smoothie som frukost och mellanmål. Förhoppningsvis kommer jag att fortsätta inspireras av denna kost och äta mindre gluten, vete och jäst och mer vegetariskt i framtiden =) Jag har varit och handlat i dag och kommer att smygstarta lite nu men börjar först på riktigt måndagen den 29 okt. Det ska bli kul att smaka på nya saker och testa nya råvaror/ rätter. Ni får jättegärna komma med kommentaret. Det går alltid att vara anonym.
 
Vill ni höra mer om detta? Är det en "dum" kost? Har du själv gjort någon detox eller vill vara med? Säg vad du vill!
 

♥Relaterade inlägg: "Detox, raw food och en inspirerande dokumentär",
 

Kommentarer

Postat av: Gloria

Publicerad 2012-10-26 15:06:02

Hej! Jag har alltid gillat din blogg och läste den men sen vart de bortglömt o nu hitta ja tbx o ser att du börjat dansa i samma sambagrupp som jag tog lektioner hos. :-) Bor inte i Sverige längre men när ja e förbi o tiden finns ska jag dansa där. Ps va e de för aloevera grej du lägger i lockarna? Funkar aloegel? Jag har nämligen också jättelockigt men så torrt hår. Mvh!

Svar: Hej Gloria, roligt att du har hittat tillbaka till min blogg. Ja jag dansade ett tag i Maria de souzas dansgrupp, det var jätteroligt men sedan opererade jag foten och har inte kommit igång med samban igen. Det belastar foten väldigt mycket. Men jag saknar det verkligen.
Aloevera gel som jag har testat att ha i håret är från Maria åkerbergs märke. Tidigare hette det Dermanord. Men det är ett svenskt märke så jag vet inte var du kan få ta i det från där du bor. MEN jag har lite andra tips som fungerar ännu bättre för torrt lockligt hår.

* Ägg, kokosolja. Värm upp oljan och häll i äggen på en gång. Vispa ihop det och applicera i håret. Lägg en plastpåse över och gärna en handduk över det. Ska vara så varmt som möjligt. Det är en protein inpackning som är jättebra i mitt hår. Men just ägg kan vara lite svårt för vissa hår så testa om ditt hår gillar proteiner. Om det inte kändes helt ok så testa med enbart äggulan.

* Sheasmör. Ta en klick mellan handflatorna och gnugga upp det. Applicera i vått hår efter att du duschat. Undvik hårbotten. Bästa är att bara ha i längderna och fokusera mest på topparna.

Det finns lite mer tips under kategorin "Noo po hår". Berätta gärna hur det gick och säg till om du hittar något bra till håret så kanske jag testar det =) Mvh Leslita
Leslita

Postat av: Gloria

Publicerad 2012-10-26 23:41:04

Jag bor i Wien o de finns hur mkt som helst av natur/bio produkter. Dem e helt tokiga i det här. Jag ska testa de :-) tycker dina lockar e galet snygga!! Synd att du inte kan dansa för tillfället. Jag återkommer med resultat. Krya på dig

Svar: Åhh vad roligt. Jag har hört att just Wien och Schweiz har mycket sånt. Det var en man från schweiz som startade upp vidarekliniken här i Sthlm. Det är Sveriges ända komplementärmedicinska sjukhus. I alla fall. Tack så mycket, skönt att det lönar sig och vara noggrann med ingredienser i sina produkter. Lycka till med ditt hår =)
Leslita

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild