Kropp och själ

leslita.blogg.se

Oändlig yoghurt (Artikel)

Publicerad 2011-05-12 15:23:48 i Hälsonytt, Recept, Örtapoteket,

Torkade Kefir gryn

Kefirgryn – jästsvampar man kan göra yoghurt av om, och om igen.


Oändlig yoghurt


– Min mormor gjorde egen yoghurt av kefir i Chile och jag stod alltid och kollade på när jag var liten. Det låg länge kvar i tankarna så jag beställde några gryn för två år sedan och de lever fortfarande, säger Evelyn Sepúlveda.


TEXT OCH BILD: LESLY VALENCIA

 

Kefir är små vita gryn som är en blandning av jästsvampar och mjölksyrabakterier. Dessa gryn kan producera yoghurt och sägs ha många goda hälsoeffekter. Ke­fir har sitt ursprung i Ryssland. Det kaukasiska folket där låter bland­ningen stå längre än rekommende­rat så att den producerar alkohol. Det blir en procenthalt som mot­svarar en lättöl. Men i Sverige och Latinamerika använder man gry­nen till att producera yoghurt.

 

– Jag brukar baka scones med yoghurten och göra egen tzatziki eller dippsås. Om man vill ha den söt kan man blanda i frukt, bär el­ler lite honung. Det går även att gö­ra egen crème fraiche, säger Evelyn Sepúlveda som gör yoghurt av ke­firgryn för hemmabruk.

 

Enligt urgamla traditioner så an­ses det respektlöst mot naturen att sälja eller köpa kefirgryn kommer­siellt. Det sägs att det är ett dåligt omen, och ger otur. Vanligaste sät­tet att få tag i grynen är att ärva dem från tidigare generationer el­ler genom byteshandel på bond­gårdar utomlands.

 

I dessa tider finns det personer som fortfarande har kvar denna syn. De använder sig av forum på internet för att byta till sig grynen eller köpa dem för en billig peng.Exempel på dessa forum är alterna­tiv.nu och greenroom.se. Där kan det låta så här:

 

”Jag vill ha en svamp som någon brytt sig om, som fått kärlek - in­te en industriprodukt. Det känns som att det är en väldigt grundläg­gande tanke. Om vi ska kunna ska­pa ett paradis på jorden måste vi börja med att handskas med dess gåvor på ett respektfullt sätt”.

 

Kefir betyder ”välgörande” och ”må bra” på turkiska. Yoghurten är helt naturlig och mjölksyra­bakterierna innehåller lactoba­cillus acidophilus-bakterier. De anses vara bra för immunförsva­ret och främja tarmfunktionen. På vårdupplysningssidan 1177.se så rekommenderas kefir mot för­stoppning. Yoghurten innehåller kalcium, proteiner, jod, vitamin A och B och en mängd olika C vita­miner. Innehållet av bakterier är beroende på hur sammansättning­en av mikroorganismerna ser ut och det kan variera.

 

– Om kefirgrynen har gått runt i olika länder och generationer så kan den sammansättningen ha ändrats. Det beror på att olika bak­terier växer olika snabbt i olika temperaturer. Det i sin tur kan va­riera nyttighetsgraden, säger Ste­fan Roos, mikrobiolog på Sveriges lantbruksuniversitet.

 

Positivt är också att yoghurten of­ta kan ätas av laktosintoleranta då laktosen minskar under procedu­ren. Kefirgrynen producerar yog­hurt så länge du håller dem vid liv.

 

 

Gör så här

1. Lägg fyra gryn i en glasburk under ett bom­ullstyg.

2. Fyll på med två tredjedelar mjölk, helst eko­logisk.

3. Låt stå i rumstemperatur. För en mild smak ska grynen få stå ungefär en till två dagar, eller längre för en mer koncentrerad smak. Testa dig fram!

4. Sila yoghurten med ett durkslag för att få un­dan grynen. Tänk på att grynen inte tål metall, så det är viktigt att alla köksredskap är av plast eller trä.

5. Den färdiga yoghurten förvaras i kylskåp.

6. Gör sedan om proceduren, torka eller frys grynen för att kunna använda dem igen.

 

 

*Publicerat i tidningen SMAK i maj 2011.

Kommentarer

Postat av: Maria

Publicerad 2011-05-12 15:39:57

Hej! Vilken bra artikel! Ville bara säga.. bra jobbat!

Kram

Postat av: Lotta

Publicerad 2011-05-12 20:51:43

Jätte bra artikel, och fin bild! Jag måste prova någon dag! Puss å kram

Postat av: Anneli

Publicerad 2011-05-13 15:47:11

Ha, ha!! Som du förstår av min kommentar på ditt nyaste blogginlägg så hade jag inte läst detta än...!!

Bra artikel!! Är den publicerad i nån tidning än?

Postat av: Nima

Publicerad 2011-05-16 22:30:12

Vilken fin artikel! Ser fram emot att se den tryckt sen ;) Tror det blir release imon faktiskt, hoppas det iaf. Hörde att du skulle på Språkforum på torsdag, kuuul - då kommer vi ses där :D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild