Ayurveda kost
Enligt vad jag själv märkt av är att:
- Jag mår bra av mejeriprodukter, ost, mjölk, yoghurt, smör och olja
- Jag blir gasig av äpple och päron
- Jag tål inte starka kryddor så bra men
- gillar salt mycket
- gillar inte att dricka kallt, inte ens vatten. Gillar te, tål inte kaffe (koffein)
- känner mig tung av potatis, vitt mjöl och ris (dvs mår bra av GI)
- Söt och mogen frukt tex dadlar, bär, melon, persika, plommon och banan.
- Nötter och frön vilket jag älskar!
- Zuccini, morötter, rädisor, rödbetor, sparris, lök
- Gröna bönor, linser, mungbönor och tofu
- Fisk, kyckling och skaldjur.
Ett litet problem är att vissa saker i min "må bra lista" inte är GI godkända. Dit hör ris, banan, dadlar, rödbeor och mungbönor. Då återstår inte så mycket att ändra på, var inte en så lång och utförlig lista, men måste ju finnas mycket mer?
En vata ska undvika förutom redan nämnt även: broccoli, granatäpple, övriga bönor, svamp, rött kött och råa grönsaker.
Går det att gå efter GI och Ayurveda eller ska jag strunta i GI och testa vatakost? Någon som följer Auyrveda kost? Har det gjort någon skillnad? Var kan man läsa mer om Ayurveda som är pålitlig? Någon som vet?
♣Förresten har jag blivit sjuk så jag har suttit med tidningar och internet hela kvällen i går. Extra viktigt att äta ordentligt när man är sjuk.