Kropp och själ

leslita.blogg.se

Dieter [LCHF och Atkins]

Publicerad 2009-03-31 23:16:28 i Recept,

Oj vad stressad jag blir när alla frågar om alla dieter. Så ok jag får väll börja då med del 1. =) Jag förklarar en eller två metoder åt gången och kommer inte att lägga in mina egna värderingar överhuvudtaget.
Ska försöka förklara lite syftet, fördelar, nackdelar och hur en "vanlig dag" ser ut för en människa som går efter dieten. Kommer även att vara mycket medicinskt/fysiologiskt utan att vara för komplicerad hoppas jag.

LCHF Low carb High fat
Denna dieten innebär att man ska minska sitt intag av kolhydrater och samtidigt höja intaget av fetter. Inga specifika fetter utan mättade, enkelomättade och alla möjliga är tillåtet. 70 E% fett och 10% kolhydrater. Syftet med kosten är att mer fria fettsyror, så kallade ketoner används som bränsle. LCHF ger ofta  en snabb viktminskning i början vilket beror på de biokemiska förändringarna i kroppen och att de lagrade kolhydraterna (glykogendepåerna) i stort sett töms. Kroppen släpper glukogendepåerna eftersom att kroppens narutliga "svält varning" inte slås på.
Positivt? "Fett lugnar medan socker stressar" vilket gör att denna diet är bra för diabetiker. Hjärnan drivs med ketoner istället för glukos. Vilket också kan vara bra för epiliktiker.
Hälsovinster enligt de som testat? magkatarr försvann, fibromylagivärk förbättrad, färre magknip, bätte sömn. Detta har chakula.worldpress.com uttalat sig om och säger att det skedde efter 7 månader. Åsa Lundberg säger att hennes Gallstensbesvär och migrän försvann.
Negativt? Men dessa Ketonerna är sura och kan leda till Inflammationer och en trolig ökad risk för benskörhet. Till denna diet hör också ökad risk för njursten, huvudvärk, förstoppning samt brist på viktiga näringsämnen. Det finns ett giftigt ämne i tjocktarmen som kallas endotoxiner och uptaget av dessa gifter ökar ju mer fett man äter = inflamation.
Träning? Sämre träningsork, ger dessutom minskad muskelmassa och kan i vissa fall minska tränings lusten. 
En vanlig dag? Frukost> Fyra kokta ägg med smör och winerkorv Middag> fläskkotletter med broccoli och smörsås. Kväll> Två koppar te med grädde och kokosfett.
Bild> Eller kanske Halloumispenat?

Halloumispenat

Källor? Föreläsning Catherine Schuck, enbart.com, viktminskning.dk/LCHF-metoden.php, Anika Dhalqvist blogg. (viktig person som har utvecklat metoden mycket), Åsa Lundberg  på LCHF.se som är under uppbyggnad och Forskaren Erik Edlunds blogg MatFrisk.  

Kom gärna med frågor, tankar, åsikter och erfarenheter.

Atkinsdieten
Den är uppdelad i olika faser och man startar med att inte äta några kolhydrater alls i 2 veckor och sedan stegvist läger man in 20 gram tredje veckan och sedan 2 gram kolhydrater mer per vecka. Tredje fasen går ut på att hitta balansen och fjärde fasen kan hållas livet ut. Men om man går upp i vikt så får man börja om från fas 1. 
Positivt? Man går fort ner i vikt i början och i fas 4 så liknar den en diet med begränsat kolhydratintag och lågt Gi-kost.
Negativt? Atkins varumärke tillåter "bars" med sötningsmedel och ökar sötsuget. Lätt för återfall.  
Livsmedels värket kritiserar metoden.
"Atkins metoden är omtvistat bland forskare om effekten är bestående. Vissa hävdar också att det kan vara skadligt att använda metoden under en längre tid" -Citat ur Aftonbladet-
Träning? Direkt skadligt under fas 1. (Men dieten rekomenderas att kombineras i samband med träning) 
I de övriga faserna bör man själv känna efter hur kroppen mår utav att träna.  
En vanlig dag? Exempel Frukost> Två ägg och Middag> Lax med smör och grädde Hittat på Forum.
Bild> Rör samman färs, gräslök, dragon, persilja, salt, salladslök, tomat och ägg tills allt är väl blandat. Forma färsbiffarna och platta sedan till dem. Stek. Inget tillbehör.  



Källor? Föreläsning Catherine Schuck, Föreläsning av kocken Mia törnblom, Kostdoktorns sida *här*

Kom gärna med frågor, tankar, åsikter och erfarenheter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild