Kropp och själ

leslita.blogg.se

Shamanismens världar

Publicerad 2009-12-08 17:26:00 i Indiankulturer,

Shamanism är ett indianfolk som har en väldigt intressant medicin. De är ursprungligen från Sibirien och har existerat i 15 000 år! Man brukar prata om "Resan" när man definierar deras sätt att närma sig sin tro. Det sägs att de förflyttar sig mentalt till andra verklighetsområden och möter andar och tappade själar. De "åker" dit (hamnar i en trans) för att få hjälp av guider och få kunskap och mer insikt. Detta sker som en ritual där man dansar, sjunger och spelar musik, oftast trummor och flöjtspel. Shamanismer arbetar med 3 världar: Undervärlden Mellanvärlden och Övervärlden.

 

Undervärlden.

I undervärlden kommer man i kontakt med sitt undermedvetna, sitt kraftdjur och sin kraftväxt. Man kan även rådfråga andarna om hjälp i vardagen. Kraftdjuret är olika för varje person och det djuret hjälper shamanismerna och håller dem friska. Spirituellt, själsligt, fysiskt och ger dem energi att klara livet. Om kraftdjuret är svagt, deprimerat eller har något negativ tillstånd så kommer det att speglas på människan.

 

 

Övervärlden

Övervärlden inebär att man reser uppåt och kan komma till andra världar är den som finns på jorden, man kan möta änglar och andliga väsen.

 

 

Mellanvärlden

Mellanvärlden är där vi människor är nu. Det är den världen vi vanliga människor är medveta om. Men när man går i trans kan man även hitta andra platser vi inte kan se med blotta ögat. Naturväsen, energier, andar, det är även här man finner sitt kraftdjur och sin kraftväxt. För att skapa kraft och hälsa till sig, så bygger Schamaner sitt egena medicinhjul där allt är placerat inom en cirkel.

 

 

Visst är det intressant, tänk om man hade den förmågan att försvinna till en annan värld och möta mystikska saker, vilken upplevelse! Men de får ju öva från när de är små för att utvecka sina sinnen. Sedan sägs det att de använder örtmedicin med speciella verkan. Men vilken religion gjorde inte det för århundraden sen? Kanske var det därför de mådde bättre. Ju mer välutvecklade människan blir desto mindre tror man på gammla kulturer och desto mer skeptisk blir man. Jag tror däremot att shamanismen upplevde mycket och talar saning.

 

Vad tror ni? Hade du velat åka på en trumresa och hitta ditt kraftdjur? Det finns ju sådana handledda sessioner. Som de i och för sig inte samtycker att vi västerlänningar "ska hålla på med". Men men... Jag skulle vilja testa bara för att veta om jag kan se nått och lära mig om mig själv, mitt liv och mitt förflutna.

 

 

*Läs gärna tidigare inlägg om liknande ämnen: Finn ditt Kraftdjur, Kallawaya folket, Medicinhjulet,

Om

Min profilbild