Kropp och själ

leslita.blogg.se

Att kunna veta utan vetenskap

Publicerad 2011-10-09 15:00:00 i Mina tankar,

Allt som är vetenskapligt bevisat är sanningen. Jag har fått lära mig att forskning av vetenskapsmän är gjort för att ge oss vanliga människor svar kring något. Ett ämne eller en fråga.

Om svaret är rätt eller inte kan tolkas på olika sätt. Men om det inte finns något svar så existerar det inte?  Men hur är det då med spöken och Gud? De som inte har upplevt eller sett något övernaturligt kan väll inte tro på att det existerar? Jo men det finns extremt troende människor som vet att Gud existerar och att bibelns historia är sann. Alltså behöver allt vara vetenskapligt?


Hur går det ihop med empirism teorin om att erfarenheter kan vara vetenskapliga? Om alla svanar du någonsin sett hittills har varit vita så drar du automatiskt slutsatsen att det bara finns vita svanar. Men om någon skulle berätta för dig att det finns svarta svanar skulle du tro på det? Om hundratusentals människor säger att det finns en Gud skulle du tro på det? Jag tror att en viss del av vetenskapen handlar om övertygelser.  Någon sa en gång att jorden var platt och hela befolkningen såg det som den enda sanningen. I framtiden kommer dagens sanningar att bli överstrykta då ny forskning visar en ny sanning.


http://www.gettyimages.se/detail/99286508/Flickr-Select


Kan man då tro på vetenskapen om den ändras? Det enda riktiga är att världen är under ständig förändring.  Så min fråga är: behöver verkligen allt vara vetenskapligt bevisat? Finns det någon mening med vetenskapen? Är syftet att hela världens existens ska vara vetenskapligt bevisat? Behöver man forska om allt för att konstatera att det existerar.

 

Inom den filosofiska världen finns inget som bara har ett svar och absolut inget rätt svar. Alla frågor går heller inte räkna ut matematiskt med hjälp av former. Man undrar, kommer vetenskapen någonsin kunna lyckas täcka tomrummen och nå sitt syfte att få fram alla sanningar ur alla frågor?  Nej jag tror inte det. Men till dess är vetenskapen något bra att luta sig emot under förvirring.

 

Alla är olika, vissa behöver se med egna ögon medan andra kan tro utan bevis. Därför finns olika metoder och olika former av vetenskap för att alla ska kunna hitta något som passar en själv. För att alla på ett eller annat sätt ska bli övertygade om att de har det rätta svaret.

 

 

Vad tror ni? Kan man tro utan bevis? Kan man veta utan vetenskap?

 

♥Källa: Theory and reality av Peter Godfrey-Smith

Kommentarer

Postat av: Tess

Publicerad 2011-10-09 19:20:08

Jag är av tron att ingenting behöver vara vetenskapligt bevisat... att saker och ting är och finns ändå. Om allt som finns måste bevisas så känns världen väldigt liten! :) Vi skrapar ju bara på ytan än så länge! Kram

Postat av: Jenny

Publicerad 2011-10-11 12:49:03

Jag håller med varenda ord! Det kommer ständigt nya rön som säger emot tidigare (jorden är platt/jorden är rund eller allt kretsar kring jorden/allt kretsar kring solen), och det skulle innebära att sanningen också förändras? Olika forskningsprojekt ger olika resultat, beroende på vad forskarna förväntar sig. Jag tror att man skapar sin egen sanning. Vissa mår jättebra av något, medan andra mår dåligt av samma sak, beroende på vilken övertygelse man har.



Apropå gud: som jag läste i en av Stefan Einhorns böcker har vetenskapen inte kunnat bevisa att det finns någon gud än, men den har heller inte kunnat bevisa att det inte skulle finnas någon. Däremot kommer det ju nya rön som bekräftar vad man vetat i ayurveda och yoga länge, till och med de vediska skrifterna om attraktionslagen bekräftas ju i kvantfysik, även om många väljer att inte tro på det ändå. Galet det här med vetenskap. Nåväl, det är roligt att de håller på!



Tack för ett tänkvärt och bra inlägg! :D



Kram!

Postat av: Mia

Publicerad 2011-10-12 18:23:06

Tack för din kommentar. Den gjorde mig riktigt, riktigt glad! Tack!

Postat av: Malka

Publicerad 2011-10-18 09:10:46

Enligt vetenskapen så existerar ju inget som inte går att mäta, men jag tror att det är ett väldigt förenklat synsätt. Livet är ett mysterium och universum är fullt av fantastiska saker som vi inte förstår. Att ständigt luta sig mot vetenskapen för att avgöra vad som är verkligt/ok blir som en blind bokstavstro, fast vi har bytt ut religionen mot studier.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild