Kropp och själ

leslita.blogg.se

Bakterier, de flesta är nyttiga

Publicerad 2011-11-17 10:00:00 i Hälsonytt,

– Det finns fler onda människor än onda bakterier för människan har förmågan att själv orsaka något medan bakterier bara gör det om de blir påhoppade säger: Gunnar Sandström som är proffesor i laboratoriemedicinsk klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet.

Gunnar Sandström

Klicka för att läsa mer om honom.

Denna intressanta mannen gästföreläste på Södertörns Högskola i kursen jag läser nu. Han pratade om bakterier och slår hål på myten om att det finns onda bakterier, de är enligt honom bara under omständigheterna. Han förklarar att människokroppens normalflora allt för ofta hamnar i obalans då "viktiga och bra" bakterier blir borttvättade. Till exempel är det bättre att använda handsprit än tvätta händerna med vatten och tvål. Som dessutom är uttorkande. Det finns även en överförskrivning av antibiotika som är onödigt. Det kommer ut i naturen, i vattenreningsverken och till våra djur.

Vidare berättade han om infektionsrisken som är betydligt mycket lägre än vad många tror. Det finns endast 8% chans att en person som har vistats på sjukhus kommer ut med en infektion. För att enklast få en infektion behöver även personens immunförsvar vara nedsatt.
http://1.bp.blogspot.com/-wNCHYTzLQn4/TXdAoHenvDI/AAAAAAAACFs/rtPKlajanQs/s1600/bakterier.jpg

Där kom frågan om en person kan ha så bra immunförsvar att denne aldrig blir sjuk?
Han svarade med en motfråga. "Kan man böja på död?". Död, dödare dödast? Detsamma gäller immunförsvaret, finns det bra, bättre, bäst? Nej det finns det inte. Inte heller finns det bevis på att det hjälper immunförsvaret att äta bra eller ta tillskott av något. Det kan endast hjälpa om man redan är på väg åt fel håll.


Så vad har vi lärt oss av det här? Jo att vi inte ska vara rädda för bakterier och sluta överkonsumera antibiotika och tvätta oss för mycket.



Vad tänker ni när ni hör ordet bakterier? Är det positivt eller negativt?

Kommentarer

Postat av: Qbrium

Publicerad 2011-11-17 20:06:19

Åh, jag tänkte lite på det här idag. Vid vår lunch plats finns det en maskin med handsprit och en lapp där det står "Hej Kompis, sprita gärna händerna innan maten!".



Varför det? Tänkte jag. Och sen började jag fundera på om man skulle tvätta händerna eller sprita dem... båda måste ju torka ut.... då har jag svaret. Tack!



Men jag använder ändå aldrig handsprit eftersom jag anar att det skulle svida till rejält i mina eksem på händerna. Men, är jag ohygienisk och full med onda bakterier bara för det?



Antagligen inte. Ändå tittar folk konstigt på mig för att jag väljer att tvätta händerna med vatten och OLJA och att jag bestämt undviker handspriten.



Jag tycker att vi i allmänhet är alldeles för rena idag. Folk klagar över att de lätt känner sig orena och smutsiga.. men det är ju för att man tvättar sig så ofta. Talgproduktionen, you know. Haha!



Nä, mer skit till världen ;) Det förstärker immunförsvaret. Tror jag ;)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild