Kropp och själ

leslita.blogg.se

Yrken jag velat jobba med!

Publicerad 2010-04-18 13:01:41 i Vardag och nöje,

Jag satt o funderade över alla yrken jag varit inne på. Ganska roligt.

  1. Balletdansös och veterinär (när jag var en liten flicka)
  2. Professionell Dansare/ akrobat
  3. Journalist
  4. Brottsplatsutredare/kriminalvård
  5. Alternativ medicinare/ Friskvård/Folkhälsa

1. När jag var pytte liten ville jag bli balett dansös och sen var det veterinär.

2. När det var gymnasievalet så ville jag också söka danslinjen men det fick jag inte för mina föräldrar för det var ingen framtid.


3. Och då ville jag söka internationella för att jag gillar språk och kultur. Tänkte på att bli journalist för att jag gillar att läsa, skriva, fotografera och vara med där det händer saker, resa. Känns fortfarande som att jag kan tänka mig det. Reporter inom Hälsa/folkhälsa (som hon är på spabanken.se) eller jobba för en hälso- tidning eller på tv.
Dansbilder


4. Men jag kom inte in på internationella linjen :-( och då fick jag göra en ny sökning och då fick vi reklam för det nystartade omvårdnadsprogrammet som verkade intressant där man fick läsa kriminalvård. Så jag skickade en försenad anmälan dit och kom in. Gick inriktning skydd och säkerhet som hade kriminologi och rättskunskap och då tyckte jag att polis eller brottsplats utredare var intressant. Efter ett och ett halvt år kändes det som att den traditionella inriktningen var mer intressant och när jag fick reda på att man fick läsa alternativ medicin så lade jag till det. D.v.s. utökat program. Jag har alltid varit intresserad av hälsa, träning (dans), och alternativa behandlingsmetoder eftersom att jag gillar kultur och läste mycket om indianernas medicin och kinesernas medicin. Men jag hade aldrig funderat på att man kunde jobba med det. Det var mer hobbys.
Efter omvårdnadsprogrammet blev jag färdigutbildad undersköterska och kriminalvårdare men ville jobba med hälsa som alternativ medicin och friskvård. Blev en bra grund att stå på, kunde redan allt om sjukdomar och människokroppen och valde till psykologi B också.

5. Jag funderade på att bli sjuksköterska först och sedan välja inriktning alternativ och komplementär medicin, och för det skulle man ha läst Natur B och Matte B så jag pluggade upp det men kom på att sjuksköterska är ju rena motsatsen jag är ju helt emot piller och att operera när det är för sent...

5b. Pratade med 4 olika syokonsulenter och det ända som fanns inom alternativ medicin var att bli Kiropraktor, naprapat eller gå kurser på Axelssons. Var jätte frustrerad att jag hittat drömyrket men att det inte är akademiskt godkänt som högskolestudier. Sedan dök spa programmet upp! Sökte dit och till danspedagoglinjen m.m. Kom in på båda, förvirrad. Tänkte att i spa programmet läser man också ledarskap, pedagogik och man blir instruktör för olika aktiviteter så jag valde spa som hade allt.

6. Just nu känns det fortfarande som att jag vill jobba inom hälsa. Vill testa på spa anläggningar men vet att jag kommer tröttna på det så småningom. Jag vill göra nytta! Och efter ca 3-4 år med att kleta ansiktsmask och fila fötter kommer jag inte vilja vara kvar (tror jag). Funderar fortfarande hur man kan jobba mer terapeutiskt med behandlingsmetoder och inte bara "skönhet". Och sedan är jag också fortfarande intresserad av folkhälsovetenskap som är mer på grupp nivå. Tänk o resa till fattiga länder ge råd kring hälsa, rökning kost, träning, sjukvård. Och sedan skriva om det eller göra ett tv program om det som journalist :) Kanske i framtiden...

steiner


Men det känns som att det alltid varit inom liknande spår i alla fall, vård, hälsa, dans och kultur. Och det går ju o sätta ihop. Jag har alltid drömt om att dans på heltid och bli cirkusakrobat men det får jag ta och ge upp nu. Och sedan jobba på spa/hälsocenter utomlands. Det blir nog bra i slutändan :)

Vilka yrken har du funderat på i ditt liv? Hur slutade det? Och om du skulle byta yrke nu vad skulle det bli?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild