Kropp och själ

leslita.blogg.se

Annorlunda Hudallergier

Publicerad 2009-11-06 17:07:29 i Hälsonytt,

Jag har länge haft någon sorts hudallergi men inte förstått vad det är? Det har tagit flera år att fylla på denna nedanstående punkter :P Hittade inte sambanden och tyckte alltid att det kom utan anledning först...

Kännetecknas:

Utslagens karaktär:
* Vitt utslag med rött runt om
* Kliar mycket

Angripna områden
* Det kommer utslag mest på överkroppen, rygg, byst, armar, mage.
* Försvinner helt efter ca en timme!

Vid tillfällen:
* Duschat / badat
* Tränat
* Går ut och det är kallt
* Solat (även solarium)
* Vid matbordet har jag fått likadana utslag alltid samma ställe under ögonen och på näsryggen, oftast en eller två stycken bara. Återkommande gånger. 
* Ibland utan andledning



(Så här såg det ut idag efter duschen, fast dem vita prickarna syns inte så bra...)

Vad kan det vara? Detta har varit mina spekuleringar genom åren...

1. Jag trodde först att det var någon produkt jag använde som jag var allergisk emot, parfym, alkohol, konserveringsmedel, färgämnen os.v Jag får även utslag när jag diskar så jag trodde att det var diskmedlet. Så jag gick till apoteket och testade igenom HELA deras allergi "fria" sortiment. Fick svar att jag var allergisk emot parfym. Så då började jag använda anpassade produkter. Men utslagen försvann inte vid dem andra tillfällena..

2."Aquagen urticaria" Min kompis är allergisk mot vatten så jag funderade på det ett tag. Man kan vara allergisk mot vissa ämnen i kranvattnet som tillsätts i reningsprocessen och få utslag av det. Även klorvatten. Men när jag fick höra hennes beskrivning på hur utslagen ser ut så stämde det inte... Så då blev det uteslutet.    

(Närbild)

3.
Sedan trodde jag att det var någon sorts temperatur allergi? För vid snabba omväxlingar av temperatur skillnader så får jag alltid utslag. Kroppstemperatur vid träning, varm bad...

4.
Min klasskompis har "Tryck urtikaria" som innebär att man får utslag när man får ett tryck på huden. Hon visade ett utslag och vi pratade lite om det. Hon sa att det brukar vara en kombination av tryckallergin och temperatur allergi. För att oftast ökar cirkulationen vid tryck och huden blir varmare. Men jag kan få massage utan att det händer nått, så tryck allergi har jag inte. Men jag läste vidare om det här med temperatur...


(bild 2 veckor sen)

Slutsattsen

Jag sökte på Urtikaria och hittade följande som konstaterade mitt stora frågetecken! Namnet urtikaria är latinskt och är döpt efter att det liknar utslag vid bränning av nässlor men har alltså inte med nässlor att göra. Det finns flera undergrupper för allergin och det är vanligt med kombinationer. "Urtikaria/Nässel Utslagen är upphöjda, starkt kliande, vitaktiga och oftast omgivna av en rodnad zon. De kan växla i storlek från några millimeter till en centimeter eller mer i diameter." Det här stämmer ju perfekt på min utslag.

5. "Fysikaliska urtikaria" (nässelutslag) kan utlösas av flera olika fysiska retningar t.ex. tryck, kyla, avkylning och värme. Där även vatten är en orsak till avkylning och varmdusch kan utlösa besvären. Det rör sig under alla omständigheter och inte om någon allergisk mekanism." -Hans Formgre allergispecialist-

6. "Ansträngnings urtikaria- kolinerg urtikaria" Utslagen kommer vid kroppsansträngning, feber, varmbad och stressiga situationer. En del får utslag när de ätit kryddstark mat. Utslagen kommer då kroppstemperaturen är lite högre än normalt."

Så förutom min parfymallergi så har jag en kombination av fysikaliska och kolinerg urtikaria. Så nu vet ni att det existerar...

Hade du hört talas om dessa hudallergier?

*Relevanta länkar: Urtikaria, Fysikaliska U,

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-11-06 17:13:30

ja, men det ser ut som det jag har. kliar som faeb. men gå till läkaren så får du allergitabletter. fast mina har slutat funka (antar att jag blivit resistent)

Postat av: Lesly

Publicerad 2009-11-06 17:32:31

Sv: Jo jag har funderat på det men jag är inte så mycket för tabletter. Och det finns bara förebyggande vad jag har sett, då måste man äta dem dagligen. Synd och jobbigt att du blivit resistent jag läste att det skulle bytas ut till cortison om d inte funka...

Postat av: Frida

Publicerad 2010-09-27 22:39:46

Men oj det är precis som jag fast ibland är jag så röd så dem vita prickarna syns inte eller är också röda :O Mamma tror det är svett men det stämmer inte din beskrivning passar välldigt bra in på hur jag har det.

Postat av: Anna

Publicerad 2010-11-23 16:13:15

Har också ansträngningsurtikaria sedan ca 5 år tillbaka. Nu räcker det att ta en promenad så börjar det :( Har fått Aerius utskrivet och det hjälper men vill helst inte ta medicin jämt. Börjar fundera på om det kan vara nån dold matallergi? Har inga andra allergier dock... "Kul" att höra att det finns fler som har samma...

Postat av: Lesly

Publicerad 2010-11-24 10:21:23

SV: Hej Anna! Jag har också fått Aerius nu. Det hjälper lite men inte helt.



Jo men om man får utslag av temperatus skillnader så kan man få det av stark mat också. Det får jag för då höjs min kroppstemperatur också... :(



Jo jag förstår vad du menar med "kul". Det var "kul" att du skrev om dina erfarenheter här så får man utbyta lite tankar.



Lycka till. Ha en fin dag och hoppas att du hittar tillbaka till Leslitas blogg :)

Postat av: Stina

Publicerad 2011-01-19 00:34:45

Hejdu! Det liknar det jag har fått konstaterat , tryck urtikaria. Kan få "fläckar" som dina när jag duschat och när jag dricker alkohol. Får även det på händer och fötter mest och det bränner oc smärtar något otroligt. Även på axlar och armar när jag burit något tungt. Men denna sjukdom kan ha många samband och man kan ha lite av varje . Jag kan få det även om jag inte haft tryck. Man kan ju få detta av lite olika saker. Maila mig gärna.

Postat av: Lesly Valencia

Publicerad 2011-01-20 18:10:15

Sv: Hej Stina, tack för din kommentar och för att du delar med dig. aa det är konstaterat nu att jag har Urtikaria emot temperaturförändringar. Får inget av tryck däremot men jo som du säger finns det varianter och kombinationer.



Så hur länge har du haft det, får du mediciner? Hjälper det?

Postat av: Anonym

Publicerad 2011-06-16 00:17:57

ÄNTLIGEN NÅGON MED SAMMA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Postat av: Mirnes

Publicerad 2011-12-21 23:57:27

Hejsan



Hmm funderar på om jag inte har samma :S fast mina kliar inte så mycket. De kliade som fasiken i början men efter ca 7månader så slutade klia. Haft de över 3 år nu. Har inte ont av det men inte så trevligt att va på stranden om det är en sån dag de har kommit. Har oxå fått Aerius tog en tablett sen försvann de i ca 9 månader men kom tillbacka sen. Om någon har kommit på något som kan va orsaken till allergin så säg gärna till !! :)

Postat av: hanan

Publicerad 2012-03-08 23:37:16

Hej på er! Kul och höra dina erfarenheter om allergin. Keep going green :)

Postat av: Lesly Valencia

Publicerad 2012-03-11 16:01:35

SVAR TILL HANAN:



Tack så mycket!

Postat av: Joline

Publicerad 2012-03-19 00:37:01

Jag råkade snubbla in på din sida av en ren slump och jag har läst några av dina inlägg - det märks att du gillar att blogga :)

Postat av: Sarah

Publicerad 2012-03-31 09:20:35

Jag har haft samma problem i FLERA ÅR! men har aldrig kommit underfund med vad det kan vara. men ÄNTLIGEN hitta jag personer med samma besvär! Jag har exakt samma problem som du har på bilden speciellt efter jag duschat. TACK FÖR DETTA INLÄGG! nu har ja fått svar på mååånga frågor!! :D

Postat av: Lesly Valencia

Publicerad 2012-04-01 10:50:13

SVAR TILL SARAH:



Hej! Tråkigt att du har samma problem men jätteskönt att du vet vad det är nu. Du kan gå till vårdcentralen och få tabletter som heter Aerius. Eller testa mitt recept på "urtikaria olja". Använd sökfunktionen.



Roligt att jag kunde vara till hjälp och tack för din kommentar!

Postat av: Anon

Publicerad 2012-08-07 03:50:59

Har samma sak, får det när jag ducshar. Men vad är skillnaden på Fysikaliska urtikaria och Aquagen urticaria?

Svar: Hej, ja det är det som är det krångliga att det är svårt att veta exakt vad man reagerar på. Många har också kombinationer av två olika urticaria. Vad jag har förstått så är fysikaliska urtikarian att man får utslag varje gång kroppen blir varm INIFRÅN. Aquagen urticaria är värme UTIFRÅN som dusch eller solarium. Men duschstrålarna ger ett visst tryck vilket förvärrar och kan utvecklas till tryck urticaria. Så vad gör du åt din allergi? intressant o veta om du har hittat någon metod som fungerar.
leslita.blogg.se

Postat av: Angelica

Publicerad 2012-09-20 21:18:24

jag har exakt likadant. Är de något man har hela livet eller försvinner de med åren?

Svar: Läkaren sa att det är olika från person till person. Om man har fått allergin som tonåring så är det mycket möjligt att det är hormonellt och försvinner med åren. Men för vissa gör det inte det helt. Hur länge har du haft det?
Leslita

Postat av: Jenny

Publicerad 2013-08-11 20:50:57

Hej!

Ramlade in på din blogg och vill bara tipsa alla med kronisk urtikaria att testa homeopati. Det kanske inte fungerar för alla, men kan ju vara värt ett försök.

Jag har haft urtikaria, exakt sådana utslag som du visar på bilderna från jag var 9 år tills för 2 år sen (jag är 36 år). De kom av fysisk ansträngning och när jag duschade och blev varm. Har ätit antihistaminer mot klådan i alla år tills jag fick behandling hos en homeopat och är alltså nu helt besvärsfri sedan två år tillbaka.

Bara några få gånger när jag blivit riktigt varm och svettig har jag känt att det börjat klia, men utan utslag. Men jag äter inga allergitabletter längre och kan duscha helt utan problem.

Svar: Tack så jättemycket för ditt tips, känns bra att höra att det går att bota vilket man hört så många gånger är omöjligt vid KRONISKA åkommor. Ska kolla upp det. Tack
Leslita

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild