Kropp och själ

leslita.blogg.se

Ayurveda del 2

Publicerad 2009-02-15 23:57:19 i Alternativmedicin, Ayurveda,

Ayur betyder lära och veda betyder livet. Läran om livet!
Jag har tidigare nämnt ayurveda som är en Indisk läkekonst. Dem anser att det finns tre olika människo typer och personligheter. Så kallade Doshor. Dessa är Vata, Pitta och Kapha. I indien är Ayurveda en livsstil som dem anpassar sig efter vad gäller mat, hälsa och relationer. Meningen men ayurveda är att man ska lyckas få en balans emellan dessa doshor. Ayurveda i är ett bra sätt att lära känna sig själv och andra i sin omgivning. Lär man sig om Ayurveda kan man enkelt ta reda på hur en person är och hur den kommer att reagera samt handla i olika situationer. Det finns special inriktade SPA anläggningar i Norden som erbjuder massage behandlingar och hälsorådgivning för dem som har tagit till sig denna Indiska lära. Det finns olika tekniker, då dem använder sig av örter och oljor. Rinnande olja över pannan är det vanligaste som våra Spa har i Sverige. (se bild)
Vill du läsa om bara just din typ så kan du göra testet här först.

Vata - Luft

Pitta - Eld

Kapha - Vatten och Jord


VATA

Kännetecken: Är mycket aktiv, ständigt igång och blir lätt rastlös, pratar fort och mycket, Entusiastisk och energisk till sin läggnining, Ytlig sömn med tendens till sömnbrist, , påbörjar flera saker men svårt att avsluta,  Får hon en förfrågan om att hänga med på ny ide så testar hon den gärna! Humöret växlar oftast väldigt fort.

Överskott av vata doshan kan visa sig i: rastlöshet, oro, lågt självförtroende, sömnstörningar, frusenhet, benägenhet att bli hyperaktiv,

På en Ayurveda rådgivning skulle dem säga att en vata mår bra av : oljemassage, kost vanor som kan hjälpa är varm mat och dryck, Avspänning som tex yoga och meditation, värme,

Hon får Obalans av: Överansträngning, stress, rökning, alkohol och oregelbundna vanor. Koncentrationssvårigheter, sinnesintryck från tekniska prylar,


PITTA

Kännetecken: Gillar att lösa problem, talar tydligt och bestämt, gillar utmaningar men är en dålig förlorare, I arbete är dem logiska och bra på att planera, Omättlig hunger och törst, målmedveten, Får hon en förfrågan om att hänga med på ny ide så granskar hon kritiskt först! Humöret är oftast temperamentsfullt.

Överskott av pitta doshan kan visa sig i: Otålighet, envishet, dominans

På en Ayurveda rådgivning skulle dem säga att en vata mår bra av : Måttfullhet, Äta sval mat och oljemassage, undvika för starkt kryddad mat och för varm väder.

Hon får Obalans av: För höga krav på sig själv, förträngd ilska och besvikelse, Lätt för att stressa upp sig, upplevs som kritiska.


KAPHA
Kännetecken: Lugn, stabil, rör sig tungt och långsamt, pratar oftast mjukt, tänker mer än vad den pratar, blir inte lätt rädd eller arg, svårt att anpassa sig till plötsliga förändringar och gillar därför rutiner, Tar långsamt till sig ny information, slösar aldrig energi på "onödiga aktiviteter", harmoniskt, bekymmerlös, Får hon en förfrågan om att hänga med på ny ide så Väntar hon gärna med det. Humöret är oftast stabilt.

Överskott av kapha doshan kan visa sig i: Blir trögstartad i aktivitet, stelhet,

Hon får Obalans av: För lite stimulans, för mycket sömn, kallt och fuktigt väder,
På en Ayurveda rådgivning skulle dem säga att en vata mår bra av : Att du borde försöka gå upp tidigt annars finns en risk att du ligger och drar dig för länge, omväxling, motion, kryddiga drycker och lätt mat.Ayurveda beh.

Allt detta är på ett ungefär så det oftast brukar vara, men man kan även ha en kombination av doshorna och då stämmer några punkter här och där. Hittar du din typ? Stämmer det? Och ni som känner mig, gissa vilken jag tillhör?  


Länkar !!
Ayurveda del 1
Historik
Fler hälso kännetecken

Mer om Ayurveda
Ät rätt efter din dosha
Behandlingar och kurser
Test

Kommentarer

Postat av: dessan

Publicerad 2009-02-16 09:08:30

en gång i tiden,haha :)

Postat av: Emma

Publicerad 2009-02-16 15:14:46

Sv: tack så hemskt mycket :)

tårtan var precis lika god som fin! ;)

Postat av: elin

Publicerad 2009-02-16 16:55:11

okej =) Varför valde du spa och inte dans?

Jag ska mest troligt gå Thoren business school i skellefteå när jag går ut. Jag vill bli ekonom eller jurist, det lutar nog åt jurist för att jag är inte så bra på matte och sånt:P

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild