Kropp och själ

leslita.blogg.se

Tankar om förlåtelse...

Publicerad 2009-04-07 03:03:00 i Mina tankar, Psykologi,

Lite tankar så här mitt i natten... började fundera på det här för några dagar sedan och har nu skrivit ihop en text med mina åsikter.  Jag funderade på innebörden av att förlåta någon och bli förlåten.
Om jag överhuvudtaget förstår meningen i det ordet.

Om en person kommer till mig och säger förlåt för att den gjort mig något. För vems skull säger han förlåt?
För att han ångrar sig. Ja det var väll trevligt för han, att han har kommit i underfund med det, vad hjälper det mig?
Att jag vet att han ångrade sig? nämen bra! Det visste ju jag också redan.

Syftet att han vill bli förlåten eller att han vill säga förlåt, är stor skillnad. Kanske beror det hela på hur pålitlig personen är när man ber om ursäkt. Om man verkligen ser att personen menar det. I vilket fall så får det inte det hela och den "elaka" handlingen ogjord. Och om personen nu har gjort något elakt så vill väll jag att han ska känna skuld och skam för det. Hur ska jag "straffa" honom genom att "förlåta" honom. Då blir ju hans samvete renat. Återigen ser ingen mening i det, han ska få sitt samvete rent vad hjälper det mig? 

Idiom: "Att be om förlåtelse" Brukar inte det uttalas som snälla? Snälla betyder i mina ögon att man ber om att få något = ego handling av ett begär som man är "ute efter".

Om man nu vill bli sams igen så kan man väll fråga det istället och säga. Jag ångrade mig, det var dumt gjort, kan vi bli sams igen? Kanske är det översättningen till ordet "förlåt". *Frågetecken* ? Bara att man har förkortat det till ett ord så att det ska bli enklare att säga. För tydligen så krävs det ju mod också att säga förlåt till någon oavsett hur mycket man vill det så "vågar" man inte. Men jag föredrar en lång förklaring med ett budskap i än ett ord. Någon som håller med?



Vissa ser också förlåt som att man ber om en ny chans. Så hur ska man veta vad detta förlåt har för innebörd?
Bara ett påhittat, otydligt, förvirrande ord.
I ett kärleksbekymmer så vill personen säga förlåt (antagligen för det han/hon gjorde som förorsakade att det tog slut) men personen vet ändå att det inte kommer bli dem två igen. Då är det ju också bara en ego handling. Jag ville få det sagt så att jag kan må lite bättre men jag vet att du inte vill ha mig. Sådana människor som ber om ursäkt för sitt beteende och ändå tänker: "a jag vet att du inte kommer förlåta mig" men säger det ändå. Varför?



En annan tanke är så klart att vända på det. Att förlåta någon? På vilket sätt kan detta ordet få mig att ändra mitt beslut?
Är jag riktigt arg på någon så är jag det! Säger personen förlåt så spelar det ingen roll. Säger personen inte förlåt så spelar det heller ingen roll. Kanske blir jag "sams" ändå.

Att förlåta någon är bara att bestämma sig för att "nu är jag inte längre arg/ledsen/besviken på dig"  Peace!

Kanske är det som är för känslokall och borde börja använda detta ordet mera. Jag brukar inte be om förlåtelse för att det känns inte som att jag gör den andre personen en tjänst. Ibland är det, det ända den andre vill höra.
Ska man bara säga förlåt för att det är det den andre personen vill höra?  
Jag säger bara förlåt när jag känner mig i vägen och tror att jag är
störande på något sätt genom mitt beteende eller hur jag är.
Men det brukar ju inte vara speciellt seriöst när jag uttalar detta ord tyvärr. Kanske är något man lär sig...
Vad betyder förlåt för dig?
 

Om

Min profilbild