Kropp och själ

leslita.blogg.se

Hjärnans kapacitet

Publicerad 2011-07-24 12:00:00 i Psykologi,

Hej jag läste någon spännande på bloggen http://lagenomattraktion.blogspot.com/. Hon skrev om att hon kan känna vilken hjärnhalva som styr henne. Jag har själv läst om det och det stämmer att det finns en hjärnhalva som är dominerande. Detta styr hjärnan:

Den vänstra sidan styr ord, logik, siffror, matematik och sekvens.
Den högra sidan styr rytm, musik, bilder och fantasi.
■ Corpus callosum länkar samman båda hjärnhalvor.


Klicka på denna BILDEN -->


Jag har  försökt luska ut vilken hjärnhalva som styr mig mest men det är svårt för att.


  • Jag har dyskalkyli som betyder att jag inte förstår mig på matematik över huvud taget men å andra sidan så är jag väldigt organiserad och analyserande.
  • Jag är dubbelhänt.
  • Och så har jag väldigt bra kreativitet, fantasi och rytm (dansare liksom)


Så vad tror ni om det? Känner ni vilken hjärnhalva som styr er mest?

Kommentarer

Postat av: Anneli

Publicerad 2011-07-24 22:52:35

Ja, visst är det spännande med hjärnhalvorna!!

Jag styrs definitivt av högra hjärnhalvan - är alldeles för mycket en känslomänniska för att den dominanta hjärnhalvan skulle vara vänster för mig!!

Jag gillar bilden du lagt ut!! Jättefin!!



Här kommer svar på din kommentar på min blogg:

Ja, det är en kul tradition med pengaträd!! Och så slipper man ju jaga runt efter presenter!! :D

Du får gärna berätta vad du tyckte om Paneer om du provar att göra det nån gång!

Postat av: Jenny

Publicerad 2011-07-25 13:42:29

Åh vad roligt! Jag läste nyligen "Creative Intelligence" av Tony Buzan, en av de främsta hjärnforskarna, och nu läser jag "Head First" om tio olika typer av intelligens och hur man höjer dem. Leonardo Da Vinci och Einstein använde sig mycket av båda hjärnhalvorna, även om Einstein är mer känd för att använda vänster hjärnhalva och Da Vinci höger. Men många kreativa personer är väldigt analyserande och strukturerade för att det de skapar ska bli som de vill (t ex mäta och räkna för att få rätt proportioner) medan Einstein kom på många av sina idéer genom att dagdrömma och fantisera. Han kom t ex på att Universum var krökt när han tänkte sig att han stod på solens yte & följde en solstråle till världens ände, och upptäckte att han hamnade ungefär där han började.



Att ingen särskilt hjärnhalva verkar dominera är alltså helt i sin ordning. :D Dessutom behöver vi båda hjärnhalvorna här i livet, och praktiskt nog kan man öva upp hjärnhalvorna! Själv är jag dels förtjust i ord, föredrar ordning och struktur framför kaos, är logiskt tänkande, jag älskar kunskap och är analyserande, samtidigt som jag är bra på att måla, är musikalisk och både sjunger och spelar flera instrument och dagdrömmer mycket.



Sen finns det de som menar att kreativitet och idéer beror på i hur hög grad man har förbindelse mellan båda hjärnhalvorna. Jag har fått många av mina bästa idéer när jag jonglerat, vilket ökar samarbetet mellan hjärnhalvorna.



Det blev mycket det här. Nåväl, ta hand om dig! Vi får ses snart igen tycker jag!



Kram!

Postat av: Tess

Publicerad 2011-07-25 21:05:02

Åh vilken bra bild! Den snodde jag! :)

Det är så konstigt det där med hjärnan... min högra dominerar ju som sagt men jag är även väldigt praktisk och analytiskt lagd och har ett gott öga för detaljer. Det känsn dock som att i princip allt med den högra hjärnhalvan stämmer in på mig så den är helt klart jättedominerande för min del! :) Och det funkar alldeles ypperligt som tur var! :) Kraaam och tack för länkningen!

Postat av: Vickan

Publicerad 2011-07-25 23:21:05

Spännande, ja, jag är högerhänt, men gör mycket med vänster, kastar bättre ibland, och jag är vänsterskytt i bågskytte, så jag måste skjuta med vänster.

Men det beror på att mitt vänstra öga är dominant när jag ska sikta. Oftast har bara vänsterhänta vänster öga som dominant.



Jag har också snudd på dyskalyli.. jag kan ju lite, men jag glömmer fort bort hur jag ska räkna olika saker och jag räknar på fingrarna i vuxen ålder (ibland) och det är väl ett av tecknen på det vad jag läst..

Matte var aldrig mitt favoritämne :/



Men jag har läst att vänsterhänta är som mest kreativa, duktiga att teckna och göra musik osv, det stämmer in på 3 vänsterhänta jag känner iaf..

Alla är fenomenala på nästintill allt dom tar sig för.. en är som en duktig konstnär, en annan snickrar och bygger grejer, en annan har som ett band och sjunger och spelar.

Så jag har inte hört att det sitter i högra sidan..



Men hur som helst.. teckna gör jag väl rätt bra, inget proffs dock, men jag kan göra porträtt och teckna hästar, djur, byggnader osv..



Men ja, jag är mest högerhänt iaf.. fast lite av varje tydligen ändå :)

Postat av: Vickan

Publicerad 2011-07-25 23:23:50

Klarade förresten Superman idag! :D

(ja, jag kan dock inte nåt tips på hur man kommer in i den, jag körde från golvet) ;)

Postat av: Lesly Valencia

Publicerad 2011-07-28 12:12:26

Svar Vickan:



Hej tack för din kommentar ang hjärnhalvorna :) Intressant det om vilket öga som dominerar det har jag inte funderat så mycket över.



Jag har också läst att vänsterhänta är mer kreativa men läste du Jennys kommentar? Hon skrev iaf att det kanske handlar om hur man länkar samman hjärnhalvorna som visar sig i hur kreativ man är eller utvecklar. hehe spännande det här...



Hade så bra!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild