Kropp och själ

leslita.blogg.se

Juliga örter/kryddor och deras verkan

Publicerad 2011-12-31 10:00:00 i Örtapoteket,

Hej på er jag fick ett önskemål om att blogga mer om örter och vad de kan vara bra för. Jag tänkte att det vore lite passande att välja örter som är acossierat med jultider. Och så vill jag önska alla mina läsare ett riktigt gott nytt år och tack för ett underbart år med massor av fina kommentarer. ♥

Nejlika
http://www.spisa.nu/productImages/pfi_744_3.jpg
Nejlika är en outslagen blomma som kan användas som en krydda i bakverk och te exempelvis. Dess egenskaper är smärtstillande, inflammationshämmande och läkande för magsäcken. Den är dessutom allergihämmande eftersom att den innehåller antihistamin. Tack vare dessa egenskaper kan Nejlika användas emot
  • illamående, tarmsjukdomar
  • dålig andedräckt
  • allergier
  • bakterie och svampinfektioner
  • tandvärk
  • gaser

 

Kanel
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Cinnamomum_verum.jpg
Kanelstång används också mycket såhär juletiden, i julgröten och i ditt te. Den är bra för magsmältningen och cirkulationen. Lugnande och läkande. Maskutdrivande och dödar skadliga bakterier och svampar.

Humle
http://www.pom.info/veckansvaxt/2008/22a.jpg
Finns i julmust och öl. Är lugnande, sömngivande, smärtlindrande och är derför bra emot sömnproblem, oro, ångest, spänningshuvudvärk och dålig matsmältning.

Kardemumma
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c0/Cardamome_noire.jpg
Är frön och har en söt smak. Används till bakverk, te, glögg och likör. Egenskaper är antiskeptiskt och bra emot svamp, är kramplösande, värmande och avslappnande.

Alla dessa örter används främst som krydda eller som eteriska oljedroppar. Mängden är 2-20droppar i en kopp vatten beroende på vilken effekt man vill ha. Inga av ovanstående örter är farliga eller går att överdosera. Och som alla natuliga kurer så är det inte lika kraftfulla jämfört med mediciner. Så testa er lite. 

Brukar du använda dig av dessa örter?
Har du hört någon annan effekt som de kan ha. Berätta gärna vad ni vet och har för erfaranheter.


♥Källa: Boken Örtmedicin – Naturens läkande kraft av Mic McMullen, Rubens Hälsa, Shenet,

Kommentarer

Postat av: Eva

Publicerad 2011-12-31 16:40:46

Tack för att du delar med dig, det var spännande läsning. Visste inte att nejlikan var bra för så mycket, så det måste jag använda mig mer av.

Kram,

EvaKommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild