Kropp och själ

leslita.blogg.se

Om Meridiansystemet

Publicerad 2010-01-04 20:30:17 i Alternativmedicin, Kinesisk Medicin,

Meridiansystemet

Meridiansystemet består av 12 huvud meridianer, det är 6 stycken fram och 6 stycken bak. Dem fram kallas yin och dem bak kallas yangmeridianer. Dessa kan i sin tur delas in i handens eller fotens yin meridianer och handen eller fotens yang meridianer eftersom att alla meridianer möts i tår och fingrar och är sammankopplade. Man ska vara medveten om att det även finns extra meridianer i kroppen. 


Yin meridianerna är:

·         Lungmeridianen

·         Mjältmeridianen

·         Hjärtmeridianen

·         Njurmeridianen

·         Cirkulationsmeridianen

·         Levermeridianen

 

Yang meridianerna är:

·         Tjocktarmsmeridianen

·         Magmeridianen

·         Tunntarmsmeridianen

·         Urinblåsmeridianen

·         Trippelvärmarmeridianen

·         Gallblåsmeridianen

Man delar även upp meridianerna i zangorgan och Fuorgan. Zangorganen är lungorna, hjärtat, mjälten, njurarna, lever och hjärtsäcken (pedicardium) och Fuorganen är gallblåsa, urinblåsa, mage, tunntarm, tjocktarm och trippelvärmaren. Trippelvärmaren regler och transporterar kroppsväts kor. Förutom zang och fu organen finns extraordinära organen, dit hör hjärta, benmärg, gallblåsa, livmoder, blodkärl och skelett.


I varje meridian finns ”hålrum” som kallas akupunkturpunkter. Det är dessa punkter som ligger i fokus vid dem terapeutiska behandlingarna inom TKM. Jag har tidigare nämn att meridianer brukar kallas energilinjer eller energikanaler, denna energi som kineserna syftar till kallas Qi. Qi flödar med blodet. Qi kan försvagas vid sjukdom och den går även att stärka med hjälp av olika metoder. Qi kan fås genom födseln, ur maten vi äter och ur luften. Qi försvarar våra kroppar.


Tror ni på meridiansystemet?

Kommentarer

Postat av: Eva

Publicerad 2010-01-04 23:13:09

Jätteintressant det där. Har ju fått en hel del akupunkturbehandlingar, så jag känner igen det. Fascinerande.

Sv: Ja du, jag hade också hoppats få spökfritt. Men jag fick lite oväntat besök här hemma ikväll...

Postat av: Anneli

Publicerad 2010-01-07 21:31:22

Intressant!!! En del av det där visste jag i och med att jag är född in i en familj som var medvetna om alternativmedicin, hälsokost m.m. Du är så himla duktig, Lesly!! Ska bli kul att se vad du blir "när du blir stor"!! :D

KRAM!! //Anneli.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild