Fejkad mat eller äkta vara?
Bilden är länkad
I video klippet börjar Mats-Eric journalisten som skrivit en bok om hur maten är t.ex. E- ämnen, färgämnen, konsisteringsmedel, konsistens och alla möjliga tillsattser hålla en föreläsning om sin åsikt kring vad som finns i affärer och vad som ges till barnen i skolan på 20min som är värd att se och lyssna på! Mats-Eric Nilsson har skrivit boken "Den hemlige kocken" bör också nämnas. I videoklippet kommer sedan en kvinna in från livsmedelsverket som berättar sin åsikt (gankska segt, spola förbi typ :P) och i slutet bildas en het diskussion emellan dessa två personer!
Exempel som Mats-Eric Nilsson berättar är:
- Svarta oliver är egentligen gröna oliver färgade med järnglucomat
- Bröd som det inte händer något med efter ett år, det ändras inte som ett naturligt bröd bör göra!
- Han avslöjar många märken och exakta varor som är fullproppade med tillsattser
- Mörkt cibatta bröd, men hur blev det mörkt? Jo med hjälp av sockerkulör!
- Matvaror som blivit smaksatt med t.ex. vanilj eller jordgubbar gör att barnen inte tycker om den naturliga smaken för att den smakar för lite då. Man har blivit van med den "fejkade" smaken.
- Light produkter innehåller mer tillsattser än orginal produkter
- En skagen röra vann i en tävling där man letade fram flest tillsattser. 22 st! (Rydbergs)
- 48 olika kemikalier skapar jordgubbs smak i milkshake eller glass (Burger king)
- 1,5% avocado i en guacamolemix. Aromämnen för smakens skull, färgämnen, konsistens m.m (texmex Santa Maria)
- 9 st E-ämnen i potatissallad som är markerat med "Hemlagat"
- Kåldormar med 67 ingredienser, nödvändigt? (Dafgård)
Tillgänglig t.o.m. lör 29 maj så kolla på den!
Och slutligen då frågar jag er. Vad tror du? Överdriver han eller stämmer det? Vad kan vi göra åt det? Och hur äter du /din familj? Andra åsikter är bara att skriva ner i en kommentar!