Kropp och själ

leslita.blogg.se

Taoism- Kinesisk filosofi

Publicerad 2009-10-28 12:23:23 i Kinesisk Medicin,

Kinesisk folktro, med en uppsjö av gudar, odödliga, andar och annat övernaturligt, brukar ofta förknippas med taoism. Tao (kinesiska dào) betyder ordagrant "väg", men det är mer än så. Det är svårförståerlig mystik. Dem tror på Gud men använder inte det begreppet som det Absoluta, den yttersta sanningen eftersom detta skulle begränsa Dao. Dao finns i allt men man kan inte se eller röra det. Till Skillnad mot annat jag har läst så är den orörlig. Jag vet därför inte om den går att hantera eller lära sig att skapa som jag tidigare har saggt med magikonst. Enligt min lärare i Traditionell Kinesisk medicin finns det tre inriktningar. -John Jouper-

*Tao Te Ching Vägen och dygdens bok
*I ching Spådom, förvandlingen, det andliga
*Nei Jing Inre medicin Kejsarens bok.

Historik: Det fanns en man vid namnet Li Er som filosofierade mycket och bestömmde sig för att skriva en bok. Denna boken heter Tao te ching som översätt betyder Klassikern om Vägen och dess Dygd. Denna bok med visdomsord blev grundläran för Tao filosofi och Li Er ses som taoismens grundare.

Wu-wei är en viktig lära som hör till, Taoism har inga regler eller läror igentligen.Men att leva efter wu-wei är en bra start. Det innebär att man löser problemet genom att gå runt det. Det är en lättsam inställning. anpassa sej efter situationen och inte driva igenom något onaturligt utan låta allt ta sin tid. Kanske sova på saken. Wu-wei kan också praktiseras i en konversation.


I ching: I ching är kinesisk spådomskonst. Man ställer sin fråga och får svar genom dessa speciella mynt eller brickor. Varje bricka har olika betydelse.

Jag hade velat testa att bli spådd eller läsa mig spå med I ching, jag har en bok med ett kapitel om det. Men det verkar så invecklat och så är det kinesiska ord och tecken. Vissa mäniskor ser enbart i ching brickorna som "lyckomynt" och bär med sig dem i en liten tyg påse.

Detta har använts i tusentals år och av någon andledning finns det utövandet kvar.
Jag tycker att det känns vettigt fast det är lite svårt att förstå sig på....Vad tror du?

*Källor: Nationalencyklopedin, paranormal, Taoism.nu,

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild