Kinesisk Matlagning
Dagen började med en kopp grönt Te, vår lärare häller upp i kina koppar.
Jag tillagade bl.a Peking Anka denna dagen.
Kocken visar hur man dekor skär olika frukt och grönsaker
Ros av tomatskal
FÖRRÄTTERNA serverades kalla med olika såser.
Soppa
Pannkakor av mjöl och vatten, stektes. Sedan fixade jag till må strimlor av slang-gurka och salladslök.
Det lade jag in i en röd chili ring. Och ankan skars upp. Detta tog några timmar kan jag lova.
Anka som blev över lades upp fint på ett fat.
Dublins med köttfärs och kål? b.la. (Jag hjälpte bara till med att vika ihop dem så vet ej vad det var i)
Risrulander med Kinesisk brocoli
Dukning
Kring denna tunna paperslapp utförde vi en traditionell ritual för lycka.
En låga tänder den och man önskar sig något. Väldigt fint.
VARMRÄTTERNA
Fisk som är utrensad (genom munen för att inte skära i den)
Klar
Pilgrims musslor
Fisken
Strimlad biff
Stekt ris med räkor
EFTERRÄTT
Frukt Sallad med Melon, ananas, apelsin och en lichi liknande frukt.
Alla rätter och moment åts såklart med Pinnar :)
Visst ser det mumsigt ut? :)
Utvärdering: Det som är så intresant med Kinesik kost är att det tillagas på ett så specielt vis med balans i fokus. Allt ska vara i harmoni utefter femelements teorin. Och jag blev förvånad över hur bra jag mådde efter första rätterna. Jag todde att jag skulle bli väldigt mätt och undrade hur jag skulle orka smaka på alla rätterna. Men när det äts i lugnt tempo och i en speciell ordning så skapas balans även i magen. Allt smakade spännande med de fem olika smakerna i sig. Såsen som serverades till biffen var söt i början, salt och sur efter någon sekund och blev riktigt hett i eftersmaken och detta inom loppet av några sekunder. Helt otroligt. Det var imponerande hur allt hänger samman med hälsa och kost. Det är viktigare än man tar hänsyn till.
*Läs gärna tidigare inlägg kring ämnet: Kinesisk kost video,