Kropp och själ

leslita.blogg.se

*Meditation* Nybörjar tips

Publicerad 2009-03-23 18:49:48 i Psykologi,

Jag har fått lite frågor om hur man börjar med meditation så nu tänkte jag skriva lite nybörjar tips på vad man kan tänka på. 

* Fixa till miljö, dämpad belysning, lagom temperatur, kanske behövs en filt eller ett öppet fönster. Gynnsamma omständigheter som att säga till omgivningen att du vill vara ifred en stund, stänga av mobilen och kanske sätta på musik. Men jag tycker själv att det är svårare med musik på.

* Testa vilken ställning du vill meditera i som du känner dig bekväm med. Sitt eller ligga. Lotus ställningen eller sitta på knä är dem vanligaste. Försök att vara still under hela momentet.   

* Testa om du vill ha slutna ögon eller ej. Om du vill ha dem öppna så kan det vara enklare att fokusera på något vackert föremål eller te.x eld lågan på ett ljus, kanske kan du bara hitta en punkt på golvet snett framför dig.

* Överstig inte 20 minuter per gång om du är nybörjare för att undvika "mental tränings värk". Avsluta mjukt och ta det lugnt en stund efteråt för återställningens skull.



* Det finns flera olika sätt att meditera på. Man kan ha ett mantra (ett ord t.ex. Aum eller En eller Ohm). Uttala detta ordet utdraget (t.ex. Aaauuummm) antingen högt, mumlande eller tyst inom dig. Fokusera på andningen som ska vara djup och lång. Min yoga tränare brukar säga att man kan räkna så att inandningen och utandningen blir lika långa. Rimligt för en nybörjare är 3-4 sek. Jag brukar "hålla" luften inom mig någon sekund i både in och ut andningen så kommer rytmen och resten automatiskt.  Alltså Andas in. Håll. Andas ut. Håll. Andas in. Håll...   

* Tänk på att meditation inte ska vara något påtvingat, prestations inriktat. Ska ha en passiv inställning till det, och även mot tankarna som dyker upp. Det är valigt att det dyker upp tankar. Utsätt planerad tid, regelbundenhet och ha tålamod. Ansträng dig inte för mycket.  


I början är det mycket testande för att hitta vad som passar en själv bäst. Testa det här och berätta gärna för mig hur det gick. Säg till om du har funderingar eller behöver lite vägledning. Lycka till!

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2009-03-23 19:59:51

Okej tack så mkt.. det är det att jag för ett tag sen kände att plugga hälsa skulle vara ganska intressant men då är inte idrott och sport det jag är mest intresserad att plugga. Utan snarare mer själ och massage och sånt där. Fast för mig ligger Umeå närmare för jag bor i Norrbotten det var därför jag undrade. Men det är kul att veta att det finns ett sånt här program.

Postat av: Karin

Publicerad 2009-03-23 20:05:32

p.s Jag minns att jag mediterade en gång när jag var typ 13 år och då var jag lite intresserad av "spöken och andar" och tarot och såna där saker.. så hade jag läst att om man mediterar och hamnar i ett mer öppet tillstånd så kan man få kontakt med andevärlden.

Så höll jag på och mediterade och tänkte "andevärldsaktiga grejjer"... då hade jag en "dörr" som var öppen i min garderob längst upp..(som ett skåp).. och blev lite störd av det(paranoid). Sedan plötsligt i mitt mediterande prasslade det till ifrån skåpet ... det lät som en plastpåse som prasslade till. Inte mkt utan bara lite. Och en sekund efter det ringde telefonen på mitt rum, jag höll på att få en hjärtattack.



Men nu sysslar jag inte med såna där andegrejjer o tarot och sånt där. Det perioden har jag gått förbi för ett tag sen.

Postat av: karin

Publicerad 2009-03-23 21:08:50

Sv: Jag har ännu inte gått ut gymnasiet så jag har inte så bråttom ännu..

Postat av: Helena

Publicerad 2009-03-24 20:12:31

Hej tack för tipsen! Ska försöka mig på det igen, men det är så svårt att koppla bort alla tankarna tycker jag.

Postat av: nela

Publicerad 2009-03-30 13:12:58

tack för nybörjartipset! det är så bra med din blogg!

love<!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild