Kropp och själ

leslita.blogg.se

Alternativ medicin? då måste man väll vara rik?

Publicerad 2010-02-12 10:09:05 i Alternativmedicin,

– I Sverige är det dyrt med alternativ vård och billigt med den etablerade vården. För de flesta människor i världen är det precis tvärtom. Där har man varken råd med eller tillgång till annat än det vi kallar alternativ, säger Susanne Nordling, landstingsrådssekreterare (mp), Stockholms läns landsting.

-Jag kollade på wellnessskolan genom nätet där hon hade bjutit in en massör/hudterapeut  där pratade hon om hur det ser ut i Sverige jämför med andra länder. Det vi kallar SPA och skönhetssalong i väst är vardag för andra. Vi ser det som lyx, dem ser det som nödvändigt. Man behöver massage med jämna mellanrum för att inte bli stel, helt logiskt. Hon hade pratat med några kvinnor i brasilien där dem berättade att kvinnor går på hand och fot kurer och pedikyr varje vecka. Eftersom att man går i höga klackar och dansar mycket så behövs ju det var deras svar.

-Jag har även märkt att det finns mer jobb utomlands än i Sverige. Men det ser ut att bli ändring på det. Spa och alternativ medicin expanderar med en himla fart och kraft. Det är roligt tycker jag.



Diskussion!! Kom med era åsikter nu! Jag vill veta vad alla tänker och tror :)

-Men då kommer vi till kostnadsfrågan. Är det värt det? Ska hälsa vara dyrt? Behöver vi unna oss något extra ibland bara eller bör det finnas ett stort utbud med enkla billiga alternativ? Måste man vara rik för att gå till en kiropraktor istället för att få tabletter via vårdcentralen? För det är ju dem valen vi har vid t.ex. smärta. Välja emellan värktabletter eller att gå till naprapat, akupunktör och sådant som krävs 10 beh och kostar mer. Väljer folk efter ekonomin eller för att det känns rätt? Tror ni att fler skulle söka sig till Alternativa behandlings metoder om det var ett bättre pris? Är det priset som hindrar oss eller är vi fortfarande för skeptiska emot alternativmedicin? Har människor utomlands ett annat synsätt? Vad tror ni om Hälsa i framtiden? Mer? Vanligare? Kommer det bli billigare eller dyrare? Kommer det att bli mer vardagsmat eller mer framtids utvecklande och speciellt?

Kommentarer

Postat av: Anneli

Publicerad 2010-02-12 19:38:22

Hej Lesly!!

Först vill jag säga att din blogg har blivit superfin!! Vilket lyft!! Och då tyckte jag att den var fin redan förut!!

Sen det här med alternativmedicin.... Oj, oj, oj!!! Det skulle jag kunna skriva spaltkilometer om!! Men jag ska försöka hålla mig kort... typ...! ;-)

Jo, det är väldigt synd att det ska vara så dyrt att vara "naturlig"!! Men man måste inte alltid vara rik. Det gäller att prioritera, om man nu har nån marginal att prioritera med...!! I min familj (både den jag växte upp med och den jag har nu) har vi alltid haft väldigt begränsad ekonomi, mycket beroende på att både min mamma och jag själv har valt att vara hemma med våra barn (vi har 5 st både mamma och jag). Så egentligen har vi inte "haft råd" med det alternativa liv som vi valt! Men genom att typ göra allting själv och stanna hemma på semestern och den typen av val så fick vi ändå det att gå ihop någotsånär. Mamma sydde mycket av våra kläder och köpte begagnat och jag har använt tygblöjor och lagat all barnmat själv t ex. Men tack vare en övertygelse om att alternativa behandlingar och alternativmedicin är bättre än "kemimedicin" som min Kinesiske akupunktör säger, så tar man sig helt enkelt råd!! Det, plus att man lär sig så mycket man bara kan om olika huskurer och plockar örter på sommaren som man torkar, gör dekokter och salvor av mm mm för att kunna behandla en del själv alldeles gratis!! Då funkar det riktigt bra!! Men det kräver en stor övertygelse och mycket engagemang!!

Jag har full förståelse för att alla inte orkar ha det engagemanget, men att köpa en eller ett par böcker om gamla huskurer har de flesta ändå råd med!! Och det är en bra investering!! Sen måste man ju tyvärr erkänna att det finns tillfällen när det kanske är bra att lyssna till doktorn...! Man får inte bli för styvnackad...!! Men det allra, allra viktigaste är nog ändå att försöka hålla sig så frisk som möjligt!! Men bra, naturlig mat utan e-nummer, frisk luft och rolig motion!

Det finns hur mycket som helst att säga i detta ämne, men det här får räcka för denna gång!!

KRAM!! //Anneli.

Postat av: cilla

Publicerad 2010-02-14 11:42:23

vår familj går till kiropraktiker, massör och får även ljusterapi. även om det kostar mer så är hälsan viktigare än att bara få en pilla och dölja problemen. visst hade det varit kanon om det varit billigare men tyvärr så är det inte så. det skulle tillhöra sjukvården då många alternativa behandlingar är mycket bättre. du tar upp en väldigt viktig sak som alla borde ha råd med. kramisar

Postat av: Åsa Vargadotter

Publicerad 2010-07-13 17:11:29

Ja du, som jag ser det så borde det vara en självklarhet att få välja precis vilken vård man vill ha för samma kostnad. Dvs, all vård borde vara subventionerad, inte bara skolmedicinen. Är det inte så i England, eller har jag drömt det?



Vi ligger långt efter här i Sverige när det gäller det s k "alternativa", vi går ännu i förskolan jämfört med många andra länder. Men förhoppningsvis så kommer det att ändra sig. :-)



Ha en skön dag!

Mvh, Åsa.



Tips! Kolla in den nya sajten http://alternativbehandling.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild