Kropp och själ

leslita.blogg.se

Dokumentär -Bananas-

Publicerad 2010-04-27 18:46:17 i Sett,läst,hört,

Den 21/4 såg jag en dokumentär på Svt1 som handlar om bananindustrin och dess offer. Det "Dole food company" försökte dölja.  Dem visade hela den juridiska prossecen där dem utsatta försökte kämpa för sin rättihgeter. Det handlade om bananplantagen i Nicaragua och Peru. Plantagen blev besprutade med ett giftigt ämne som kallas Dbcp och många hela byar insjuknade efter ett tag. Speciellt arbetarna på plantagen som utsattes för ämnet i högre grad.

Dole food company

Symptom och sjukdomar som uppmärksammades var:
  • Sterilitet
  • Missbildade barn
  • Cancer
  • Njurproblem
  • Prostataproblem/cancer
  • Dödsfall
Företaget standford fruitDole Foods, Chiquita Brands och Fresh Del Monte
Dbcp förbjöds i hela central amerika och USA för att man inte var säker på ifall det var ogiftigt eller ej. Trots det så fortsatte Dole food company,  att använda Dbcp på i Nicaragua. Det amerikasnak företaget slutade att köppa in ämnet men det förbrukade dem enorma mängderna som fanns kvar. I dommen frågade juristerna varför dem inte undersökte personernas hälsa och effekterna av Dbcp. Dem hade ingen specifik orsak till sitt försvar. Flera grupper vittnen kallades in och blev utfrågade angående sin fertilitet. Många männ berättade om sin förlust att alldrig kunna bli en pappa..."Dole" klagade på att det inte fanns något osakssamband, man vet inte om männen var sterila eller hade prostataproblem innan.

Dole food company


Dommen blev att "Dole Food company" handlade med grov oaktsamhet och bedrägligt beteende. Dem blev skyldiga at betal flera miljoner i skadestånd.

Tycker att ni ska försöka få tag i den och se den ;)

*Länkar: bananasthemovie, bananalink,

Kommentarer

Postat av: Sandra

Publicerad 2010-05-04 15:19:51

Jag har faktiskt den dokumentären på film hemma, har även sett den i skolan. Så sjukt bra är den, hoppas alla får se den i skolan osv. Tänker aldrig mer köpa Dole frukt över huvud taget! Började nästan gråta när de var så elaka och ställde så irrelevanta och kränkande frågor till Nicaraguanerna under rättegången. Hur som helst Lesly!! Hoppas allt är bra med dig! tänkte höra hur det går med No'poo metoden för dig?? Jag tänkte nämligen gå snäppet längre och sluta använda balsam helt och istället bara använda äppelcidervinäger och bakpulver samt essentiella oljor. Har du provat det eller? Vet du om det ger ett bättre resultat än balsam-metoden? Mitt hår blir nämligen fett efter typ en dag numera... lite jobbigt. Det höll sig bra i hösts/vintras, men nu så känns det inte bra längre.... Ja ja, hoppas vi ses snart!! Miss you :)

Kram Sandra

Postat av: Lesly Valencia

Publicerad 2010-05-04 15:47:52

Ja har du det! Jag har den nerladdad hihi* Ja det var verkligen taskiga frågor, jag blev så arg! När dem påstår att nicaraguanerna ljög och påstod att dem visst hade "undangömda" barn. VA?! liksom, helt idiotiskt. Jag har också slutat köpa det märket definitivt!



ang balsammetoden så går det bra för mig, det är lite olika perioder men nu har jag precis klippt mig så håret känns bra. Jag har testat oljor som funkar bra om man har torrt hår, ÄCV är också bra emellanåt . Men alla hår reagerar ju olika så jag vet inte. Testa! Bakpulver är utspätt, bättre om du köper rent bikarbonat vad jag har hört, men inte testat.

ehm jag tycker att du ska börja om men balsammetoden och testa från början, köpa ett sista schampoo så att du får ur allt och testa ett nytt (inte lika tjockt) balsam märke. Sedan har jag hört att vissa använder bikarbonat och balsam så det behöver inte vara antingen eller.



Yes men lycka till! Saknar också dig! Tänkte komma till Gbg på Hammarkullekarnivalen, ska du dit? Så kan vi träffas Kramar!

Postat av: Sandra Jonsson

Publicerad 2010-05-05 21:59:06

Jag vet! Usch, att man ens kan göra så...



Okej. Jag tvättade nämligen håret med shampoo i februarimen det känns mer som hårbotten är irriterad. Blir så nojig av alla kemikalier hehe. JAja... Skulle vara kul att testa go entirely clean också :) Men men, vi får se. Humberto sa att man skulle tappa allt håret om man tog bokarbonat så han avskräckte mig lite när jag nästan bestämt mig helt, hehe =)



Angående Hammarkullekarnevalen så ska jag kanske dit, men om du ska dit och vi kan ses så absolut! =) Var ju så längesen sist, julas om jag inte minns fel...



Ha det gott!!



KRAM

Postat av: Lesly Valencia

Publicerad 2010-05-05 22:18:30

Sv Sandra: Hej! ok aa men då kanske inte det passar dig att ha balsam över huvudtaget. Mitt hår blir för torrt om jag inte använder nått. Ja du menar att inte använda tvål eller nått? jag läste en blogg där hon inte använde några produkter alls. Det verkar helgrymt :D Speciellt bra eftersom att jag är allergiskt mot det mesta emot huden. Det skulle vi ju kunna testa tsm så kan vi peppa varann och se hur det går :) Hahah jag tror inte att bikarbonat är så farligt, och om man har världens tunnaste hår så kanske det inte är det bästa. men allt är ju med måtta. Inga mängder och jätte ofta.



Ja det hade varit roligt, jo det blir ju så när man inte bor så nära varann. Men jag hör av mig när jag vet datum och sånt ;)



Hade så bra Kramar

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild