Kropp och själ

leslita.blogg.se

HAMAM -Turkiskt bad

Publicerad 2009-11-30 12:27:26 i Spa & Massage,

Hamammästare Ziya Gursoy från Turkiet öppnar nu ett Turkist ångbad i Lidingö. Det är det första äkta turkiska hamam badet i Sverige. Baden i Turkiet är väldigt traditionellt och förfrågningen sägs vara stor bland invandrare i Sverige.

Proceduren:
Man börjar med att sitta en stund i en traditionell varm bastu. Gästen ligger på marmor och blir skrubbad med en gethårshandske och sedan blir man tvagad. Efter det får man ligga "inpackad" i lavendeldoftande skummbubblor (se bild), i rummet tänds levande ljus och allt är inrett i en orientalisk anda med marmor och guldiga detaljer. Rummet är bastuvarmt och likaså hällen som man får ligga på, den ångar skönt. Med ett jätte stort kopparkärl öser terapeuten vatten över kunden. Man får håret in shamponerat och en hårbottensmassage. Efterbehandlingen får man ett kopp te, hamammästaren säger att det inte är bra att dricka kalt efteråt för att det kan chockera kroppen. Te sorterna är nogrannt utvalda med speciella effekter.



Hittas här: Bluehotel Lidingö,
Artiklar: ExpressenUnt, Aftonbladet,
Video: Aftonbladet, Reklamsnutt, Youtube,

Leslitas åsikt: Det här hade jag gärna velat testa men det får jag inte med min urtikaria men det verkar väldigt spänande och skönt! Dessutom är det varm i rummet hela tiden vilket jag tycker är ett minus i det västerländska body scruben och i tkm tvagning sitter man i ångbastu innan tvagningen bara. Men här är det varm hela tiden då fryser man inte. Jag tror att det kan vara lite mycket för den som har känslig hud att bli skrubbad flera gånger på raken också. Det ser väldigt intressant ut hur dem får fram skummet med stora tygpåsar och handukar som är tvinade, svingar för att få i luft och så trycker man ut skummet :) Det hade jag velat lära mig. Annars verkar mysfaktorn och avslappningen vara ganska hög :)

Notis:
I turkiet är ritualen lite annorlunda, där tar den mycket längre tid också. Man får även en massage när man ligger i skummet. Sedan får man hoppa i en uppfriskande pool en stund eler ta en dusch innan man blir insmord i lotion och får en massage/töjning. Sedan äter mat tillsammans. Och Hamambad är vanligare bland män och man är flera i rummen.  

Vad tror ni? Skulle du testa? Någon som redan har testat kanske?

Kommentarer

Postat av: Fia

Publicerad 2009-12-01 09:44:55

Det där lät helt underbart och jag skulle gärna prova på ett turskiskt bad!



MVH Fia

Postat av: Lesly

Publicerad 2009-12-01 11:01:49

Ja visst lät det underbart!

Postat av: Emmy

Publicerad 2010-03-10 20:43:49

jag har varit på hamam i turkiet :) det är underbart och man känner sig sååå ren efter åt !

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild