Kropp och själ

leslita.blogg.se

Kortleken genom tiderna

Publicerad 2009-05-18 21:20:47 i Häxkonst,

Dem ursprungliga kortet består av tecknen svärd, mynt, bägare och stavar.
Det var Grekerna som ändrade till hjärter, klöver, ruter och spader.
Sedan ändrade Italien och Frankrike till kungar och drottningar och målade motiv på korten.

När gambling startades försökte kyrkan stoppa det.
Detta var runt år 1376 och därför fick korten en negativ betydelse och ansågs ondskefullt.
En annan synpunkt var också att kort tillverkarna inte betalade tax och eftersom att det var dyrt att köpa en kortlek förr i tiden så tjänade man mycket på det. Detta ville inte kyrkan tillåta så dem som undanhöll pengavinster av försäljningen hängdes till döds.
*klickbara småbilder*
Visa kort trycktes med hemliga budskap. Kärlekspoesi, inbjudningskort och det gjordes även kartor under andra världskriget. Ett kort kunde vara enda länken emellan två personer för att kunna bibehålla kontakten.

Många mödrar som beslutade sig för att ge bort sina barn lämnade ett budskap på ett kort tillsammans med babyn. Om kortet var avkapat på mitten som en tre kant så betydde det att modern skulle komma tillbaka någon gång till sitt barn. Om kortet var helt så betydde det att hon gav bort barnet för evigt.


Det finns en berättelse om en soldat som kom till kyrkan och uppmanade prästen att använda en kortlek i sin predikan. Istället för Bibeln. Han tyckte att det gick att hitta samband med kortens siffror och bibeln.

1 Ess innebär att det bara finns en Gud
2 står för 3 enigheten
4 evangelisterna
5 st oskuldsfulla fruar
6 dagars skapande
7 vilodagen

Det var Egyptierna som förde med sig Tarot korten till Europa. I nutid används fortfarande tarot och man har kvar dessa tecken som består av svärd, mynt, bägare och stavar. Ingen annan kort lek (eller samling som jag föredrar att säga) har haft så mycket mystik över sig. Tarot korten är fulla av symboler och hemliga budskap.

Historien om kortspelet är en lång resa, med många hålrum som har blivit förlorade i tiden. Det är kodningen som helt beror på hur du tolkar dem som är mystiken med tarot. Kortleken kan vara ett spel, ett trick eller en inblick på framtiden. Det är där i magin ligger.


Kommentarer

Postat av: Sara

Publicerad 2009-05-18 23:26:59

Tyvärr hade du inte tillräckligt med tur den här gången för att bli en av finalisterna i "Månadens blogg". Deppa inte, istället kan du hjälpa någon annan att vinna tävlingen genom att lägga din röst på din favorit i detta http://ssarapettersson.blogspot.com/2009/05/nominerade-till-manadens-blogg-i-maj.html inlägg. För att inte missa de kommande tävlingar så får du gärna följa mig via bloglovin så är det lättare att hålla koll på dem (om du inte redan följer mig förståss). Ha det bra!

Postat av: LUHLUUS FOTOBLOGG

Publicerad 2009-05-19 10:23:01

tack så mycket! =)

Postat av: Gina

Publicerad 2009-05-19 11:40:29

Hej! (:Var gärna med och diskutera i diskussionen om abort som pågår just nu på min blogg, kom med dina åsikter och se även vad andra anser är rätt och fel!Kram

Postat av: M

Publicerad 2009-05-19 20:15:50

haha ja visst e dom roliga att läsa :)fin blogg du har :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild