Får det lov att vara ett smakprov?
Ja precis...vill du ha ett smakprov. Om du läser en kurs på resturang högskolan i Grythyttan så ska du tacka nej!
Detta utsattes vi för i skolan!
Först fick vi smaka på OLJA. Skillnaden emellan raps olja och oliv olja.
Och så övade vi på att använda våra sinnen och att kunna förklara med ord hur det smakar.
Sedan fick vi skriva upp vad vi trodde att denna nedanstående bild smakade.
Hallon med grädde och mandel spån. Jag skrev gräddigt, knaprigt, sött, gott, lite surligt....
Sedan när man smakade så hade de saltat! allt. ush! Poängen var att man inte ska ta för givet vad saker kommer smaka och att man inte ska skriva på menyn nått som inte stämmer som leder till besvikelse. Vilket detta också var...
Sedan fick vi smaka på yoghurt. fin blandning av gul, råsa och grön. Man skulle ta en sked av en i taget skriva en komentar. Jag tyckte att den gula smakade banan i alla fall. Men sedn när man suttit där och tagit sked efter sked jätte länge ja DÅ märkte man att det var samma! Det var vanilj yoghurt med karamell färg. Haha. Har du smakat på nått som var helt motsattsen till vad du förväntat dig?
sedan fick vi denna lila grej. Man skulle hålla för näsan och smaka och fundera på vad det smakade och konsistens.
Jag tyckte bara att det smakade socker. Sedan när man släppte näsan så kom kanel smaken fram jätte tydligt! Poff liksom! Det var intressant. Funderat på hur smaklöst allt är utan luktsinnet? När man är täppt till exempel.
Och sista övningen var att sätta ord på konsistenser. Banan, knäckebröd och ärtor.
Hur skulle du förklara att knäcktebröd har för konsistens? Hårt och knaprigt. Men nått mer. Det är svårt.
Hur nogrannt brukar du smaka och tänka till?
Detta utsattes vi för i skolan!
Först fick vi smaka på OLJA. Skillnaden emellan raps olja och oliv olja.
Och så övade vi på att använda våra sinnen och att kunna förklara med ord hur det smakar.
Sedan fick vi skriva upp vad vi trodde att denna nedanstående bild smakade.
Hallon med grädde och mandel spån. Jag skrev gräddigt, knaprigt, sött, gott, lite surligt....
Sedan när man smakade så hade de saltat! allt. ush! Poängen var att man inte ska ta för givet vad saker kommer smaka och att man inte ska skriva på menyn nått som inte stämmer som leder till besvikelse. Vilket detta också var...
Sedan fick vi smaka på yoghurt. fin blandning av gul, råsa och grön. Man skulle ta en sked av en i taget skriva en komentar. Jag tyckte att den gula smakade banan i alla fall. Men sedn när man suttit där och tagit sked efter sked jätte länge ja DÅ märkte man att det var samma! Det var vanilj yoghurt med karamell färg. Haha. Har du smakat på nått som var helt motsattsen till vad du förväntat dig?
sedan fick vi denna lila grej. Man skulle hålla för näsan och smaka och fundera på vad det smakade och konsistens.
Jag tyckte bara att det smakade socker. Sedan när man släppte näsan så kom kanel smaken fram jätte tydligt! Poff liksom! Det var intressant. Funderat på hur smaklöst allt är utan luktsinnet? När man är täppt till exempel.
Och sista övningen var att sätta ord på konsistenser. Banan, knäckebröd och ärtor.
Hur skulle du förklara att knäcktebröd har för konsistens? Hårt och knaprigt. Men nått mer. Det är svårt.
Hur nogrannt brukar du smaka och tänka till?