Kropp och själ

leslita.blogg.se

Att jaga instinktivt [artikel]

Publicerad 2011-10-16 16:30:00 i Djur & Natur,

Hej jag träffade en nyfunnen vän i går för första gången. Det var jättetrevligt och han är väldigt intressant som person. Dessutom väldigt spirituell som man kan filosofiera med. Men det jag skulle säga var att han är väldigt fascinerad av vargar som fick mig att tänka på min artikelserie om vargar. Jag publicerade ett reportage som heter *Vargen på spåren*. Klicka om du vill läsa den. Här kommer andra delen av tre.

Att jaga instinktivt


(Bildbanks bild)

 

En varg är kapabel till att döda en fullvuxen älg själv. Men vargar jagar oftast i flock, speciellt om det är ett stort djur som är bytet. Frågan är om allt dödande är meningsfullt?

 

 

– En varg kan bita fler byten än vad den skulle behöva för att bli mätt.  Det är för att jaktinstinkten triggas igång. Till exempel om en varg är på en gård och har massor med får under näsan på sig, säger Inga Ängsteg på Viltskadecenter.

 

Vargen jagar oftast bara stora djur som älg och hjortar under vinterhalvåret. På sommaren äter vargar ungvilt, smådjur, bär och ägg. En varg som dödat ett stort djur äter sällan upp allt. Resterna utnyttjas av till exempel en järv, räv eller björn. Vargar kan även döda i självförsvar, de är väldigt måna om sitt revir och ifall till exempel en hund närmar sig för mycket så attackerar vargen för att hunden inkräktar. Även en hund kan attackera vargar av sin biologiska natur. Speciellt vanligt är det om bägge är hannar för att då vill hunden visa sig starkast.

 


Viltskadecenter i Grimsö arbetar med att skydda tamdjur emot rovdjurs angrepp. När det gäller att skydda hundar från vargangrepp så har viltskadecenter tagit fram metoder som stängsel och pinglor.

 

– Ägaren fäster en låtande pingla på hundens halsband. Ute i skogen hör vargen pinglan och associerar det med människor. Vargar är rädda för människor och drar sig därför undan, säger Inga Ängsteg på Viltskadecenter.

 

Det finns även speciella västar som ägaren kan trä på sin hund. Den skyddar hunden från bett av varg och även emot vildsvinsattacker.

LESLY VALENCIA

♥Sista delen som handlar om inavel och genetik kommer snart.

Om

Min profilbild