Kropp och själ

leslita.blogg.se

Hur bra skriver Journalister om KAM?

Publicerad 2010-08-12 15:44:00 i Alternativmedicin,

Nämen så passande, jag bläddrade runt bland nyheter inom hälsa och medicin. Brukar alltid läsa det senaste inom forkning, träning, kost och allt sånt som intresserar mig. Och så hittar jag flera artiklar där dem kritiserar journalister som skriver om KAM Komplementär och Alternativ Medicin. De anser att många journalister inte har den kunskap som krävs för att artiklen ska bli pålitlig. En stor studie gjordes i Australien där forskarna jämförde 100 tals artiklar och betygsatte dem utifrån innehåll vad journalisterna har valt att ta upp. Och mycket av informationen stämmer inte eller är väldigt tolkande. Tv fick lägs poäng, kvälls och online press fick lite lägre poäng än dagspress. 

Det var uppdelat i flera kategorier som jämfördes:
  • Energi medicin och kropp själ medicine. (Artiklarna handlade t ex om meditation, magnet terapi, yoga, elektriska chocker, etc.)
  • Biologiska KAM terapier (vitaminer, mineraler, fettsyror, aminosyror proteiner, probiotika, funktionell mat, et.c)
  • KAM behandlingar för cancer och hjärtkärlsjukdom
  • KAM behandlingar för psykisk sjukdom, diabetes, smärta och barns beteendeproblem.
  • m.m.

KAM

Sälskilt nämns att artiklar om säkerheten av vissa KAM terapier och potentiella interaktioner med läkemedel samt information om biverkningar, effekter och kostnader är oftast felaktiga har har fått låga poäng.

Slutsatser: I sista stycket här låter det precis som att det är det negativa om KAM i artiklarna som vinklas utåt i media. Journalister försöker lyfta fram att KAM inte resulterar i något bra? Det är däremot väldigt bra att detta uppmärksammas och att forskare gör studier och utvärderingar hur det skrivs om hälsa och medicin i media. Och det är där jag kommer in :) Snart blivande Journalist inom hälsa, medicin och KAM som ska förbättra kvaliteten i artiklarna och kanske TV. Vem vet ;)

Vad tror ni? Är det enkelt att få tag i tillförlitliga artiklar om KAM? Har journalister tilräcklig kunskap?

♥Läs hela artikel här: Nymedicin,

Om

Min profilbild