Konsten att tämja en goja

Åhh vad jag älskar min lila Sookie. Hon är redan tam. Visst kan hon få fnatt och flyga iväg men sen kommer hon tillbaka när jag lockar henne med mat.

I början hade jag henne i en handduk så att hon helt enkelt inte kunde flyga. Mest för att jag inte ville att hon skulle flyga in i allt och bli rädd eller skada sig.

morhuvad papegoja

Sakta men säkert började jag släppa handduken men behöll handen över ryggen ifall att hon skulle veckla ut vingarna så märkte jag det och tog tag i henne på en gång.
morhuvad papegoja

I dag övade vi på att gå upp på händerna. Från den ena till den andra så att hon blir van med mina händer. Hon promenerade upp när jag lockade med mat. Det gick bra. Fick tillockmed henne att gå upp på axeln som ni ser på bilden.

Hur gör ni för att tämja papegojan?

En trött goja [video]Första videoinlägget. Här sitter Sookie i sin bur och putsar sina fjädar, gäspar och tillslut somnar. Så söt.

I Hudiksvall, Aspe

Papaegoja
Sookie med sin syster hos uppfödaren i Hudiksvall.

Papaegoja
Sookies föräldrar. Pappan står på pinnen och mamman hänger i taket.

Papaegoja
De föder upp många grå jakos. Denna var pratglad som gillade att sjunga. 20 år är hon.

Papaegoja
En singelhane som var väldigt tam. Det var en väldigt trevlig vistelse. Många djur. Kossor, hundar, katter och det bästa var ju dessa två rum fyllda med papeojor :D


♥Länk: Aspegojan,

Duscha med blomspruta

Duscha sin goja med hjälp av en blomspruta är ju superbra tips. Hade inte jag kommit på om jag inte hade sett denna videon.

Jag har lite frågor till er papegojägare.
 1. Hur ofta brukar ni duscha/bada gojan?
 2. Låter ni en badbalja stå inne i buren så att gojan får bada när den känner för
 3. eller kan den bli sjuk om den badar för mycket?
 4. Brukar ni torka gojan efteråt?

Buren och hemgjord leksak

Fågelbur

En väldigt stor papegojbur står nu på plats. Ska köpa ett ställ med hjul till buren.

Papegojleksak

Hemgjord papegojleksak som består av "Pride" skosnöre med en kattboll som innehåller bjällra, en plastnyckel som jag fick med postreklam, en leksakskula som man får i tuggumiapparater som innehåller en papegoja som jag fick i ett kinderägg (Rio tema) ch så slutligen en lila påsklämma. Riktigt finurligt tyckte jag. Hoppas gojan gillar den.

Wow, are you kiding with me??

Dvärgpapegojan Polly

Jag pratade med min mamma om att hon skulle kolla efter en bur på blocket. Så att min goja kan bo någonstans när jag åker till Trollhättan och hälsar på familjen. Mamma kollade blocket och hittade en dvärgpapegoja som bortskänkes p.g.a att den har ett skadat ben. Så helt plötsligt åker det till Göteborg och hämtar upp denna lila goja och får en bur från kompisen och allt gick jättefort. Så nu har min familj i Trollhättan en papegoja! (Innan mig som planerat detta längre haha).

Men det är jättekul för då kan min Sookie ha en kompis att leka med. Och nu vet också mina föräldrar hur det är att ha en papegoja och får bättre förståelse för mig och mitt liv. Min lilebror mms:ade dessa bilder.

dvärgpapegoja

dvärgpapegoja

Info om dvärgpapegojor (Agapornis)
Vad jag har kommit fram till så är det en rosenhuvad dvärgpapegoja men ganska ljus byst. Den blir rödare/orangeare med tiden. Den har blåa stjärtfjärdrar också men det syns inte på bilderna. En dvärgpapegja kan leva 10 till 15 år.  Klicka *HÄR* för att se en bättre bild av denna arten rödhuvad papegoja.

Köpt lite MER saker


I dag var jag förbi i djuraffären och köpte lite saker. Jag köpte en BUR, jättestor och fin men ska hämta den med bil på torsdag. Sen köpte jag sittpinnar i olika tjocklek, en ställning som jag ska ha hängades i lägenheten och en stege som jag ska hänga i buren tillsammans med 2 skålar till mat och vatten. Och slutligen så köpte jag en klicker till trick träning. Är egentligen till hund men han som jobbade där sa att det funkar till goja. 

Jag ville köpa ett koppel också med det fanns inte där så ägaren skickade mig till en annan djuraffär som jag får se när jag kan ta mig  dit.


Åhh det är mindre än en vecka kvar nu helt galet. Jag längtar så.

Köpt lite saker


Jag har planerat att jag ska mata den med så mycket naturlig mat som möjligt som frukt, bär, nötter, bark, animaliskt protein och det den behöver. Fryst mat är också bra. Men det kan ändå vara bra att ha lite papegojmat hemma. Sen köpte jag även två bollar med bjälror i, egentligen till katt men papegojor kan roa sig med allt möjligt.

Transportbur
Köpte en transportbur från en kvinna som sålde den på blocket. Billigt och bra!

LekplatsPrint screanat från ett youtube klipp, alltså jag måste bara visa vilken fantastik lekplats fåglar kan ha. Den som ni ser där är buddies. En vit undulat. Ser ni den? Men en sån lekplats hade absolut fungerat till en mindre papegoja också. Ser riktigt rolig ut.

Veckans goja v.8Helt amaizing, Papegojor som kan trumma! Och de har tillockmed rytm. Tycker att det är fachinernade.

A bird of the air

http://www.abirdoftheair.com/ Ny film som kommer ut! Handlar om en papegoja. Verkar väldigt fin och rolig :)


Veckans goja v.7-2011

Goja sjunger-Let the bodies hit the floorSå söt och rolig.


*HÄR* är original låten för er som inte har hört den.

Första bilderna

Hej jag föddes på Aspe i Hudiksvall och har två syskon. Detta var första bilderna som min matte fick mejlat innan hon kom och hämtade mig.
Här är vi nyfödda.

Kroppsspråk

Tecken på avslappning
 • Fjädrarna på hela kroppen är löst uppburrade, f.f.a. runt näbben (kakaduor) och benen
 • Fågeln putsar bröstfjädrarna eller stjärtfjädrarna
 • Fågeln sträcker ut ena vingen över benet
 • Fågeln gnider näbben
 • Fågeln avlastar ena benet i vila eller sömn
Tecken på upphetsning eller aggression
 • Samtliga fjädrar är tätt slickade utmed kroppen
 • Pupilen varierar snabbt i storlek
 • Rensning av fjädrar på specifika delar av kroppen t.ex. tofsen hos kakaduor, nackfjädrar hos amazoner
 • Hopkrupen framåtlutad ställning
 • Utbredda vingar och stjärt, f.f.a. hos arter med färger på dessa fjädrar
 • Näbben hålls halvöppen
Tecken på rädsla
 • Alla fjädrar hålls tätt intill kroppen
 • Upplyft tofs
 • Kroppen sträckt upprätt
 • Fågeln lutar ifrån det den är rädd för.

Papegoj saker

Har insett att jag behöver köpa ganska mycket saker så jag gör helt enkelt en lista. Så att jag inte glömmer något och till dig som kanske planerar eller vill köpa en papegoja.

 1. Bur
 2. Transportbur
 3. Mat
 4. Våg-- det är bra att väga papegojan en gång i veckan för att se om det har skett några drastiska förändringar. Om papegojan har gått ner för mycket i vikt så kan den behöva veterinär vård.
 5. Skålar till mat och vatten, ev vattenflaska att ha med
 6. Badbalja
 7. Koppel

 

Mindre viktiga till en början

 1. Ställning att öva på eller låta gojan få stå på när den inte är i buren.
 2. Klicker och taget pinne till träning (se inlägg/videon *HÄR*).
 3. Leksaker stimulerar dess utveckling och inlärning

DNA-test resultat

DNA-test resultaten har kommit. Det finns två honor och en hane att välja emellan. Jag hade tänkt gå på intuition och se hur det käns när jag är där. Helst vill jag ha en flicka för att jag har redan bestämt ett namn men om pojken väljer mig så kommer jag ta med den hem. Vi får se helt enkelt.

Jag har planerat att jag vill ha en papegoja de senaste 4 åren och velat ha en papegoja senaste 10 åren. Men då var det aldrig något jag verkligen trodde att jag skulle kunna göra. Nu är det som att en dröm gått i uppfyllelse! Jätteroligt att jag äntligen ska få en papegoja.

 

Glad alla hjärtans dag!


Ja ni ser varifrån bilden är lånad. Kolla in sidan!


Titta vilken söt bild med papegojor. Glad alla hjärtans dag till er alla från mig, Leslita. I dag blev det firande med lunch på en Kinarestaurang och presentbyte med min pojkvän. // Puss ♥

Äntligen äntligen!

Hej Lesly! Har nu snart leveransfärdiga Morhuvade ungar till salu om ca två veckor, funderar om du fortfarande är intresserad?


Mitt svar är JA ←

Åh vad kul. Om två veckor! Nu börjar nedräkningen.

Veckans goja v.6

Marnietalks.com. Världens sötaste dvärgpapegoja som pratar massor. Säger what are you doing?, you are so cute, give me a kiss m.m

Om Papegojan
Hej jag är en morhuvad papegoja som heter Sookie. Sookie betyder "jag älskar dig" på Japanska. Men med en försvenskad stavning. Jag bor i Stockholm hos Leslita.Jag fyller år på julafton. Mina intressen är att leka och träna tricks. Följ med mig och se vilket roligt liv jag har.

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!