Kropp och själ

leslita.blogg.se

Chicken garam masala

Publicerad 2011-07-30 12:00:00 i Recept,

Chicken garam masala

Chicken garam masala vet alla redan hur man gör men jag tänkte ge ett tips på en kall sås man kan ha till för oss som är känsliga för starkt. Jättegod!
Kall sås
Turkisk yoghurt (eller Kefir)
Gurka (finhackad eller mixad)
Citronsaft och ev lite skal
Mynta (färsk eller torkad)
Salt och peppar

Blanda ihop all i en skål och ställ i i kylskåpet medan du tillagar rätten. Rätten är GI godkänd. Jag hade quinoa men det går att byta ut till ris om man föredrar det :)

Hoppas att det smakar!

Stretch på NPS, spagat och split

Publicerad 2011-07-29 10:00:00 i Yoga och stretch,

Lite bilder från senaste OP på NPS med Rebecca. Tack för bilderna :)

Spagat Leslita
Spagat med höger ben fram.

Spagat Leslita
Spagat med vänster ben fram. Nästa gång ska jag testa att luta överkroppen och armarna bak när jag sitter i spagaten. Det är fint tycker jag och så får man fram höften bättre. Men höften är mycket bättre jämfört med första gången jag kom ner i spagat. Se bild ♥HÄR

Split Leslita
En Split variant som jag inte har testat förut. En bra bit kvar :P

Bröstrygg stretch
Bröstrygg stretch, den tog riktigt bra, Aj aj.

Hur går det för er dansare och polemänniskor som läser min blogg? Vad är era mål med stretch?

Strävandet till att bli nöjd

Publicerad 2011-07-28 13:07:33 i Mina tankar,

Detta strävandet. Ibland vill man bara ha mer, något annat, något nytt. Allt förutom det man har. Det handlar inte om materiella saker. Det är känslor, upplevelser och att lära sig saker. Jag vill känna annorlunda och göra annat.

Rätt eller fel? Oftast vet jag inte om det jag ger mig in på är rätt. Rätt för mig, rätt i tid os.v. Oftast måste jag bara göra det och sen känna efter. Det kan ha sina konsekvenser. Som att man har slösat tid på något som var "fel". Bara erfarenheterna är det man fått ut av sitt kämpande. Är det tillräckligt?

Sen tror jag också att det kan ändras på vägen. Det dyker upp ett nytt mål. Att jag känner att något är bra och att jag verkligen vill "det här". Men sen märker jag att NEJ det var inte alls vad jag trodde. Det har hänt så många gånger. Det kan var allt från utbildning, kille eller var jag ska flytta.

http://www.gettyimages.se/detail/106749564

Jag har alltid tänkt att för att uppnå lycka behöver man vara nöjd. För visst kan man inte vara lyckig om man inte är nöjd med sitt liv, med det man har uppnått, gjort och personer man delar det med? Samtidigt kan man inte "få/göra" allt man vill och då kan man aldrig bli nöjd...Jo kanske om man bara accepterar utan att vara nöjd? Bara vara i nuet. Som buddister tror.

Och slutligen tänker jag... Om man nu skulle vara nöjd med precis ALLT. Vad skulle det då finnas att leva för? Jag kan känna att mitt begär efter mer är det som driver mig framåt.


Vad tror ni om att vara nöjd och strävandet?

Skansen bilder [del 1]

Publicerad 2011-07-27 13:50:17 i Djur & Natur,

Hej hör kommer lite bilder från igår när jag var på Skansen. Skansen

Skansen
LappUgglan var väldigt vacker och stor. Det var coolt att den kunde vrida på huvudet ett helt varv.

Skansen

Världens sötaste apa, den var pytteliten!


Lemur
Skansen

Låg på rad, inflätade med sina svansar :)
Skansen

Skansen
Babianer som ammar :)

Japp men nu ska vi åka till Lida  och bada så jag måste dra. Laddar upp lite videoklipp senare :) Ni får ha en bra dag!

Skansen

Publicerad 2011-07-26 11:30:00 i Djur & Natur,

http://skansen.se/artikel/skansenakvariet

I dag blir det Skansen. Första gången någonsin. Ska bli riktigt roligt. Och så ska vi kolla/lyssna på Allsång också ikväll. Kameran åker med så ni få se lite bilder.

Hasta la vista!

Hjärnans kapacitet

Publicerad 2011-07-24 12:00:00 i Psykologi,

Hej jag läste någon spännande på bloggen http://lagenomattraktion.blogspot.com/. Hon skrev om att hon kan känna vilken hjärnhalva som styr henne. Jag har själv läst om det och det stämmer att det finns en hjärnhalva som är dominerande. Detta styr hjärnan:

Den vänstra sidan styr ord, logik, siffror, matematik och sekvens.
Den högra sidan styr rytm, musik, bilder och fantasi.
■ Corpus callosum länkar samman båda hjärnhalvor.


Klicka på denna BILDEN -->


Jag har  försökt luska ut vilken hjärnhalva som styr mig mest men det är svårt för att.


  • Jag har dyskalkyli som betyder att jag inte förstår mig på matematik över huvud taget men å andra sidan så är jag väldigt organiserad och analyserande.
  • Jag är dubbelhänt.
  • Och så har jag väldigt bra kreativitet, fantasi och rytm (dansare liksom)


Så vad tror ni om det? Känner ni vilken hjärnhalva som styr er mest?

Vargen på spåren [artikel]

Publicerad 2011-07-23 15:57:00 i Djur & Natur,

Hej på er. Här lägger jag ut en artikel som jag skrev i sista delkursen. Det är en artikelserie med 3 artiklar varav detta är reportaget som är "new journalism". Målgruppen är 18 åriga nyfikna på naturvetenskap. Hoppas ni tycker att det är spännande, lämna gärna en kommentar.

 

CSI i skogen

 

Med hjälp av spillning, saliv och andra spår kan en utredning göras likt CSI fast i skogen. Till exempel om en kalv eller ett får blivit angripen av en varg. Så här kan det ha gått till på en bondgård i Sverige.

 

”Lars” var ute i skogen och promenerade med sin schäfer en aprilmorgon i Hällefors. Efter en timmes promenad började de bege sig hemåt. Hunden sniffade då upp ett spår och sprang i förväg till bondgården. Lars som är gammal sprang flåsandes efter och undrade vad som hade hänt. Hunden stod och skällde upprört. Lars såg att en av hans kalvar låg och blödde i gräset. Den har blivit mördad.

Han ringer länsstyrelsen som skickar besiktningspersonal till hans gård. Mordutredningen har börjat.  De konstaterar att kalven har blivit biten i halsen som är karakteristiskt för vargangrepp. Men det kan inte säkerställas förrän kalven har undersökts på laboratorium.

 

Kalven förs till Grimsö forskningsstation där genetiker gör DNA tester i forskningssyfte. Med en tops drar en genetiker lägst med såret för att se om det finns salivrester. Utifrån saliv går det att artbestämma djuret och ta reda på om det är exempelvis en björn, räv eller varg. Det går inte att individbestämma vilken varg det är som begått brottet utan bara konstatera att det är en varg.  Mängden DNA i saliv är för litet. Analysmetoder för saliv håller på att forskas fram. Kalven som Lars hittade har blivit biten av en varg berättar genetikerna. Det går även att se på bitmärket.

 

– Vargar är stora kraftfulla djur och betten är generellt stora. Men det beror på vilken varg det är också. En vuxen välrutinerad varg biter mer effektivt än en ungvarg och då kan bitmärket se annorlunda ut, säger Inga Ängsteg på Viltskadecenter.

 

Det finns fältpersonal som letar efter genetiska spår i områden där vargarna bor. De samlar in spillning, hår, vävnad och blod från till exempel ett droppande sår efter en ”fight” eller löpblod. Statistiken visar att en stor del av Skandinaviens vargar bor i Örebro och Värmlands län. Spillning hittas i Hällefors. Vargarna markerar sitt revir med spillning. Kanske finns ett revir i Hällefors? När vargen blivit cirka 2 år ger den sig ut och letar efter en partner att bilda familj med och ett ställe att inviga som sitt nya revir. Spillningen som hittats kan vara från en ungvarg som är på väg ut på nya äventyr.

 

 

Utifrån spillningen får man fram ett unik DNA som kan individbestämma vargen, se vilket ursprung den har och ifall det är en hona eller hane. Detta är möjligt eftersom forskare under flera års tid har byggt upp en databas. I databasen finns genetiska profiler på nästan alla vargar i Skandinavien. Den varg som begått ”mordet” på kalven är en unghane som inte finns registrerad i databasen. Därför måste ett faderskapstest utföras. Då matchar genetiker och annan laboratoriepersonal DNA med de registrerade vargarna som potentiella föräldrar. Kombinationen av mammans och pappans DNA kommer att visa hur deras avkommas DNA är uppbyggt.


Hårtussar hittas på ettträd av ”CSI i skogen” fältpersonalen som för det vidare till laboratoriet. Det går endast att få fram DNA från hårsäckarna och det behövs mellan 5-7 hårsäckar för att få fram något resultat vid analysen. Utifrån dessa hårsäckar och spillningen kan laboratoriepersonalen fastställa att det är från samma ungvarg. En skandinavisk hane på flykt från mordplatsen.

 

LESLY VALENCIA

 

Drömmar

Publicerad 2011-07-18 11:12:35 i Andlighet,

Alltså nattliga drömmar. Jag drömmde i går att jag var hos mina föräldrar, de hade en jättestort fint hus och en ännu större gård med perfekt klippt gräsmatta. Det var soligt och en hund satt i mitt knä. Allt var underbart och jag var avslappnad och glad. Sen skulle jag gå "hem". Det var några hus bort och ja jag hade ett eget litet sött HUS. Det var enplan och vitt och jag hade precis flyttat in. Jag kommer ihåg att det var en sån kontrast för hemma hos mina föräldrar var allt soligt och rent och prydligt och hemma hos mig var det en regnig kväll, gammalt och stökigt.

Men det gjorde inte mig något. Jag kännde mig lycklig. Jag gick in i en walk in closet och så började jag rensa bort saker som inte var mitt som skulle slängas och jag kommer ihåg att jag tänkte. "Vad kul det ska bli att fixa till här"


http://kevingong.com/Hiking/Images/DunkIsland/B22TreeAndRocks001.jpg

I dag drömmde jag att jag var med mina bröder på picknick på en strand. Min lillebror hade en flygande drake som såklart fastnade i ett träd. Så jag fick klättra upp i trädet som var extremt högt. Hela drömmen handlade om att jag försökte komma till toppen av trädet. Sen lyckades jag och kastade ner den röda draken till min lilebror. Först nu kom jag på att jag skulle komma ner också. Och då "försvann" nästan alla grenar helt plötsligt så det blev ännu svårare att komma ner.


Chicago and Rio

Publicerad 2011-07-16 22:47:34 i Sett,läst,hört,

Hej på er! Jag plockade fram min gamla dans/musikalfilm samling. Jag har alla filmer inom den kategorin som har existerat. Ca 30 filmer eller så. Och I går såg jag filmen Chicago. Har ni sett den? Den handlar om jazzen tid i Chicago och så börjar hela filmen med ett mord så hamnar huvudpersonen i ett kvinnofängelse. Filmen är ganska rolig med Renée Zellweger, Catherina Zeta Jones och Richard Gere. Vinnare av 6 Oscars så jag kan rekommendera den.

 

 

Men idag ska jag gå från Chicago till Rio och se That girl from Rio. Om en bankrånare som flyr till sambans huvudstad. Det är han som spelar ”Dr House” som är huvudrollsinehavaren. Kanske blir det även Moulin rouge sen. Jag har lärt känna lite grannar här i området och det visade sig att många pratar franska så i dag hade vi franska lektion i samlingsrummet. Insåg att jag fortfarande är ganska duktig på franska, trodde att jag glömt allt. Men icke. Det är ju bra.

 

 

Vilka favoritfilmer har ni inom dans/musikal kategorin? Och vilket språk skulle du vilja lära dig?

 

Promenad i Riksten

Publicerad 2011-07-15 19:02:52 i Djur & Natur,

Riksten är en minst sagt avlägsen plats. Men det gör det hela ännu mer spännande. Jag tog en promenad och hittade flera övergivna byggnader. En skola med spegelfönsterrutor som hade en stor rostig klocka på skolgården.


Sen gick jag in i skogen bakom byggnaden och då hittade jag lite ben bitar.Och under veckan har de rivit en hel byggnad som står framför min lägenhet så jag har haft "trevlig" utsikt, hehe. Sen fick jag höra att det finns ett gammalt flygplansfält här i närheten. Och till sist hittade jag en grav från 1905.

Indian symboler

Publicerad 2011-07-13 18:17:13 i Indiankulturer,

Hej på er kära läsare. Vissa av er vet redan att jag är fachinerad av indiankulturen. När jag satt på bussen på väg hem från träningen så bläddrade jag i min nya tarotkortlek som heter "Native american tarot". Jag upptäcker massa symboler som jag inte har den blekaste aning om vad det betyder. Sedan slog det mig att jag ville lära mig vad olika djur, symboler och annat betyder för Indianerna. På så sätt kan jag lättare tolka korten. Så jag kom hem och googlade och hittade massor med symboler! Valde ut två som jag vill dela med mig av.

 

 

Solen Kachina:
Kachinas är andarna av den osynliga livskraften. De är övernaturliga varelser som tjänar som gudomlig budbärare mellan människor och gudar. Solen Kachina är en symbol för liv, tillväxt, själsstyrka och överflöd.

Navajo Yeii Anden är medlaren mellan människan och hennes Skapare. Yeiis kontrollerar naturkrafter, som dag och natt, regn, vind och sol. En mycket exceptionell sorts yeii är Yei'bi'chai. Farförälder/ande eller en "pratande överkraft". Yei'bi'chai lär människorna hur man ska leva i harmoni med allt levande genom att följa några enkla regler för att bevara och bara använda de saker han verkligen behöver för att överleva.

 

 

 

Vad tycker ni? Låter det intressant?

Poledance premiär

Publicerad 2011-07-13 11:00:00 i Poledance,

Hej på er! Jag dansade poledance igen efter uppehållet på ca 3 veckor. Det var jättekul, jag var hemma hos Lotta. Vi repeterade grunderna bara, jag testade inget nytt. Kommer knappt ihåg någonting. Kändes jätte underligt i början. Och vad jag kände mig stel och svag i början.

Sen gick det bra och då satte jag tillockmed shoulder mount perfekt flera gånger på raken!


Bildbeviset :)


I dag blir det en till träning hemma hos henne. Och så kan jag berätta att jag är anmäld till nästa terminskurs på Tisdagar kl 20.00 nivå 3 :) SAKNAR!

PSYCH-K

Publicerad 2011-07-12 17:00:00 i Andlighet,

Jag fick testa PSYCH-K med Anneli. Det var en fascinerande upplevelse. Jag kunde känna skillnad före och efter. Men vi börjar från början…

PSYCH-K är som att ge det undermedvetna styrka. Jobba med inre utveckling. Man tar fram en affirmation eller ett påstående som man vill jobba med. Antingen vet man sina brister eller så frågar man sitt undermedvetna. Ställ ett påstående och så visar kroppen genom att svarar ja eller nej.

 

Kroppen visar svaren genom ett muskeltest. Det handlar inte om hur mycket personen har tränat utan om svaret är att just du behöver jobba med något så kommer du känna dig svag vid den specifika frågan.

 

Min svaghet är disciplin. Jag skjuter alltid fram saker. Det kan vara studier eller tvätt eller ett samtal som jag behöver ha med en viss person. Det är bara exempel, så därför valde jag att jobba med PSYK-K på disciplinen. Då skrev vi tillsammans ner en mening som löd så här:

 

”Det är lätt och roligt att ta tag i allt på en gång.”


PSYCH-K

Svaret var ju såklart att jag inte alls hade så lätt för det. Jag höll ut ena armen och så spände jag menad Anneli tryckte ner armen efter att jag hade sagt påståendet.

 

Sen skulle man visualisera att man höll i den hjärnhalvan som viste att påståendet var sant och i den andra handen höll man i den delen som ville veta att detta var sant. Och så höll man ut båda armarna åt sidorna och sen skulle man låta armarna och energierna runtom att föra ihop händerna mot varandra. Den var den intressantaste delen. Det bästa av allt som Maria sa J. Andra gången när jag använde detta påståendet om disciplinen så drogs armarna bakåt. Det var som att någon puttade mig bak på båda armarna. Jag försökte tänka på affirmationen, att jag vill. Sen försökte jag att inte tänka något alls utan bara slappna av och då trodde jag ett tag att jag skulle falla baklänges. Det tog en stund innan det undermedvetna ville förstå och ta till sig detta.  Men det gick.

 

Till sist kanaliserar man in påståendet in i kroppen och så gör man ett muskeltest igen för att se/ känna skillnaden. Det gjorde jag, hade blivit mycket starkare.

 

PSYCH-K

 

Någon som har testat? Skulle du vilja? Vad skulle du isåfall välja att "jobba" med?

 

Sambakarnevals bilder

Publicerad 2011-07-10 16:04:38 i Dans & Annat,

I går var jag i Valdemarsvik på Karneval. Det var bland det roligaste jag gjort. Vilken adrenalin man fick under karnevalståget. Livemusiken gav ett sånt tempo, jag bara kände hur enegin flödade igenom kroppen. Och jag är jättenöjd med min dräkt. "vingarna" gör verkligen mycket. De gula fjädrarna som jag har på ryggen. Det gjorde skillnad. Blev jättevackert :) 

Leslita samba karneval
Detta var inomhus utanför omklädningsrummen, precis innan karnevalen.

Leslita samba karneval Valdemarksvik
Dansar koreografi efter karnevalståget.

Vad tycks?

Underbar bloggträff

Publicerad 2011-07-05 00:27:52 i Andlighet,Nu har jag flyttat, allt ordnade sig till slut. Som alltid om man litar på att allt kommer att bli precis som det är meningen att det ska bli. Jag köpte en säng och en byrå och det är verkligen riktigt fint. Hemtrevligt och allt är mitt. Känns så skönt att ha eget.

Och i dag har jag haft en underbar dag. Vi hade "bloggträff", 4 personer som läser varandras bloggar. Jenny, Anneli och Maria. Vissa hade träffats och andra inte. Jenny hade inte träffat någon och jag hade bara träffat Maria så det var riktigt spännande. Vi började dagen med en promenad till Falafelkungen och åt lite lunch ute i parken. Sen gick vi till vattumannen och så köpte jag en ny tarotkortssamling med indianmotiv på. Den är så vacker.

Så ser den ut och heter "Native american tarot".

Sen fikade vi på Hurry Curry. Sen lagade vi tacos med cornfärs och så gjorde vi glass som var ljuvligt god. Men mest av allt har dagen varit så underbar tack vare människorna. Det är en sån skillnad att umgås och prata med likasinnade. Jag har fått så mycket insikt och känner att jag både ger och får ut mer av varje sekund. Jag är så tacksam över att hitta fler som är och som tänker som jag gör.

Läs deras bloggar här:
Maria http://www.astroamerica.com/tarot/t-nat.jpg
Anneli http://anneli-in-da-house.blogspot.com
Jenny http://www.astroamerica.com/tarot/t-nat.jpg

Det har varit lärorikt och mysigt och det kommer många fler tillfällen. Lycka! God natt.

Om

Min profilbild

Prenumerera och dela