Kropp och själ

leslita.blogg.se

Musikalfilm "Nine"

Publicerad 2010-01-31 12:35:35 i Sett,läst,hört,

Senast när jag var på bio och såg Avatar så bläddrade jag i bioaktuellt tidningen och upptäckte att det kommer en musikal film den 26 februari. "Nine". Den verkar grymt bra! Och många skådespelare som jag gillar är med i filmen. Penélope Cruz, Nicole Kidman, Kate Hudson, Marion Cotillard, Dame Judy Dench och Daniel Day-Lewis.

Någon mer som längtar!?

Aromaterapi kurs!

Publicerad 2010-01-30 19:12:30 i DIY produkter,Idag tänkte jag fortsätta berätta om dagen i Örebro när jag var på kurser. Den andra kursen var Aromaterapi! Det är något jag velat göra väldigt länge. Egentligen vill jag utbilda mig till dipl. aromaterapeut men men :)
Det var mycket teori och aromaterapeuten Tina berätta bakgrundshistora, visste ni att man använt dofter, parfym och oljor sedan 18000 år f.kr!! I Egypten har man hittat spår av det i balsameringar. Det var i alla fall inte förrens på 1980-talet som det kom till Sverige. Och mer än så ska jag inte säga om historiedelen. Sedan pratade hon om hur dofter tas upp i hjärnan och ut i alveolerna, det var intressant för den som läst medicin. Som jag. Vi fick dofta på olika eteriska oljor. (och vid det här tjatande tidpunkten borde ni veta vad det är? hehe) Eteriska oljor är de outspäda helt rena oljorna som doftar ljuvligt. Sedan har man vegetabiliska oljor som är de feta basoljorna i blandningen. Eteriska oljor kan man få fram av citrusfrukter, trä, skog, örter, kryddor, vanilj och anis bl.a. Man pressar och ångdestilerar för framställning. Finns lite olika varianter på det också.

Aromaterapeuten skickade runt en olja i taget och så skulle vi säga vad vi tyckte den luktade. Det var roligt! Fanns några som jag inte luktat på innan. Vi fick lära oss vilka oljor som går att blanda med vilka och att det finns tre olika noter. T,M och B kortfattat sagt ;). Vi fick ett häfte med massa recept och boktips med oss hem. Men även en egen olja som vi fick blanda till själva. Det var nogrant med exakt antal droppar och val av eterisk olja :D Egentligen var det inte så mycket nytt jag fick veta som jag inte redan kunde, men det var bra att få tips på tillförlitliga böcker så jag kan beställa hem rätt. Sedan har jag ett intyg nu, så jag kan få använda mina kunskaper på mina gäster också! På Univeristetet har vi färdigblandade oljor, men nu får jag blanda egna. Någon som vill boka en aromainpackning? :D      


Har du någon olja hemma? Vad använder du den till och fungerar det?


*Länklista: (Att beställa rena oljor ifrån): Dermanord, Crearome, Aromacreative,
*Läs gärna tidigare relevanta inlägg: Aromaoljor i mängder, Jag ska på Kurser, Aromainpackning, Mitt Case får en aromainpackning, Beskrivning på behandlingarna,

Hälsa & Skönhet ”Boost 2010” (Malmö)

Publicerad 2010-01-30 10:48:39 i Hälsonytt,

Utklipp: *Härifrån


Hälsa & Skönhet Boost 29-31 januari 2010 är Malmös egen mässa för alla som månar om sitt välbefinnande oavsett om det är till det yttre eller inre. Här finns mängder av företag på plats för att demonstrera det allra bästa inom hälsan och skönhetens värld. Här får du möjlighet att träffa professionella terapeuter, handla kvalitetsvaror, provsmaka hälsomat, prova på behandlingar och inte minst få inspiration och kunskap.
Bland andra möter du här Fredrik Paulún (näringsexpert)och representanter från både MakeUpStore...Välkomna! Någon som ska gå dit?

Stenmassage ^^

Publicerad 2010-01-29 19:38:33 i Spa & Massage,

Som ni redan vet så var jag på två kurser igår. Aromaterapi och stenmassage. Tänkte börja berätta lite om Hot stone massagen som vi fick lära oss. Man använder sig alltså av stenar, det bästa är om man har lava stenar för dem håller värmen längre. Det är en helkropps behandling och den vi fick lära oss är Samisk.* Man värmer stenarna och så använder man olja för att smörja in dem och huden med.

* Det finns olika grepp också med stenarna man kan glida, knåda, pressa och cirkulera m.fl.

* Man placerar stenarna på olika ställen på och under kroppen innan man packar in personen med handukar och ev filt. Man kan se likheterna på punkter/ställen ifrån akupunkturpunkter om man har läst TKM. Även chackran är centrala.

Denna punkten på pannan tillexempel. Bilden är på Neela, och jag valde en vit sten som blev så fint emot hennes hudfärg :)* Det jag tyckte var spännande var att samerna gör en liten ritual av det hela, stenarna skulle slå emot varandra så att dem gav i från sig ett litet kling ljud. vackert.

* Medans man ligger inpackad så får man även en ansiktsbehandling där man rengör och massaerar sedan med två små stenar.
Det gick riktigt bra! Denna var som gjord för mig, jag som har hållt på med kristallterapi och verkligen känner av energierna i stenarna. Det kändes väldigt naturligt och stenarna lade sig i perfekt i mina handflator. Jag tappa inte alls greppet eller tyckte att det var svårt. Våran lärare sa till mig att de såg riktigt bra ut och såg ut som att jag hade vana. Undrade om jag hade gjort det innan. Och personen som jag fick öva på sa också att jag var duktigt och hade bra tryck.

Så hur känns det för gästen?
Jo jag fick också bli masserad i övnings syfte. Jag njöt verkligen. Det kändes varmt och den värmen spred sig igenom kroppen. Man kan även använda kalla stenar som är vanligare i varma länder där man vill ha en svalkande effekt. Därför vi kallar den stenmassage och inte översätter varm ifrån Hot stone. Sedan kan man faktiskt få till en ganska djup massage vilket jag inte hade spekulerat så mycket kring. Stenmassagen kan lösa up späningar om man gör rätt och vågar ta i. Man har olika storlekar på stenarna för att täcka över vissa områden. Det är väldigt avslappnande och skönt helt enkelt. Testa!Någon som har testat Stenmassage? Vart, hur var det? Någon som skulle vilja testa?

Gäst behandling

Publicerad 2010-01-27 15:26:15 i Spa & Massage,Gett en behandling idag, en helkropps Tuina och så köpte hon ett presentkort som <3-dag present också så jag har tjänat in några hundra lappar :) Behandlingen gick bra, blev klart nån minut för tidigt så nästa gång ska jag lägga in med strechningstekniker på benen. Funderar även på att köpa en sån liten klocka som kan "klippsar" fast i kläderna. Det hade varit smidigt. Och så ett bälte som man kan spänna fast oljan på. Spa grejer, finns så mycket praktiskt och bra. Idag lämnade vi även in vårt arbete, arbetade parvist om Folkhälsoinstitutet. Så det är avklarat och imorgon är det *kurs*! :) Ni får ha det så bra

Carl Jan och diplom

Publicerad 2010-01-26 20:03:50 i Vardag och nöje,Idag hadde jag en lång dag i skolan. Vi hade föreläsning om Placebo och nocebo effekten. Hur fungerar vi människor om vi tror att ett piller ska fungera fast det igentligen inte har någon funktion, blir vi bättre ändå? Och om man inte tror på alternativmedicin, tycker att det är hokus pokus och är skeptisk emot sådant man inte kan se men blotta ögat. Kommer inte bahandlingen att fungera på personen? Sådana roliga frågeställningar hade vi idag på lektionen. Och gårdagens lektion höll en gästlärare i, Tina Modin. Hon pratade om fysisk aktivitet. Och hon var faktiskt med i radion också förra veckan. Där pratade hon om vattengympa.

Och gissa vad?! Idag var Carl Jan Granqvist också vid sitt universitet och jobbade med någon. Han var omringad av så mycket folk så jag lyckades inte få någon bild, det gick så fort. Men senare på eftermiddan så var alla på lektion förutom jag som gått iväg för att prata med min handläggare och DÅ kommer han gåendes och jag säger Hej och han stannar upp och säger Godag! Och ler och nickar. Då blev jag glad! :D :D :D  

Sedan var det Yoga lektion på schemat! Frivilligt men jag tackar inte nej till gratis träning och det var jätte roligt och det kändes så bra i kroppen.

Idag fick jag ut mitt diplom i TKM behandlingarna (Traditionell Kinesisk Medicin). Det är så fint och jag är så nöjd :) Kolla på bild *Spa fliken*


Så Ja dagen högdpunkter var när Carl Jan hälsade på mig och när jag fick mitt diplom.

Vad har varit din "dagen höjdpunkt" ?

Spiritualistisk kyrka

Publicerad 2010-01-25 17:25:00 i Andlighet,

Visste ni att det finns en Sprirualistisk kyrka här i Sverige? I Göteborg. Där har dem en "präst" a.k.a minister som håller i gudstjänster. Men dem gudstjänsterna är inte som dem vi är bekanta med. I kyrkan lär dem ut transutveckling, mediumutveckling och har healingskola. Man kan även ha privata sittningar med ministern och samtala med andevärlden och få rådgivning. Cermonier på ett spiritualistisk vis finns tillgängligt om man vill ha namngivning, övergång till döden eller kanske välsigna sitt hem?Tack till Anneli som berättade detta för mig. Läs hennes inlägg: Spiritualistisk gudstjänst Mer info: spiritualism.se och sjalavard.se

Kurser och diplom :)

Publicerad 2010-01-25 07:47:10 i Spa & Massage,

God måndagmorgon! Känns underbart med ny vecka! Denna veckan har jag premiär för min danskurs som jag håller i. Och på torsdag ska jag gå på kurser i Örebro! Samisk Hot stone massage och Aromaterapi. Det ska bli riktigt kul! Förhoppningsvis kommer mitt diplom i TKM (se kategori) under början av veckan och så kommer psykologiböcker som jag beställt. Annars är det bara studier som gäller, stenhårt pluggande! Och lite bloggande emellanåt ;) Vad har ni för spännande planer under veckan?Ni får ha en bra dag! With love / Leslita

Lyssna på ditt hjärta

Publicerad 2010-01-24 16:53:22 i Mina tankar,

Jag har drömmar, jag vill komma bort, jag har aldrig trivts i Sverige, jag har alltid längtat till nått annat, jag vill se världen, jag vill ha en annat kultur, jag undrar varför jag föddes här, jag har lovat mig själv att inte låta någon/något få hindra mig, jag tar det som det kommer, och den dagen kommer jag att lyssna på mitt hjärta utan hänsyn till någon annan, det är jag som bygger mitt liv, det är min framtid, är det menat att jag ska åka iväg så gör jag det, även om det innebär att lämna allt och alla för alltid, jag hoppas att det är min tur snart...

En symbol

Publicerad 2010-01-23 14:41:12 i Citat,


"Frid och harmoni bor inom oss, det är vår själs naturliga tillstånd.
Symbolen återfinns tillsammans med de tidiga Buddhas fotspår i Indien.
I väst är den en symbol för hexakorden inom musikteorin, musikaliska harmonier och harmoni generellt."

-Carolina Gårdheim-

Natur & Liv

Publicerad 2010-01-23 00:08:18 i Djur & Natur,

Naturen har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Det känns som att allt lever runt omking mig och när jag riktigt lyssnar så kan jag höra och komunicera med naturen. Det blir helt harmoniskt. Träden är så mycket mer, växter djur och tillockmed stenarna har en historia som jag gärna ta mig tid till. Man känner sig djupt sammankopplad. Det är svårt att förklara och uttrycka sig. Speciell kännsla. På senaste tiden har jag blivit så irriterad över hur vi människor behandlar naturen och vår planet. Det är som att vi tror att vi äger den och "står över" allt existerande. Ingen ber om tillåtelse för sina handlingar. Vi bara tar för oss men ger inget tillbaka för att bibehålla livet. Jag kollar väldigt mycket på dokumentärer när jag har tid. Om allt vacker som jag vill se och uppleva, platser i världen man vill besöka och vackra ting som är bevarade. Men hur länge till kommer det vara så. Jag ser även på dokumentärer om onda männsikor och hemska saker. Tex. "The cove" Ingen tänker på konsekvenserna.
Tänk på:
 • Delfiner, valar och sälar som dödas för skojs skull. Visste ni att det finns en stad i Japan där dem dödar mängder med delfiner varje dag, utan andledning-dem tjänar inte ens bra på det. Ger köttet till skolbarn. Och på andra sidan av det avspärrade "hemliga" blodröda vattnet; har dem dessa magnifika shower där delfiner är underhållning. Vilket öde? Lyd och lär dig vara underhållning eller så dödas du!
 • Vargjakten. Varför?
 • Alla träd som höggs ner för att bygga vägar et.c. Har ni frågat moder jord om hon vill ha en väg eller en byggnad placerat på sitt ansikte?
 • Fridlysta växter och blommor som ingen bryr sig om
 • Vit tigrar, isbjörnar och fler djurarter som håller på dö ut
 • Avgaser, utsläpp, miljöförstörelse, industrier, vägen för tillgång till olja o.s.v
Allt sånt. Listan kan göras oändlig. Finns inget jag kan göra? Man behöver inte vara andligt lagd eller ha en speciell relation till naturen för att börja tänka på miljön och bry sig om allt levande. Det är som att köpa ett ödelaggt, ihoppfallet hus och planera att man ska bo där, det är som att krocka sönder en bil och förvänta sig att den ska gå att köra, det är som att slå någon hårt med mening och förvänta sig att han inte ska få ont eller att han ens ska resa sig upp igen. Dessa gör vi med vår planet. Den är sönderkrockad, slagen, faller ihop och vi ska bo här! Jag önskar bara att vi kunde förstå bättre...

*Länklista: Varg: Varg-Hälsingland, Vargforum, Jägareförbundets "försvar",
Delfiner: Protest emot Japan nyhet, Om dokumentärfilmen + klipp, Delfiner säljs till lyxresturanger, '
Hotade djur: Drunknar när isen smälter, Hotade djurarter,

Kinesiska hälsokulor

Publicerad 2010-01-22 09:26:47 i Alternativmedicin, Kinesisk Medicin,

Godmorgon kära läsare! Jag börjar tio idag :) kort lektion och i eftermiddag har jag en kund här hemma. Hon har beställt en aroma inpackning. Nu tänkte jag berätta lite om dessa kineiska kulor som jag fått frågan om innan.Vad är det? Det är alltid två stycken som kommer i samma ask. De är tillverkade i ett hårt material och har en bjälra inom sig. Så de ger ifrån sig ett ljud. De finns i alla färger och mönster men är alltid runda. De har en liten tyngd.

Hur fungerar dem?
Man ska hålla dem i ena handen och rotera runt dem, byta plats med varandra. När man lärt sig att behärska denna teknik med båda handflatorna och åt båda riktingarna så kan man försöka att rotera dem utan att de rör vid varandra.

Vad är hälsokulorna till för?
Det finns akupunktur punkter i händerna som stimuleras, man balanserar yin och yang i kroppen, stressar ner, man vitaliseras till både kropp och sinne, blir lugn, helande, bra för det motoriska och rörligheten i fingrarna, bra för darriga händer, ryggen, sömnlöshet, ledvärk och tennisarm. Jag tycker mest bara att de är vackra och att det är roligt o testa lite. Kan ju säkert hålla med om att det är bra för fingerfärdigheten men det andra vet jag inte.

Vad tror ni? Äger du ett par kulor?

♥Läs mer: Kinesiska hälsokulor, stresskulor,

Pastasås

Publicerad 2010-01-21 19:00:12 i Recept,Jag gjorde en pastasås med julskinka i! :) Mina föräldrar var ju här på besök för SPA-dagarna så de hade med sig en julskinka till lila mig. (Och Lidl's musli som är bäst!) Dessutom har jag fått 4 nya tallrikar, bruna som på bilden. Jag hade bara två utslitna tallrikar kvar :(. Så jag gjorde en pasta sås med julskinka. Om man inte gillar salt mat så är inte julskinka att föredra kanske. Men jag tyckte det blev gott.

Ingredienser:
Valfri skinka
Carbonara sås
Creme frasche
Mjölk

Gör så här: Skär upp skinkan och stek den. Koka upp carbonara sås med mjölk under omrörning (vispning). Sedan häller du i Creme frasche och skinkan. Tillsätt med mjölk eller Creme frasche beroende på hur tjock du vill ha den. Serveras med pasta och sallad. Jag valde fullkorns dinkel pasta. Skinka kan bytas ut till bacon eller kassler.

Vad åt du idag?

Latinamerikans dansmix

Publicerad 2010-01-20 19:44:47 i Dans & Annat,

Nu startar dansgruppen upp igen till den nya terminen. Det kommer att bli nybörjar/ fortsättnings grupp.
Planerade danser är:
Fort. Salsa, samba, funk
Nya. Lambada, Zumba m.m

Och sedan får jag se vad gruppen har för önskemål. Pardans eller mer koreografier. Danskursen består av 10 tillfällen och kostar 200kr. Onsdagar kl halv sju. Startar den 27/1. Kontaka mig vid intresse. leslita.blogg@live.seHur går det annars för er med träningen? Har ni kommit igång än 2010? Satt upp några specifika mål? Jag själv är lite trögstartad, blir nog bättre när jag startar igång dansgruppen igen. Annars är mitt mål att jag ska träna hemma, till träningsvideos eller ur tidningar.Här om dagen testade jag Ballet styrka. Det var riktigt jobbigt! Ballet dansöser är vältränade. Styrka, balans, kordination och så ska det se graciöst ut också. Man skulle stå på tå hela tiden och så göra pilé och sen var sista delen på golvet där man skulle flexa och spetsa med fötterna samtidigt som man gjorde övningar som tränade ben, rumpa och mage. Hade faktiskt träningsvärk i framsida lår dagen efter. Härligt. Och idag körde jag cardio dance, det var roligt.

*Länk: ABF,

Massage & Jobbintervju!

Publicerad 2010-01-19 22:51:39 i Spa & Massage,

Massagekund
Idag hade jag en kund som ville ha halvkropps massage. Hon bor i Umeå men var på besök här i Hällefors. Hennes pojkvänn studerar här så ryktet hade spridit sig att jag ger hemma behandlingar. Jätte roligt tycker jag. Dessutom fick jag repetion på den Svenska klassiska massagen som jag inte utfört på nån månad. Fler som vill ha behandlingar? klicka ---> *

Bild: Jag i Örebro, Mariebergs köpcentrum 16/1-10


Jobbintervju

Jag har fått datum för när jag ska komma till SPA-anläggningen i Sthlm för jobbintervju!
Dem tyckte att jag passade bra in som spaterapeut, massör och aktivitetsledare. Och ville därför att jag skulle utföra en "provbehandling"/ "provmassage" och "provaktivitet". Intervjun skulle gå på minst 2 timmar :-S. Jag är redan jätte nervös. Aldrig varit på jobb intervju. Snälla Hjälp mig! Haha

Skriv det du kommer på om jobbintervju. Egna erfarenheter? Eller svara på några av mina frågor.
Vad är bra att tänka på? Hur ska man vara? Inte skryta men inte vara för blyg? Hur går löneförhandlingen till? Hur mycket ska man fråga om stället? Verkar man intresserad eller att man "inte har koll" om man undrar mycket? När får man svar om jobbet? Får man någon betänketid? Jag måste väll få känna in om det är där jag vill jobba, eller vill dem ha besked på en gång? Vilka frågor får man? svårt? os.v

Tack, With love Leslita!

Hälsopsykologi

Publicerad 2010-01-19 13:53:00 i Psykologi,

Nu har min vårtermin börjat med Idrott B och första delkursen är Hälsopsykologi! Det är väldigt intressant men verkar även svårt och komplicerat. Hälsopsykologi innebär att man ser hälsa ut ett psykologist perspektiv och handlar alltså inte om psykologiska sjukdommar.

Idag pratade vi om forskningmetoder ur psykologiska aspekter. Hur ska man kuna undersöka hur människans hjärna fungerar? Vanligt är man man tänker hur det har utvecklats men hur kan man se att det har utvecklats egentligen? Man kan säga att för hundra år sen så förstod inte dem detta men kan det vara så att dem inte tänkte så? Alltså så här tänker vi nu men hur ser det ut om ytterligare 100 år? Då kanske det är vi som är okunniga och inte har koll på människans psykologi.

Kursen kommer att innefatta diskussioner kring
 • Smärta
 • Stress
 • Missbruk och beroenden
 • Ätstörningar
 • Beteendeförändringar
 • Förväntningar och placeboeffekt/noceboeffekt.
Noceboeffekt innebär att negativa förväntningar hos till exempel en patient förvärrar dess tillståndVidare funderingar jag har kring Hälsopsykologi. Ur forkningsmetoder som vi disskuterade på dagen lektion. Jo att göra mätningar? Hur går det till? Om man får fylla i hälsoankäter och själv uppskatta sin hälsa. T.ex Frågan Hur mår du? Från 1-5. Hur kan man vara säger på att en "Fyra" betyder samma sak för mig som för dig?
Och orden? Ordet livskvalitet? Vem bestämmer vad som ingår där? Om man te.x haft kroniskt ont någonstans men ändå mår super bra för övrigt, har personen en dålig hälsa då? Eller om man skulle vända på det? Om personen aldrig haft en sjukdom, opererats och är sällan förkyld men känner sig depprimerad? Då finns det bara en fråga i enkäten som egentligen är viktig. Allt annat gav "bra mått" föutom den "lila frågan". Det kan vara avgörande för personens hälsa.

Ja det är lite sånna tankar man ska dra fram och  sånt vi diskuterar på Hälsopsykologilektionerna.
Igår pratade vi folkhälsovetenskap och det var också otroligt spännande. Jag hade gärna velat läsa Folkhälsokunskap 30hp i en hel termin mer.

Har ni funderat så här innan? Tycker ni att psykologi är intressant?

Jag tar en liten paus ifrån TKM kategorin och kommer att skriva mer inom denna i "Mental Balans"

Spa dagen i bilder

Publicerad 2010-01-18 19:54:11 i Spa & Massage,

Oftast är det väldigt mycket text här på bloggen och jag lägger ut alla bilder på bilddagboken men tänkte att idag kör vi på fotografier! Dessutom har jag en ny super bra kamera. Spa dagen innebar att vi planerade allt från grunden och skulle känna på hur det är att driva ett spa/hälsocenter. Vi bjöd in våra anhöriga som gäster. Detta moment var ett avslut på höst terminen TKM men vi valde att presentera allt vi gjort under programmet. Mer om Spa dagen kan ni läsa om *Här*


Bild 1: I stora rummet ställde vi upp bänkar för massage och ansiktsbehandling


Bild 2 & 3: I den enskilda rummen (3 st) erbjöd vi hand och fot kur. 


Bild 3:


Bild 4:
Vi hade ett frågerum där gästerna fick kolla och testa produkterna och se en power point presentation.


Bild 5:
Och bläddra i våra böcker som vi läst som kurslitteratur


Bild 6 & 7:
Gästerna (klickbara bilder)


Bild 8:
Fruktskål, juice och vatten bjöds


Bild 9:
Dagen börjades med gemensam avslappning


Bild 10: Aktiviteter under dagen var Tai chi och Qi gong


Det var en trevlig dag och uppskattades väldigt mycket. Vi spa elever gjorde ett bra jobb ifrån oss.

*Länklista: Till relaterade inlägg på bloggen
Spa dagar
Avslappning
Tuina massage
Ansiktsbehandling akupressur
Ansiktsbehandling västerländs
Qi gong
Tai chi
Dermanord produkter

The future

Publicerad 2010-01-18 00:44:36 i Mina tankar,

Planera inför framtiden. Det känns spännande och samtidigt skrämmande. Jag har skrivit ut CV och blivit ruinerad på frimärken. Köppt kuvär och skickat e-mail.

*Har sökt ett flertal jobb och redan fått "tack men vi anställer ingen personal just nu" svar från 4 ställen men fått ett JA från 1 SPA anläggning i Sthlm. Jag har blivit kallad på jobbintervju och provmassage och provaktivitet. D.v.s praktiskt intagningsprov :P Jag skulle skicka förslag på datum.*Sedan har jag kollat på vidare utbildning på högskolenivå. Lite små kurser i omfattning om max en termin 30hp. Psykologi, folkhälsovetenskap, idrottsvetenskap och dans känns intressant. Ska söka för säkerhets skull.

*Hade även tänkt börja söka SPA HOTELL utomlands men inte hunnit översätta klart till spanska och engelska. 

*Sista utvägen är att söka jobb ombord på kryssningar. Men jag har inte kollat nått på det. Verkar ganska svårt att få det. År 2010 kommer att bli en stor förändring för mig. Examen, utbildning, jobb, flytt os.v :) Jag längtar.

Avslappning

Publicerad 2010-01-17 16:40:07 i Psykologi,

Avslappning är bland det viktigaste när man jobbar terapeutiskt. Att kunna få sin gäst att koppla av och att själv utstråla en lugn sinnesstämmning kan vara svårt ibland. I Fredags när vi hade SPA dagar med anhöriga så höll jag i en del på avslappnings momentet. Vi valde att börja med avslappning så att alla gäster var avstressade under dagen.

 

Det finns flera olika avslappnings tekniker men dem vanligaste är muskulär och visuell avslappning. Skillnaden är att på den muskulära avslappningen får man instruktioner om att spänna och fokusera på olika kroppsdelar och muskler för att känna den fysiska avslappningen och få bort spänningar. Den visuella avslappningen går ut på att få drömma sig bort och bara få lyssna på en text utan att göra nått spec. Det finns cd skivor som är förinspelade med en röst som talar eller så kan man läsa för varandra eller läsa sig tesxen utantill.

 

Den allra enklaste som jag själv brukar göra när jag ska sova är att börja vid tårna och tänka igenom varje del nerifrån och upp och bara tänka att det känns avslappnnat, varmt, tungt och skönt. Försöka ligga hellt still.

 

Här nedanför hittade jag en övning som verkar enkel och snabb. Den ska vara bra för ryggen också.

 

Övning för kroppsmedvetenhet
Sitt på en stol med båda fötterna mot golvet och ryggen mot ryggstödet. Händerna vilar mot dina lår. Bli medveten om din andning och låt den ta den plats den vill, hindra den inte. Ögonen kan vara öppna eller stängda.

1. Tryck ner fötterna mycket lätt mot golvet. Uppmärksamma vilka muskler du använder, släpp sedan efter.

2. Knip ihop skinkorna mycket lätt. Uppmärksamma vilka muskler du använder, släpp sedan efter.

3. Tryck din rygg mycket lätt och försiktigt mot ryggstödet. Uppmärksamma vilka muskler du använder, släpp sedan efter.

4. Tryck händerna mycket lätt mot låren. Uppmärksamma vilka muskler du använder, släpp sedan efter. Fortsätt 3–4 ”varv” till.

 

Hur gör du för att medvetet slappna av?


*Länk: Hälsa tidningen

Hälsodagar i Nordstan 2010

Publicerad 2010-01-15 17:24:07 i Hälsonytt,

I år funderar jag på om jag ska åka till Göteborg på Hälsodagar i Nordstan den 28-31 Januari. Sånt är alltid kul! Mest för att knyta kontakter och dela ut mitt visitkort och CV till allt och alla :D Jag satsar stort.

Årets program har inte kommit ut än men tidigare år har det varit försäljning i mängder, uppvisningar på styrketräningsövningar, Nia och Tai chi. I år kommer pole dance fitness och uppvisar läste jag på deras blogg. Sedan erbjuds massage, kiropraktik, vibraplate, Feng shui, dansshow, shiatsu, Qi gong, yoga, kosttillskott, mer om kost och träning, kroppsterapeuter, rosenmetoden, gymnastikförbundet o.s.v 


Försäljning av Kineiska örter och teér på mässan år 2007.Någon som har planer på att åka dit på Hälsodagarna? Jag kanske kan möta upp en bloggkompis?

*Hittade dock inte så mycket mer info än detta: Event i Nordstan

Hälso yrken [del 2]

Publicerad 2010-01-14 20:00:38 i Hälsonytt,

Nu kommer fortsättningen på olika hälsoyrken. Denna delen handlar om att Ge råd och stöd <--länk
Resultat du passar inom: ”Ge råd och stöd”. Exempel på länkade yrken nedanför

Del 1 hittar du *HÄR*
Detta är mitt tredjehandsval som ams tycker att jag bör jobba med. Enda jag kan tänka mig här är Dans pedagog, friskvårdsinspektör, fritidsledare och kriminalvårdare som jag faktiskt redan varit inne på då jag läste kriminalvårds inriktning på gymnasiet. Sedan är habiliteringsassistens också något jag skulle vilja prova på. Min mamma jobbar ju som det och det verkar jätte kul. Man bara leker hela dagarna och få vara barnslig och kreativ :) Passa nog mig. Men jag hade inte orkat utbilda mig till det men om jag fick jobbet med den bakgrunden jag har nu så hade jag inte tackat nej :)

Gör också testet för att se vad du ska jobba med!
*Länk: AMS

SPA-dagar TKM

Publicerad 2010-01-13 14:23:31 i Spa & Massage,

Nu mår jag bättre, nästan helt frisk :) Det känns bra för på tors-fred har vi en stor avslutning av Höst terminen som vi har ägnat åt TKM Traditionell Kinesisk Medicin. Vi ska ha SPA dagar som vi har planerat sen innan jul. PÅ torsdag är det ett gäng vårdbiträden som kommer från Örebro och på Fredag har vi bjudit in anhöriga. Så mina föräldrar kommer och dem har tagit ledigt för min skull :)

Fredagens Schema
Fika och välkomnande
Avslappning i två delar
Prova på Tai chi
Utvalda Behandlingar (Aroma, massage, ansikte, hand&fot)
Ett frågerum där vi berättar om programmet och visar produkter och böcker m.m
Fika och utvärderingLeslitas uppgifter
Jag ska hålla i en del på avslappningen och läsa en text (så jag behöver min röst tillbaka)
Jag ska ge behandlingar och presentera stationen då jag är ansvarig i gruppen
Jag har gjort en powerpoint pressentation med kort på det vi gjort (eftersom att jag var den enda som hade fotograferat på lektionerna)

Det ska bli riktigt roligt att ha SPA dagar och få känna på hur det är att jobba och driva en anläggning.

Gatudans [video]

Publicerad 2010-01-12 17:31:30 i Dans & Annat,

Gatudans och musik är något som gör mig lycklig :) Första videon har mina föräldrar spelat in från när de var i Polen i somras :) och den andra videon är ifrån Sommras då jag satt och kollade på en capoeira show i Göteborg.
Visst är de duktiga?

Hälso yrken

Publicerad 2010-01-12 12:49:55 i Hälsonytt,

Hejsan det är ofta folk frågar mig om vilka olika hälso yrken det finns och undrar vad man kan jobba med. Min lillebror börjar närma sig gymnasievalet och är fundersam. Mitt tips till honom var att gå in på ams och göra intressetestet. Sen så blev jag själv sugen på att göra testet igen. Resultatet blev hälso yrken.

Friskvård och kroppsvård

Vårda, behandla


 

Resultat du passar inom: ”Friskvård och kroppsvård”. Exempel på länkade yrken nedanför

OCH

Resultat du passar inom: ”Vårda, behandla”. Exempel på länkade yrken nedanför

Alla punkterna är länkade.

Resultatet jag fick tycker jag passar utmärkt in på mig, eller hur? Jag är på rätt väg :) Vad fick du för svar?

I [del 2] kommer fortsättningen som handlar om att Ge råd och stöd

Hemma gym

Publicerad 2010-01-11 07:18:27 i Hälsonytt,

God morgon läsare! Har du svårt för att komma iväg på träningen? Så har jag ett enkelt tips. Varför inte skapa ett eget hemma gym? Eller som jag alltid drömt om ett eget Hälsorum :) Där jag kan ställa upp min massagebänk och skapa en mysig stämning också. Det här är den dyra och mer avancerade varianten. Så här skulle jag göra om jag hade ett extra rum i min lägenhet. Och jag funderar stark på att fixa en tvåa nästa gång jag flyttar och satsa på att ge hemma behandlingar och rådgivning. Men vi får se. Just nu är det bara en dröm...

Träning och dans
 1. En hel vägg med Speglar på
 2. En mulifunktionell gym maskin
 3. Tv så att jag kan kolla på träningsdvd
 4. Träningsredskap
 • Pilates boll
 • Yoga matta
 • Spik matta
 • Vikter
 • Musik anläggning
 • Hopp repp och gummi band
 • Balansbräda
 • Gång stavar m.m

Hälsa och SPA delen
 1. Avskärminings väggar eller draperi
 2. *Massage bänk*
 3. Hylla för alla produkter och hälsoböcker
 4. Alla mina *skålar* och *spa prylar*
 5. Ett litet bord med bäkväma stolar där jag kan sitta ner och disskutera hälsorådgivning och lägga tarotkort ska även fungera som en sorts väntsal där personen kan sitta och fylla i sin anamnes eller bläddra i tidningar.
 6. Levande ljus m.mVisst hade det varit fantastiskt? Vadå Hälsofreak varning...

Bikram yoga

Publicerad 2010-01-10 17:31:00 i Yoga och stretch,

Bikram yoga, har ni hört talas om det? Det tycker jag låter intressant. Skillnaden på denna form och andra yoga former är att man tränar i ett uppvärmt rum där temperaturen är 39-40 grader varmt. Det är fokus på att mjuka upp lederna och strechning. Värmen främjar bla rörligheten, avgiftningen samt stretchingen av kroppen. Avgiftningen har nog med att göra att man svettas så mycket skulle jag gissa på.

Jag tror att man blir mycket vigare och klarar av mer avancerade övningar som kräver smidighet. Det hade varit roligt att testa det för att pressa sin kropp maximalt (för min del). Dessa bilder är från  Bikram yoga Vina del mar, jag visste inte att det var populärt där i Chile det finns även en Bikram yoga College of India i Santiago där de utbildar. Man kan se på bilderna att könen är jämt fördelade också vilket är förvånande jämfört med yoga klasser i Sverige.

Hade ni velat testa denna "svett yogan" :) ?

Musica

Publicerad 2010-01-10 13:17:06 i Sett,läst,hört,

Ibland kan det vara svårt att hitta avslappnande skön musik. I skolan har vi mängder med cd skivor som vi får sätta på när vi har gäster som ska få behandlingar. Jag bestämde mig för att utforsta utbudet och hittade en samlings box som jag vill rekomendera. The buddah Experience. Den är uppdelad efter vilken sorts avslappning den spelar. antingen Chillout, meditation, lounge eller trance och har 2 cd i varje stil d.v.s 8  sammanlagt. Leta upp det på you tube eller på emusic.com där finns det säkert. Jag gillade speciellt trance skivorna som "sova musik" och chillout som "ge massage musik". Det var dagen tips. Hade så bra. Jag mår lite bättre idag med förkylningen.

Har du någon bra avslappnings musik att dela med dig av?*Läs gärna tidigare inlägg om musik: Relaxing musik,
*Länk: The buddah Experience (där kan man även bläddra för att se fler album)

Sjukling

Publicerad 2010-01-09 17:25:40 i Hälsonytt,

Nu har jag gått och bivit sjuk så det är upp till bevis hur allt alternativt fungerar för hälsan. Det hela började med att jag var extremt trött och hängig i förrgår så jag sov i flera timmar. Dagen efter (igår) så vaknade jag väldigt hes och vi skulle ha ett moment i skolan att leda pass. Så jag höll i ett Qi gong pass och det blev ca 5 pass på raken eftersom att alla i gruppen skulle leda var sitt pass. Det förvärrade nog ganska mycket eftersom att man sätter igång blodcirkulationen och viruset sprids runt i kroppen via blodet. Och enligt TKM så är Qi kraftfullt också. Jag kom hem efter skolan igår och DÅ slog det ut ordentligt. Snuva, hosta, nyssningar och allt. Så sen dess har jag bara legat och vilat. Inga mediciner. Lite ingefära eller grön te och gröt är nog det jag fått i mig.

Jag ska följa råden enligt Kineisk kost lära och medicin och se hur det går ;) Även det jag skrev om här om dagen att undvika mejeriprodukter (försöka) och socker och inte äta glass (brukar inte göra det ändå). Läs om det *HÄR*Återkommer med resultat. Så länge kan väll ni skicka lite healing :)

Skippa medicinerna

Publicerad 2010-01-07 18:46:15 i Hälsonytt,

Visste ni att vissa mediciner motverkar kroppens kamp. Det är symptomen som är försvaret emot viruset när man är sjuk, det är inte symptomen som är själva viruset som man tror. Det är försvaret som gör att man känner sig sjuk och hängig. Om man har hösnuva, feber eller hosta bör man alltså inte ta mediciner som nässprey, hostmedicin eller febernedsättande.

Varför ska man undvika mediciner om man vill få bort symptomen? villket det gör... Tillfälligt. Jo för att dessa symptom är behövande att ha för att ta sig igenom ett sjukdomstillstånd. Snor försvårar för viruset att fästa på nässlemhinnan och hosta rensar ut viruset.

Om vissa saker ni trodde var bra att äta. Tillexempel glass? Det är också något som ökar slemproduktionen och förvärrar. Det får endast ner svullnaden tillfälligt i halsen. Alla mejeriprodukter och socker bör undvikas under förkylning för att det är för svårt för kroppen att bryta ner.Vad tror ni? Har mediciner fler negativa effekter än positiva?*Källor: Topphälsas doktor Åsa Vilbäck, Näringsfysiologer Kristina Andersson, Peter Ljungberg.

Nystart

Publicerad 2010-01-06 22:00:06 i Hälsonytt,

Nytt år betyder nystart, jag är full-laddad med energi och ser fram emot allt som kommer att hända. Ett sunt hälsosamt liv med massor av nya mål. Ni har säkert nyårslöften som vi tillsammans kommer att kunna nå. Jag kommer att ge massor med tips om hur man slutar stressa, äter hälsosamt för viktens skull och tränings entusiasm. Börja lev ditt nya hälsosammare liv redan nu. Släng bort alla piller du lever på, släng bort allt skräpmat och socker i skafferiet och börja med nya vanor. och testa nya alternativa behandlings metoder.
Förhoppningsvis får jag ett hälso jobb efter min examen i Juni och då får ni följa med mig ut i arbetslivet hur det egentligen är att jobba på ett t.ex. spa :) Självklart kommer jag att fortsätta skriva om allt spirituellt. Hitta balansen, mental personlig utveckling och hur man bli mer kreativ.Vad är ditt mål?
Vad vill du läsa om? kommentera här eller skicka till leslita.blogg@live.se

Elden

Publicerad 2010-01-05 18:09:58 i Citat,Du, det bor en eld i ditt hjärta…

Du bär på inre potential

Lyskraft

Låt elden ge dig vingar

så att du kan flyga

och rötter

djupt förankrade i Jorden.

Så att det du gör, görs med stor hänsyn till naturen, som ger oss liv.

Låt din inre visdomskälla

få leva här och nu.

Du bär på kraft

att skapa och att leva

dina drömmar och visioner.

Jag tror att himmelriket bor inom oss

och att det längtar ut…

Du, det bor en eld i ditt hjärta…

 

 

Skiriven av Camilla *Här*

Jag längtar ut, längtar bort...Har så mycket energi, kommer aldrig låta någon/något stoppa mig.


Om Meridiansystemet

Publicerad 2010-01-04 20:30:17 i Alternativmedicin, Kinesisk Medicin,

Meridiansystemet

Meridiansystemet består av 12 huvud meridianer, det är 6 stycken fram och 6 stycken bak. Dem fram kallas yin och dem bak kallas yangmeridianer. Dessa kan i sin tur delas in i handens eller fotens yin meridianer och handen eller fotens yang meridianer eftersom att alla meridianer möts i tår och fingrar och är sammankopplade. Man ska vara medveten om att det även finns extra meridianer i kroppen. 


Yin meridianerna är:

·         Lungmeridianen

·         Mjältmeridianen

·         Hjärtmeridianen

·         Njurmeridianen

·         Cirkulationsmeridianen

·         Levermeridianen

 

Yang meridianerna är:

·         Tjocktarmsmeridianen

·         Magmeridianen

·         Tunntarmsmeridianen

·         Urinblåsmeridianen

·         Trippelvärmarmeridianen

·         Gallblåsmeridianen

Man delar även upp meridianerna i zangorgan och Fuorgan. Zangorganen är lungorna, hjärtat, mjälten, njurarna, lever och hjärtsäcken (pedicardium) och Fuorganen är gallblåsa, urinblåsa, mage, tunntarm, tjocktarm och trippelvärmaren. Trippelvärmaren regler och transporterar kroppsväts kor. Förutom zang och fu organen finns extraordinära organen, dit hör hjärta, benmärg, gallblåsa, livmoder, blodkärl och skelett.


I varje meridian finns ”hålrum” som kallas akupunkturpunkter. Det är dessa punkter som ligger i fokus vid dem terapeutiska behandlingarna inom TKM. Jag har tidigare nämn att meridianer brukar kallas energilinjer eller energikanaler, denna energi som kineserna syftar till kallas Qi. Qi flödar med blodet. Qi kan försvagas vid sjukdom och den går även att stärka med hjälp av olika metoder. Qi kan fås genom födseln, ur maten vi äter och ur luften. Qi försvarar våra kroppar.


Tror ni på meridiansystemet?

Nyår!

Publicerad 2010-01-02 13:32:17 i Vardag och nöje,

Leslita firade nyår i Varberg, lite utanför till och med. Jag var där med min pojkvän, alla hans kompisar var jätte trevliga :) Vi åt gott och hade roligt. Bilderna berättar bättre än mig :)
Förrätt: Ostpaj, rom, rödlök och lax
Huvudrätt: Potatisgratäng med oxkött och en ljuvlig svampsås serverades med fetaost och bladspenat sallad
Fryverkerier
Champange och cigarr. Passa på att gratulera Camilo som fyller år idag. Grattis Bejbi.
Drinkar och jag :)

Spa prylar

Publicerad 2010-01-01 17:35:37 i Spa & Massage,

Jag tänkte visa lite spa grejer som jag fick i julklapp. Bättre sent än aldrig. Jag sitter ju inte vid datorn så mycket nu för tiden. Jag fick peeling vantar, tvätt svampar, produkter, doftljus, kuddar, en böjbar, kinesiska stress kulor, tofflor och massa sånt :) Nu är mitt hemma spa komplett! :)
Vad fick du i julklapp?

Om

Min profilbild

Prenumerera och dela