Kropp och själ

leslita.blogg.se

Mitt retorik tal om Drömmar!

Publicerad 2009-05-11 22:17:31 i Andlighet,

Här har jag skrivit av talet som jag höll. (Vi skulle lämna in det skriftligt så jag tänkte att jag lika gärna kunde kopiera in det här så kan ni lära er lite kring drömmar och sömn) Kollade på filmen pausade och skrev. Allt är bokstavligt. :P


Hejsan jag heter Lesly Valencia, jag studerar på Spa programmet på Örebros Universitet. Jag satt här om dagen och funderade över vad jag skulle prata om, så tänkte jag att nu har det blivit ganska sent och jag kommer säker inte komma på nått, så jag går och lägger mig och så kommer jag säkert drömma någonting, så kommer jag på det imorgon bitti, dagen efter så vaknade jag och hade en så kallad latent dröm, jag kom inte ihåg vad jag drömde. Och sen så kom jag på det att så klart jag ska prata om Drömmar! Eftersom att det är så viktigt för mig. Jag insåg själv hur mycket jag förlitade mig på dem.

Så det är väldigt intressant, jag nämnde latent och det är att man inte kommer ihåg sina drömmar, sedan finns det något som heter manifest och det är motsatsen, att man har en väldigt bra ”förmåga” att komma ihåg och detta är någonting som man kan öva upp också. Dem här två begreppen är någonting som Sigmund Freud använder sig av. Och det är en person som är Neurolog som även forskar och har gjort lite experiment angående drömmar hur det fungerar och vad som händer i hjärnan.
 


Det finns något som kallas REM-sömn som är den ytliga sömnen man har, och det är i den perioden som man drömmer då, man är väldigt lätt väckt och det sker 4-5 gånger per natt.

Sedan finns det något som kallas slow wave sleep som är den djupare sömnen. Under den här djupare sömnen så har man kommit fram till att det är då allt bearbetas, man bearbetas fysiskt och mentalt som är väldigt bra för hälsan. För att man återställs, alla tankarna alla, allting som har hänt under dagen, hur man mår, och man slappnar av. Det är väldigt viktigt med sömn som vi alla vet.

 Jag håller på med dröm tydning, så jag tycket att det är intressant. Ett bra sätt att börja med det är att skiva upp allting som man drömt under natten. Man skriver upp väldigt detaljerat och sedan kan man använda sig av olika metoder, oftast är det väldigt individuellt. Det är bra att man ser sin egen dröm, sin egen personlighet i drömmen och vad som har hänt i ens liv utifrån sin egen livssituation och tolka symboler efter sig själv då.

Jag tycker att detta är ett väldigt bra sätt att lära känna sig själv och verkligen fundera över vad man känner, allt man har förträngt, information, känslor, för att själv bli säker. Och därför uppmuntrar jag er till att försöka utveckla era drömmar och skiva upp det när ni kommer ihåg någonting sedan så kommer det uppenbarligen att bli bättre i framtiden sen när man börjat arbeta med dem. Tack för mig!



Ganska imponerad är jag eftersom att jag inte var speciellt förberedd. Rösten darrade ganska mycket i början för att jag var nervös. Jag hade sex stycken stödord på ett vitt papper (fet markerat i texten) att gå efter. Och det fungerade bra.
Mitt avslut däremot var inte det bästa för jag blev så stressad med tiden. Max 3 minuter. Så jag pratade för lågt och sa knasiga grejer. hehe Så avslutet var det enda jag fick komentarer på. Sedan sa dem att jag hade bra energi, pratade högt och tydligt, bra kroppsspåk och en fångande inledning, intressant ämne och bra kontakt med publiken.  

Så om jag får tillräckligt många komentarer på detta inlägget så kan jag lägga upp den inpelade videon. Så kan ni som aldrig sett mig göra det och få höra min röst  :-) Vad tycks?

Kommentarer

Postat av: matilda

Publicerad 2009-05-11 23:10:14

Väldigt bra!

Postat av: MissMagicGirl

Publicerad 2009-05-11 23:48:26

Jättebra tal! Väldigt inspirerande!

Inledningen var perfekt. Den fångade en direkt.

Skulle vara kul att se filmen. :)

Postat av: nela

Publicerad 2009-05-12 12:32:11

PUSS!

Postat av: Mikaela

Publicerad 2009-05-12 13:39:09

Tack för din hjälpande kommentar på mitt frustrerande inlägg :)



Bra tal om drömmar! Drömmar är fascinerande. Och det är spännande o se hur man bearbetar dagen, tankar och känslor i drömmens värld.



Ha en fin dag! Kram.

Postat av: Eva

Publicerad 2009-05-12 13:39:37

Ja jag tycker ju det här med drömmar är väldigt intressant och det du skrivit här ovan är bra. Ta åt dig åt den positiva feedback du fick och sluta vara självkritisk! Det gick bra och - glöm inte att övning ger färdighet. Nästa gång kommer det att gå ÄNNU bättre :-)

Kram

Eva



PS: Ja, förmodligen kommer jag att "ge mig hän". Jag vill bara veta mer först om det här med att kunna stänga av, när jag själv väljer :-)

Postat av: Hanna

Publicerad 2009-05-12 17:05:26

SV; Det stämmer nog, för ingen fattade att jag var nervös, hha :)



Haha, provet gick sådär, blää :(

Postat av: hanna

Publicerad 2009-05-12 17:35:01

SV; Nej, exkat jag vet inte än. Tänk om det gick jättebra , haha :)

Postat av: Danni

Publicerad 2009-05-12 17:37:02

Vad fin blogg du har! rösta på mitt linne om du vill att Veromoda ska sälja den i September 2009. Kramar <3

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild