Kropp och själ

leslita.blogg.se

Människans sanna natur?

Publicerad 2009-06-03 00:34:49 i Mina tankar,

Dalai Lamas syn på att mänskligheten innersta natur är mild och medlidsam. I boken Lycka! Han förklarar att vi når lycka genom mänsklig välvilja mot andra.

Men är det så enkelt?  Logiskt tänkt så tror man att vägen till att finna lycka är att "gå in" i sig själv. Därför det kallas inre lycka. Han pratar så mycket om att hur man är som andra påverkar ens egen väg till att bli god. Och godhet och kärlek är vägen till Lycka.

Han drar även den motsatta parallelen att aggression och våldsamma tankar leder till olycka. Men jag tycker att man borde få utlopp för sina känslor. Borde man inte få bli arg ibland och kunna vissa det? Nej det tycker inte Dalai Lama att man ska få.   

Frågan handlar om hur människans riktiga natur är? Är vi egoistiska eller omtänksamma.  

Andra forskare anser att alla födds med överlevnads instikter som är egoistiska. Nyfödda småbarn överlever inte utan närhet, omtanke. Deras normala beteende är att söka mat och närhet dem har inte en tanke på att ge något till omvärlden. Anser forskarna.

Dalai säger även att det är en svår väg att gå. Med andra ord att det är kämpigt att nå lyckan. Att känna empati. Men varför måste vi träna på att känna sympati och inte empati? Varför har vi inte bara den förmågan naturligt och vi är födda som goda varelser??


Vad tycker och tror du?

Kommentarer

Postat av: Emelie Olausson

Publicerad 2009-06-03 06:00:48

Tack så mycket du också:) Jag ska till Tunisien... 18 dagar kvar1 längtar som en galning till att få sluta skolan och bara komma iväg:)

Postat av: Najnaah

Publicerad 2009-06-03 09:23:51

Jag tror inte man föds olika, man börjar med samma grund, givetvis har gener en inspelan i det. Men sen är det alla upplevelser som formar oss olika.



Så även om vi alla är så lika, så är vi fortfarande olika, för vi kommer från olika platser och situationer..:) Det är nog vad jag tror..

Postat av: MissMagicGirl

Publicerad 2009-06-03 12:59:39

Jag tror det är olika. Jag tror alla har en sorts grundpersonlighet när de föds.

Postat av: Lesly

Publicerad 2009-06-03 13:59:18

Det var lite olika teorier här, Man föds till en personlighet. Men hur ska man försäkra sig att man fortsätter att utveckla den åt samma håll och inte ändrar sig.



Men då beror ju OCKSÅ på hur man uppfostras.



Så det kan vara lite knepigt. Då kan man bli god eller egoistisk. Att man formas utefter allt man varit med om är en annan kommentar. Men om man blivit utsatt för hemskheter så reagerar alla annurlunda. Antingen fortsätter dem göra samma sak mot andra eller så blir grund tanken att man aldrig skulle vilja att någon anna går igenom det man själv gjort.

Så där bak finns ju en personlighet som styr.

Postat av: Eva

Publicerad 2009-06-03 15:23:53

Oj, det där är svåra saker. Jag vill ju gärna tro att om man växer upp i ett kärleksfullt hem där man visar varandra respekt så blir man också en vänlig människa. Men blir man mobbad, misshandlad eller så - ja, då är det kanske inte konstigt om man själv blir våldsam och elak. Jag tror alltså att vi präglas mycket av miljön. Men samtidigt har det ju också visat sig att arvet spelar stor roll. Det vi får med oss i generna. Ska bli intressant att se vad dina andra läsare tycker :-)

Kram

Eva

Postat av: Emelie Olausson

Publicerad 2009-06-03 19:03:57

Jag ska åka med min syster och min kusin, vi är den ultimata trion! Om jag känner mig själv rätt så kommer jag snart att börja packaXD

Postat av: Lesly

Publicerad 2009-06-07 00:02:50

Tack för komentaren Eva. Aaa det är ett ganska svårt ämne att prata om men dina åsikter var intressanta. Ja tror däremot inte att generna påverkar så mycket. Att vara god eller ego är nog ett Beteende som man lär sig. Kanske har ja fel =) Alla åsikter är värda lika mycket. Kram!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild