Kropp och själ

leslita.blogg.se

Vargdebatten

Publicerad 2012-10-20 14:39:00 i Djur & Natur,

Vargar, igen. Förlåt men jag tycker att det är viktigt eftersom att jag läser Naturvård. Hallå, det handlar om att bevara utrotningshotade arter. Självklart är jag emot att de skjuts. Jag var på naturvårdsverket i torsdags, den 18 oktober på studiebesök med SLU, det var väldigt intressant. De pratade om sitt arbete med att skydda arter, väldigt intressant. En av våra föreläsare fick lov att lämna oss för han kallades in på ett akut möte för att vara med och ta viktiga beslut om vargstammen. Spännande att under samma minut som jag satt där så togs beslutet i samma byggnad. Dagens stam är i dag på 265 stycken och de behöver bli 380 stycken för att inte beståndet ska hotas.
 


 
Man behöver förstå att dessa uträkningar är väldigt detaljerade och inte bara ett uppskattad siffra på vad man tror vore bra. Det görs sårbarhetsanalyser och man skiljer på den effektiva populationen och den verkliga populationen. Det handlar om gener och inavel och hur deras chans till förökning ser ut. Det här är flera års forskning.
 
Men jag ska inte prata så mycket mer om detta mer än att jag är irriterad för att politiker och Jägareförbundet inte förstår. Varför vill de skjuta varg, det är helt onödigt. Till exempel miljöminister Lena Ek från center tycker att "nej det behövs inte alls så många vargar det räcker med 180. Hur tänkte du då? Hur räknar du då? Hon verkar inte veta vad hon pratar om. Har hon ens läst ekologi? Sverige riskerar nu att bli fällt i EU:s domstol. Vi får se hur det går...
 
Vad säger ni?
 
♥Länkar: Aftonbladet, Supermiljöbloggen, Naturskyddsföreningen ang varg, Naturvårdsverket ang varg,
♥Mina artiklar om varg: Nytt blod behövs i stammen, Att jaga instinktivt, Vargen på spåren,

Kommentarer

Postat av: Sven Henriksson

Publicerad 2012-10-20 18:30:22

Mycket prat och lite sagt. Vi ska ha varg i Sverige. När det gäller frågan Hur många? Måste man ha mer helhetssyn än du verkar ha. Man kan inte bara se det ur ett snävt vargperspektiv. Politikerna måste våga ta besluten ur ett helhetsperspektiv.
- Antal och spridning
- Genetiken
- Konsekvenser för befolkning i vargomr.
- Konsekvenser för djurägare/uppfödare
Om man ser det ur ett helhetsperspektiv är 185 vargar säkert en rimlig nivå.

Svar: Min syn är ur ett naturvårdsperspektiv. Det är precis det jag framför i mitt inlägg. Att jag tycker andra har för mycket åsikter runt om utan att ha kunskapen som krävs. Jakt, bönder. Konsekvenser. Tamdjur. Det är det jag tycker man lägger för mycket snack runt om. Vill man ha varg så ska man bevara den. Genetiskt och ge andra vargar möjlighet att immigrera, sprida sig och para sig utan att någon skjuter dem.
Leslita

Postat av: Sven Henriksson

Publicerad 2012-10-20 19:36:35

Och det jag försökte få fram i min kommentar var att politikerna får inte ta besluteen ur enbart ett perspektiv t.ex. naturvårdsperspektivet. Besluten måste fattas med en helhetssyn.

Svar: Okey då förstår jag. Men är man miljöminister så borde man vilja gynna arten så mycket som möjligt. =)
Leslita

Postat av: Sven Henriksson

Publicerad 2012-10-21 13:01:05

Hej igen
Nej även som miljöminister måste man ha ett helhetsperspektiv när man fattar sina beslut.

Svar: Jag vet, jag vet :-D Önska bara att det inte vore så.
Leslita

Postat av: Anneli

Publicerad 2012-10-21 23:50:14

Det som stör mig allra mest i hela vargdebatten är att jägarna väldigt sällan erkänner varför de vill skjuta varg. De skyller på allt det här med att vargen tar får och annan boskap, men det finns speciella vargstängsel som funkar för att hålla vargen ute, så varför kan inte regeringen/staten hjälpa bönderna/djurägarna att investera i såna då istället för att minimera vargstammen??
Orsaken till varför jägarna vill skjuta varg är för att de inte vill ha konkurrens i jakten!! DE vill ju döda älg och rådjur själva och har vi för många vargar så blir jägarna mer eller mindre överflödiga och får inte ut och skjuta...!! VARFÖR kan jägarna inte bara erkänna och stå för att de gillar att döda och inte vill ha nån konkurrens??? Sånt kan jag verkligen totalt lacka ihop på!!!
Det är för övrigt vi människor som tränger undan vargen från deras egna revir för att vi vill ha marken... På nåt sätt måste vi ju för i he - te kunna samsas så att alla får leva!!
Ååååååh! Jag blir så trött...!! :-(

Svar: Hej, jag ha faktiskt inte tänkt på att det är konkurensen som är största anledningen. Men det låter ju logiskt. Att de skyller på boskap och att deras tamdjur dödas har man ju hört. Men det är som du säger. Det finns stängsel som håller vargen utanför.
Det är alltid människan som förstör alla olika djurarters habitat områden. Det är människan som gör att de inte kan leva fritt och så att de inte kan sprida sig eller ens leva kvar i sitt område. Ja jag håller helt med dig om allt. Man blir så trött på andras tankesätt men samtidigt är det komplicerat och svårt för politiker att göra rätt beslut, eller ens komma fram till någon rimligt svar.
Leslita

Postat av: Anneli

Publicerad 2012-10-22 23:40:45

*Suck* :-(

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild