Kropp och själ

leslita.blogg.se

Motivation till förändringar, exempel sötsaker

Publicerad 2012-10-08 15:00:00 i Psykologi,

Allt handlar om en balans. Man inser ofta att man behöver göra en förändring i sitt liv när det blir för mycket eller för lite av något. Till exempel för mycket sötsaker eller för lite motion. Jag har alltid tyckt att det är svårt att hitta en bra balans när det gäller sötsaker. Det blir ofta svart eller vitt. Här kommer lite tips på hur du kan hitta motivationen till att göra en förändring och hålla fast vid den med hjälp av affirmationer. 
 
Jag har läst att för att bli av med sötsuget så måste man sluta med allt, helt. När man sätter upp ett förbjud så blir man mentalt inställd på att man vill ha det man inte får. Så blir ännu mer sötsugen. Håller man ut i en period (för mig tar det ca tre veckor) så lever man sen hälsosamt och är inte sötsugen längre. Jippi!

Ibland är det svårt att säga nej. Man vill inte vara "den-som-inte-äter-sötsaker" som alla andra tycker är jobbigt. Eller så känner man bara för att fira något eller ta en fika med en kompis. Då faller man tillbaka förr eller senare. För det går ju inte att undvika socker resten av sitt liv liksom. Eller vad tror du?
 
När jag har testat metoden: Det är ok med sötsaker lite då och då. Så är det svåra att sätta gränsen. Det går inte att bara ta en liten chokladruta eller en kaka till fikat. Sedan blir lite mer och lite oftare tills man hamnar på ruta ett igen och inser att man måste sluta. Känner ni igen er?
 
Morot istället för sötsaker? Nej morot som motivation! läs vidare...
 
Hitta motivationen
Anneli pratade om förändringar på sin blogg. Hon skrev att det är viktigt att inte forcera en förändring utan man måste känna sig redo för det mentalt. Det stämmer väldigt bra. Jag gick en kurs i hälsocoaching, vi fick lära oss hur man skulle stödja och motivera en person i sin livsstilsförändring. Steg ett var att personen själv måste vilja göra en förändring. De skiljer på inre och yttre motivation. Till exempel: En personen kan vilja gå ner i vikt för sin partner. Viljan finns där men den är inte rätt riktad. Så hitta din inre motivation.
 
Affirmationer hjälper vid förändringar
Skriv upp en affirmation utifrån det du vill förändra. Affirmationer är positiva budskap som du ger dig själv. Här ger jag exempel på hur du ska skriva en affirmation rätt. Bestämt, kort, jag-riktad. Du kan tänka att du vill bli mer hälsosam för att alla andra verkar vara det och må så bra. Men ändra det tankesättet till: "JAG vill bli en hälsosam person för att jag vill må bättre än vad jag gör nu" Detta har jag sagt förut men använd inte orden "inte" och "måste/borde". Till exempel. "Jag måste sluta röka för att min läkare säger det, jag vill inte bli sjuk". Ändra det till: "Jag vill sluta röka för att jag vill vara en frisk person". Exempel 2. "Mina kompisar/familjen tycker att jag borde träna mer"  Ändra det till:  "Jag tränar för att träning är bra för mig och min kropp". Förstår ni skillnaden?

 
Hur gör du när du vill göra en livsstilsförändring?
 
♥Inspirationskälla: Boken "Motivation för motion".

Kommentarer

Postat av: Linn

Publicerad 2012-10-08 18:01:15

Jag är lite kluven till det där. Spontant skulle jag säga att totalförbud under en viss tid är bra. Men eftersom jag bor med några som har kört så och nu kör förbud enbart under veckorna, så har jag ändrat uppfattning lite.
Ja, jag tycker det är bra med en avväjningsperiod där man helt slutar med tex socker. Detta för att få det ut sitt system. Det kan såklart göra att man blir ännu mer sugen undet tiden som man inte "får" äta det. Men det är en bra sak att rena kroppen ibland.
Jag tycker det är mindre bra att "förbjuda" socker under veckan och bara tillåta att äta det på helgen, eftersom man då fortfarande har kvar den "förbjudna" stämpeln. Det kan lätt då bli att man äter mer sött på helgen än man vanligtvis hade gjort, just eftersom att man "kan".
Jag försöker dra ned på det söta, men har inte förbjudit mig att äta det. Denna metod kan vara svår för många, men fungerar faktiskt rätt bra för mig. Det handlar nog lite om, som du skriver i senare delen av inlägget, varför jag gör detta och hur min inställning ser ut. Jag väljer inte bort sockriga saker för att "det är något jag måste göra för att må bra", utan för att det är något "som jag känner att min kropp mår bra av". Visst det går inte lika snabbt som att helt skära av sig och ha hela veckor utan, men det känns bra för mig. Jag har provat att ta bort det i några veckor också, och suget infinner sig, men jag klarar det rätt bra ändå. :)

Bra inlägg! Jag och min kille pratade om just det här igår! :D

Svar: Ja precis det är bra med en avvänjningsperiod i början men man kan inte förbjuda sig i all evighet. Ja det kan nog lätt bli så att man äter mer på helgerna. Jag har hört av peroner som har barn att det oftast är så det börjar. Att man köper jättemycket lördagsgodis och så blir det över till söndagen sen tar man lite på måndagen os.v Mer och mer.
Jag klarar själv inte allt eller inget men jag hade tänkt försöka köra bara lördags gott. Äter inte rent "godis" men typ en lite bakelse (winnerbröd, munk, bulle) och choklad gillar jag mycket. Och ja självklart ska man tänka. "Det är bra för min kropp, jag gör detta för att jag mår bättre av det "

Tack så mycket för din kommentar.
Leslita

Postat av: Malin

Publicerad 2012-10-09 10:38:22

Jättebra inlägg! Håller helt med att man aldrig kan förändra sig för någon annan, man måste hitta motivationen utifrån att man själv vill för sin egen skull.

Dock tycker jag inte att godis till exempel är dåligt i små mängder. Själv har jag bestämt att godis äter jag på helgen och jag sätter en gräns i vikt på hur mycket jag "får" ta. Väljer helt enkelt bara mina favoriter. :) Tycker de funkar jättebra. :)
Kram

Svar: Hej tack för din kommentar. Ja visst är det viktigt att hitta sin egen motivation. Detta exemplet kan föras över till träning också, i princip allt. Det är det som är så bra när man väll har förstått det. Vad bra att du har hittat något som fungerar för dig =)
Ja precis jag har också en sån metod. Lite på helgerna. Äter inte rent "godis" men typ en lite bakelse (winnerbröd, munk, bulle) eller glass och choklad gillar jag mycket. Men inte allt på samma gång så klart utan man får välja ut det man helst vill ha och nöja sig. Sen tänkte jag i framtiden försöka byta ut även dessa saker till något nyttigare. Typ raw-food bakelser som är sockerfria men ändå söta och goda.

Hade så bra Kram
Leslita

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild