Kropp och själ

leslita.blogg.se

Vatas goda matvanor

Publicerad 2012-01-26 11:09:00 i Ayurveda, Recept,

Jag har alltid tyckt att Ayurveda är så intressant och varit sugen på att testa. Men jag har kännt mig för bekväm med GI och inte orkat med några större förändringar. Men nu känner jag mig redo för att testa Vata-anpassad kost. När jag läser råden så finns mycket likheter med det jag själv märkt att jag mår bra av. Vata har oregelbunden matsmältning och ska därför äta lättsmält mat som vältillagade grönsaker. Det som däremot finns på min Undvik lista har jag inte alls tänkt på. Bittert kanske jag automatiskt undviker eftersom att jag inte gillar smaken. Detta ger även ett svar på varför jag jämt är sötsugen och inte klarar av att stå emot. Eftersom att min kropp behöver det. Men det kan vara nyttiga söta saker :)


Bra mat
Varm, såsig, oljig mat
Smaker som sött (havre, vete, mjölk, grädde, olja, frukt, en del grönsaker),
Smaker som surt & salt lugnar vata


Undvik
Grov mat te.x fullkorn och råg
Torr mat te.x kex, knäckebröd och torkad frukt
Bittert, strävt och starkt irriterar vata te.x päron och bönor


Det här är både krämigt och sött.

Vad tror ni? Kan de ha rätt? Har någon testat Ayurveda mat?


♥Jag har även skrivit om Ayurveda kost förut: *HÄR*

Kommentarer

Postat av: Becca

Publicerad 2012-01-26 12:27:31

Jag har aldrig testat maten men jag hade testat hudvården! Där har jag pitta.

Postat av: Linn

Publicerad 2012-01-26 13:46:09

Spännande! :D

Jag läste i det tidigare inlägget också att du skrev att du hade kroppstypen Vata. Hur vet man vilken kropppstyp man har? Det låter som att beroende på vilken kroppstyp man har så äter man annorlunda. Stämmer det?

Postat av: Eva

Publicerad 2012-01-28 17:43:42

Jodå, jag har fått höra att jag har mycket pitta, så jag har försökt anpassa min kost efter det. Just nu håller jag på och trappar ned på mitt kaffedrickande och det går faktiskt riktigt bra. Tar bara en kopp i veckan :-)

Postat av: Niklas Riddarlo

Publicerad 2012-01-30 21:34:43

Gå LCHF så får du i dig riktigt mat!!!

Postat av: Niklas Riddarlo

Publicerad 2012-01-30 21:37:21

## Ditt sötsug har med att du äter mat som höjer blodsockret! när det sjunker blir du sötsugen. LCHF är den mat som minst höjer blodsockret därför den passar både diabetiker och folk som vill bli av med sitt sötsug. Gå ner i vikt gör man som bonus ;)

Postat av: Lesly Valencia

Publicerad 2012-01-31 20:00:37

Svar till Niklas.



Hej, Okey jag vet inte varför du tror att jag äter mat som höjer blodsockret. Jag äter GI. Vilket betyder inga snabba kolhydrater eller socker förståss. Jag har inga viktmål. Nöjd med det. Vill bara bli av med mitt sötsug. Kan stämma att LCHF funkar för det. Har två kompisar och du då som äter LCHF. Ska läsa vidare lite. Tack för dina tips.

Postat av: Niklas Riddarlo

Publicerad 2012-02-03 11:21:04

Lesli, även Gi höjer blodsockret. Dock inte lika snabbt som Snabba kolhydrater men det gjorts tester som visar att det höjer blodsockret lika mycket bara att det sprids ut över en längre tid. Där av att du inte blir lika hungri fast du blir sötsugen ändå när blodsockret faller! Var mer så jag mena!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild