Kropp och själ

leslita.blogg.se

Världens Existens

Publicerad 2012-01-09 15:25:03 i Mina tankar,

Världen existerar oavsett vad vi tänker om den. Eller? Är det så? Vissa hävdar att världen är en sak och hur vi upplever den är en helt annan sak som inte behöver stämma överens med verkligheten.

 

Ett exempel jag hittade om förr och nu. Jämförelsen lyder:

 

“Om världen bestod av elektroner, kemiska sammansättningar och gener vet vi I dag men frågan är om den även för tusen år sedan gjorde det trots att människorna inte hade den kunskapen?”


Jag tror att ja det gjorde den. Världen har alltid sett ut och bestått av samma sak även om den utvecklas och förändras. Någon sa en gång att jorden var platt och hela befolkningen såg det som den enda sanningen. Det var en övertygelse. Man kan tro på en vetenskap trots att den kan komma att förändras. Vi är tillbaka på diskussionen om vetenskap och bevis. Behöver allt vara vetenskapligt bevisat för att konstatera att det existerar? Nej det behöver det inte. Det vore en omöjlig uppgift att försöka lista ut hur allt i universum fungerar.

 

Argumentet emot exemplet är att elektroner inte hade upptäckts på den tiden och därför inte fanns i människors medvetande. Och det som inte folk har i sitt medvetande eller tänker på kan inte existera. Det blir som en fantasi, en fantasi är motsatsen till en sanning. Men kan man fantisera om något som är sant men i en modifierad version. Kanske förbättra sin uppfattning om världen. Som tillexempel ett barns syn på världen är helt annorlunda från en vuxen person med erfarenheter. Barnets bild på världen är fortfarande hennes verklighet och sanning. Sen växer hon upp och saker och ting förändras men det hon tänkte som barn var inte falsk.

 

Vad säger ni?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild