Kropp och själ

leslita.blogg.se

Nytt blod behövs i stammen [artikel]

Publicerad 2011-10-20 22:15:00 i Djur & Natur,

Detta är tredje och sista delen i min artikelserie om vargar. Första delen kan ni läsa här: *Vargen på spåren* och den andra delen finns i detta inlägg: *Att jaga instinktivt*

 

Nytt blod behövs i stammen

Vargkranie bilder från http://www.nrm.se

Vargkranie bilder från http://www.nrm.se

Forskare och genetiker vid Sveriges lantbruksuniversitet har sammanställt vargarnas släktskap och det ser oroväckande ut. Fem stycken vargar skapade Sveriges vargstam vilket innebär att alla är släkt med varandra. Det kallas inavel och är skadligt för vargar.

 

Med hjälp av DNA kan genetiker ta reda på vilken vargindivid det är och klargöra vilka som är familj och släkt. Genom denna teknik har det byggts upp ett släktträd på alla Skandinaviens vargar. Det behövs nytt blod i stammen.

 

– Konsekvenserna med inavel är att vargarna får ”minskat livsduglighet”.  Många bär på skadliga gener som förs vidare. Pälskvaliteten blir sämre till exempel, vilket gör att pälsen inte isolerar lika bra. Då fryser vargarna lättare och har mindre chans att överleva, säger Mikael Åkesson genetiker på Sveriges lantbruksuniversitet.

 

Andra konsekvenser är att kullstorlekarna blir mindre. ”Fitnessegenskaperna” har försämrats. Det kan vara det fysiska utseende hos hanarnas kön, att testiklarna inte vandrar ner i pungen som de ska. Vargen blir då inte könsmogen och kan inte reproducera sig så att flocken blir större.

 

– Chansen till reproduktion är den viktigaste egenskapen en varg kan bära på och denna påverkas av inaveln.

 

Det kan även vara så att vargen inte blir accepterad av flocken på grund sitt utseende till följd av inavel. Inavel ger vargarna sämre allmän hälsa så kallad livsduglighet. Många vargar överlever inte tillräckligt länge med sin dåliga hälsa för att hinna reproducera sig.

 

Under analyser av vargarnas skelett som sker på Naturhistoriska riksmuseet har forskare sett att vargar har fått ryggkotsmissbildningar. Det är svårt att veta hur mycket vargarna lider av inavelns konsekvenser men man kan gissa sig till att om kroppen förändras drastiskt så blir vargen mindre rörlig och en sämre jägare. Tänderna är mer missformade i dag jämfört med på 80-talet. Forskning pågår men forskarna vet ännu inte om vargar känner smärta av missbildningarna. Forskning på de allvarligaste fallen av inavel är svår att utföra eftersom att de vargarna dör tidigt.

 

– Det som hotar vargens framtida existens är inavel, antalet vargar i Sverige är i nuläget inte livshotande. De behöver nya immigranter och därmed nytt blod.

Bild på vargens underkäke

Bild på vargens underkäke

 

LESLY VALENCIA

Om

Min profilbild