Kropp och själ

leslita.blogg.se

Hjärt-lung räddning, HLR

Publicerad 2010-05-18 09:07:18 i Hälsonytt,

Igår hade vi Hjärt-lung räddning repetition, man ska rekommenderat uppdatera det en gång om året. Så nu ska vi se här var ni kommer ihåg från senast ni hade HLR?

Man ska först kolla livstecken:
♣ Skaka på han kolla om han är medvetslös
♣ Lyssna ifall han andas och kolla på bröstkorgen ifall det rör sig
♣ Kolla om han har någon puls på halsen

Glöm inte att ringa 112!

Om personen inte har livstecken så starta HLR:
♣ 30 kontraktioner
♣ 2 andetag
Hjärt-lung räddningHjärt-lung räddning

Kontraktionerna ska göras ganska djupt så var inte rädd för att ta i (undantaget barn). Luta dig över personen så att din tyngd hjälper dig med kraft. Ha raka armar. Håll jämt tempo. Håll händerna som på den lilla bilden och gör kontraktionerna mitt på bröstkorgen.

Andetagen: Böj upp hakan för att öppna luftvägarna och håll för näsan, täck hela munnen med din mun för att det inte ska "läcka" och blås sakta in. Ta ett ny andetag en bit ifrån personen och upprepa proceduren.
Kontraktioner och andetag ska ges varannan gång löpande tills ambulansen kommer. Om du blir trött så kan man byta av med någon.

Fysiologiskt:
Kontraktionerna gör att personens blodcirkulation fungerar genom att få hjärtat att pumpa ut blod. Förhoppningsvis börjar hjärtat att slå igen. Andetagen ger personen koldioxid genom att få luft i lungorna.
Hjärt-lung räddning med en hjärtstartare
Sedan fick vi lära oss hur man gör Hjärt-lung räddning genom att använda en hjärtstartare. En låtsas hjärtstartare så klart :) Man ska klistra på två elektroder och trycka på start ungefär. Bara viktigt att man inte rör personen vid el stöten. P.s. Om personen visar livstecken (dem 3 översta punkterna) så ska man lägga personen i sidoläge och öppna luftvägarna. Så där fick ni lite repetition och jag fick ett diplom :)

Kan du HLR? Har du varit med vid något tillfälle där en person fått hjärtstop?

Kommentarer

Postat av: supermom

Publicerad 2010-05-18 11:49:34

Gud... på bilden ovan är du spöklikt lik stora barnens faster... kunde lätt ha varit hon! :)

Postat av: supermom

Publicerad 2010-05-18 11:51:04

Just det! Glömde ju alldeles av... indisk ansiktsmassage och tibetansk ansiktsmassage! Har du någon erfarenhet av någon av dem?



Jag letar ju efter något som jag kan ha och koplettera med...

Postat av: Lillis

Publicerad 2010-05-18 14:06:31

Ja han säger också att han brukar ha jätte bra resultat med migrän. och har har verkligen provat alla typer av blandning mot det. Jag är väl inte mottaglig då?! Har iaf bestämmt nu att vi bara ska satsa på akupunkturen i nacken och se om de hjälper... suck hur länge ska man stå ut?!



Vad tråkigt att du är trött..speciellt när du ska plugga. För mig är det bara slappedag. Ska iväg och sola sen blir det bio =) Lycka till med pluggandet.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild