Kropp och själ

leslita.blogg.se

Mejeriprodukter [del 1]

Publicerad 2010-03-21 14:05:12 i Recept,

Mejeriprodukter är min absoluta svaghet. Mjölk, ost, yoghurt och äggmajonäs! Det har varit mycket snack kring saken att mejeriprodukter inte är bra. Stämmer det undrar jag? Jag har kollat upp och läst lite grann och dessutom har vi en kurs just nu med näringslära (och träningslära). På bokrean beställde jag hem en bok om Detox som jag hittade följande information i: 

Mjölk (ko): Innehåller:
Proteiner
Kalcium- bra för skelettet, kroppsvävnader,
Jod- bra för sköldkörtelfunktionen
Vitamin A och D- bra för hjärta och kärl
Laktos- mjölksocker

Om man jämför lättmjölk med standard och mellanmjölk så är det största skillnaden att lättm. innehåller mindre fett och kalorier men eftersom att man har tagit bort det så försämras vitaminerna. A och D vit. tillsätts ofta i lättmjölk (och minimjölk). Då kommer frågan vill vi ha mindre fett och mer syntetiska ämnen? Kanske mellanmjölk ett bättre val som är naturlig?

Överkonsumtion av komjölk kan leda till att kroppen inte klarar av att bryta ner laktoset och skickar överskott till grovtarmen. Detta leder till uppblåsthet (mjölkmage), gaser, matsmältningsproblem och laktosintolerans varav namnet. Även kalciumet kan ge en motsattseffekt och öka risken för benskörhet då det utsöndras för mycket kalcium och slaggprodukterna inte kommer ut på samma sätt som det borde göra.

Sojamjölk: Innehåller:
Soja
Amoniosyror- hormonproduktion, immunförsvar
Proteiner
Kalcium
Vitamin A och D
Isoflavoner- östrogenliknande egenskaper, påverkar progesteron,

Amoniosyror och protein finns i kött, ägg och fisk så soyamjölk är ett bra alternativ till vegetarianer. Isoflavoner är bra för huden och sänker kolesterolet. Sojamjölk kan rubba den kvinliga cykeln eftersom att det påverkar hormonflödet. Så inom viss forskning har man sett resultat vid behandling av tidiga klimakteriesymptom, bröst och prostatacancer. Men om man inte har dessa problem och överkonsumerar mjölken så kan man framkalla besvär. Undvik sojamjölk om du redan har en oregelbunden menstruation och är i klimakteriet.

Milk, mejeriprodukter

Slutsatts: Komjölk v.s Soja mjölk.

*Sojamjölken är nogrant med att man ska dricka i rätt mängd för att inte sänka eller höga nivåerna för mycket. Det kan vara svårt att veta vart gränsen går men samtidigt är sojamjölken väldigt bra för vegetarianer och laktosintolerans.
*Komjölken ska isåfall vara mellanmjölk för att få det nyttigaste allternativet och längst hållbarhet. Enligt TKM kostlära så är det mjölk som framkallar exem och torr hud. Och det tror jag stämmer då jag har sett det på min lillebror som dricker jätte mycket mjölk. Sedan innehåller ju mjölk socker som saggt vilket inte är det nyttigaste. Det ultimata är väll att kombinera så att man får i sig alla näringsämnerna i "lagom" mängd.

Vad tror ni? Vad dricker ni för mjölk? Varför?  

*I nästa del kommer jag att skriva om yoghurt och ost



Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2010-03-22 08:11:28

Hejsan... svar på din fråga från min blogg... jag har gjort det pga jag är väldigt sjuk och mitt immunsystem har blivit väldigt dåligt, en lång historia, Huddinge sjukhus misstänkte att det kan vara kronisk leukemi som är boven till det nedsatta immunförsvaret så dom måste ju kolla det om inte annat utesluta det...



Tack de samma du vad gulligt... ha de bra du med =)

Postat av: Sussi

Publicerad 2010-03-22 08:17:37

Läste lite längre ner här på din blogg som för övrigt är jätte fin, att du också har urticaria... jag har också urticaria, autoimmun urticaria sedan juni 2009... såg att du käkar klådstillande mot det, har du inte fått nå histamintabletter?

Postat av: FUN & FEARLESS IN BARCELONA - Livet vid Medelhavet

Publicerad 2010-03-22 12:41:43

SV: Haha, det beror på resultatet ;-D E det för pinsamt så lägger jag inte ut det haha ;D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild