Kropp och själ

leslita.blogg.se

Sau Sau Rapa Nui

Publicerad 2010-06-08 13:06:00 i Indiankulturer,

Efter Karnevalen blev jag inspirerad att skriva om Påsk ön lite grann.

Historisk: Påsk ön ligger utanför Chile och heter La Isla de Pascua på spanska och infödda personer kallar det Rapa Nui på sitt språk. Folket där har sitt egna språk och kultur. La Isla de Pascua har en area på 163,6 km² och ca 3 791 invånare. Det är den mest avlägsna ön från andra länder i världen.  

Ön förvandlades till en ö full med enorma statyer som gudsförklarade sina förfäder. Varje by hade sin egen "Ahu" som var ett område där man tillbad och möttes för cermonier och för att komma i kontakt med "Maná" andligheten. "Ahu" var alltså ett kulturellt, religöst och spirituellt centrum.

"Moais" som är ett annat namn för dessa stora vackra statyerna blev dock tyvärr deras nergång. Manuellt arbete krävde för mycket av arbetarna och det blev brist på personer till andra "yrken" t.e.x fiskare som i sin tur ledde till svält. Det blev krig emellan klanerna på ön och man förstörde varandras "Moais:er" b.la. för att andarna skulle sluta stödja den byn man attackerade.
Påskön gubbar

En vacker Ö: Det finns vulkaner på ön och på toppen av Rano Kao vulkanen finns den cermoniella byn Orongo. Mycket är bevarat av sten, hällristning och gamla hus. Havet runt ön borde vara underbart fint och runt kusten finns dessa Moai gubbar. I "Ana  Kai Tanga Cave" finns grottor med bevarade målningar i taket. Och det finns även tunnlar av lava, där inne växer det sällsynta växter.

Det finns en dans som heter Sau Sau som alltså är påsk ön dans. Jag har själv varit med och uppträtt och dansat Sau Sau på HK Karnevalen när jag var yngre. Sau Sau påminner lite om "Hawai dans" Det är mjuka höftrörelser och mycket armar som ska vara graciöst upp i luften och liknande havsvågor. Folket gjorde kläder av fjärdar, kokosnötter och snäckor. Dansen kan användas i cermonier
Hammarkullekarnevalen 2010 Påsköndans SauSau
Hammarkullekarnevalen 2010 Påskön dans SauSau

Visst är det en intressant ö med mycket mystik? Någon som har varit på Påsk ön eller vill åka dit?

♥Länkar/ källor: gochile,

Om

Min profilbild