Kropp och själ

leslita.blogg.se

Osteopatklinik ytterligare tillskott i vården (Artikel)

Publicerad 2010-12-03 17:00:00 i Alternativmedicin, Spa & Massage,

Denna artikel är publicerad i Uddevalla posten 1/12- 2010.
Up v 48 Osteopati

Osteopatklinik ytterligare tillskott i vården

En alternativ behandlingsform av smärta och stelhet

Nu på lördag öppnar en osteopatklinik i södra Uddevalla. Kliniken kommer att ta emot patienter som behandlas med hjälp av osteopati, en manuell medicinform som är bra vid bland annat smärta, stelhet och ökar rörligheten.

- Jag tror att det finns ett litet glapp i osteopatin här i Uddevalla, säger Jimmy Wedin som startade osteopatklinik företaget år 2004 och har flera kliniker bland annat i Karlstad och Strömstad. Han valde att öppna här i Uddevalla för att det passade in geografiskt. Han tror på en ljus framtid inom osteopati branschen då han haft många nöjda patienter som sagt att de trivs med behandlingen.
-Osteopati är mer omhändertagande, vi ger mer tid till patienten och tittar på helheten, säger Jimmy Wedin diplomerad osteopat.


Osteopatbehandling
- Ingången går via rörelseapparaten, alltså muskler, skelett och leder, berättar Jimmy.
I osteopati använder man inga verktyg utan arbetar med händerna. Osteopaten stretchar, mobiliserar och arbetar med artikulering som är en teknik att töja på förkortade muskler, ligament och leder. I osteopati letar de efter funktions- och organstörningar. Många patienter har ont i höfter, bäcken, rygg och nacke.
-Osteopater behandlar inte sjukdomar utan de arbetar runt sjukdomsbiten och mycket med akuta tillstånd, säger Jimmy.
Jimmy använder sig av klassisk osteopati och total body adjustment. Alla behandlingar är väldigt individuellt anpassade. Med sin femåriga utbildning från Skandinaviska osteopat högskolan så ställer han diagnos på sina patienter. Han gör en fysisk undersökning och ställer frågor kring hälsan. Han kollar även tidigare sjukdomshistoria som kan vara viktig. Patienten kan komma med förslag på hur behandlingen kan anpassas och vad som kan uteslutas.

Hemläxa
Osteopati handlar inte bara om manuell medicin utan patienterna kan även få hemläxa. Det kan vara stretchövningar för att öka rörligheten eller så kan det vara styrkeövningar ifall patienten anses för svag. Hydroterapi är också vanligt i samband med osteopati, det innebär att patienten jobbar med omväxlande värme, kyla emot kroppen. Det kan vara i form av vatten eller med hjälp av till exempel uppvärmda handdukar.
- Osteopati är ett sätt att se och handskas med kroppen, säger Jimmy.


LESLY VALENCIA

♥Artiklar: Kinesisk Medicin UP, Hemlösa katter UP, Bild på ettan UP,
♥Relaterade inlägg om journalistik studier: Ljudets prosodi, Praktikplats, Som journalist vill jag, Fotojournalistik, Magasin och tidningar, Intervjuövning med Video, Journalistik Människa och miljö, Första dagen JMOM,

Om

Min profilbild