Kropp och själ

leslita.blogg.se

Träningslära

Publicerad 2010-08-21 12:07:55 i Dans & Annat,

Tänkte repetera lite fysiologi, detta inlägget handlar om energiomvandlingsprocessen, och är ganska grundläggande.

Kombinera är det bästa
När man tränar skiljer vi på aerob och anaerob träning. Också kallad konditionsträning och styrketräning. Aerob träning innebär att kroppen arbetar med hjälp av tillgång till syre i musklerna, det är vid konditionsträning vi behöver syre. Vi styrketräning arbetar vi anaerobt, utan tillgång till syre. Styrketräning tränar mest styrka i musklerna och kondition tränar mer uthållighet i musklerna. 

Kondition
För att se en förhoppningsvis förbättrad kondition efter en tids aerob träning så mäts syreupptagningsförmågan eller Vo2 som det också heter. Det är vid maximalt arbete som är det viktiga. Vo2 max är normalt 220 minus åldern på personen. Alltså om man är 30 år så är din maximal syreupptagningsförmåga ca 190 slag per minut. Sedan varierar värdera +-20. Det finns flera tester/sätt att mäta konditionen på. T.ex. ergometer cykel.


Mag träning
Förbränning
Vid träning gör man av med energi. Detta görs på 3 sätt, genom att omvandla protein, fett eller kolhydrater till energi och sedan förbränna detta. Omvandlingen som kvarstår kallas ATP. Beroende på intensitet på träningspasset och varaktigheten så tas det ifrån olika energi källor (protein, fett eller kolhydrater). Kolhydrater förbränns snabbast och är därför nödvändig att fylla på oftare och i större mängder. Genom att enkelt äta kolhydrat-rik mat. Kolhydrater förbränns på en högre intensitet jämfört med fett. Fett förbränns enklast genom att träna på 60% av sitt Vo2 max. Alltså ska man inte ta ut sig helt under passet för då övergår det mer till kolhydrat förbränning. Så ansträng dig inte så mycket (om så är valet). Fler brukar vara ute efter att förbränna fett. Men vet ni vad? Fett förbränns precis hela tiden, även under sömnen.

Man kan se det som att fett, kolhydrater och proteiner är bränslen för att kunna förbruka energi. Fett finns naturligt hos alla. Vi har reserver under huden vid svält och därför är det svårast att förbränna vid träning då kroppen själv reglerar vad som ska förbrännas och sparas som reserver. Proteiner hjälper till att bygga upp och reparera kroppen och är ingen bra energikälla alls. Man brukar tala negativt om att det sker en protein-nedbrytning när kolhydraterna tar slut...Och JA det är en myt att man kan punktförbränna fett på en utvald kroppsdel te.x. lår. Det funkar tyvärr inte så.


Inlägg med reservationer för fel. Då jag tar detta direkt ur minnet utan bok
.


Hoppas att ni har lärt er lite grann. Nu kan ni fundera om ni äter rätt i samband med träning och ifall ni tränar på rätt intensitet för det syftet ni har med träningen och förbränningen?


♥Relaterade inlägg:
Fysisk aktivitet, Styrketräning på schemat,


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild