Kropp och själ

leslita.blogg.se

Transpersonell psykologi

Publicerad 2009-10-21 13:00:28 i Psykologi,

Transpersonell psykologi verkar oerhört intressant. Det är ett sådant ämne jag har letat efter. Jag sökte lite på utbildningar och hittade en kurs som heter så i Karlstads Universitet. Det är ett ganska svårgrepatt ämne att förklara. Låter som psykologi och filosofi blandat. Olika teorier på det övernaturliga ungefär. Spännande?

En ordboksöversättning av begreppet transpersonell psykologi skulle kunna lyda: "Läran om själen genom och/eller bortom personen/individen".

Detta fenomen är någon man kan uppleva, gemensamt för dem som säger sig ha gjort det är att man tappar uppfattningen på tid och rum, verklighet, (Evidenskänsla av den riktiga verkligheten). Motsatser transcenderas, uppdelningen mellan inre och yttre upphör. Frid, kärlek, en upplevelse av fullkomlighet som går bortom allt man tidigare medvetet upplevt. Detta är några punkter som sammanställts i ett försök att klargöra en Transpersonell upplevelse genom flera personers erfarenheter.

Det sägs att man kan nå detta stadie när man utvecklar sin andlighet. I vissa kulturer förr i tiden övade man och hade ritualer och cermonier som skulle öppa upp detta tillstånd. Transpersonell betyder "utöver personligheten".  En upplevelse av andlig kraft. storhet, expansion, universalitet, evighet. Enligt psykosyntesen är transpersonella upplevelser nästa steg i den mänskliga utvecklingen. Ibland kallas detta kosmiskt medvetande.



Det finns alltså en liten (för liten) kurs i Transpersonell psykologi  på karlstads universitet, Dock vet jag ej om den är fristående då den tilhör ett program. men men...

"Begrepp som alternativa medvetandetillstånd, ’spiritual emergency’ (andlig
krissituation) och andlighetens betydelse i människors vardag presenteras och diskuteras."


Vad tror ni om det här?

*Källor: Paranormal.se & Kau.se

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-10-21 15:53:47

mysig blogg du har! allt bra? KRAM

Postat av: Henrik Olsson

Publicerad 2009-10-21 16:29:14

Hon tränade inte inför något speciellt, utan träningen handlar mest om att aktivera henne :)

Postat av: Em.

Publicerad 2009-10-21 19:59:19

Åh, din kommentar värmde verkligen. Och jag kan inte säga annat än att du bokstavligen gjorde rätt i att sluta vara avundsjuk. Det var inte något speciellt alls, bara yta och förvirring. Rätt pinsamt till stora delar.



Kärlek

Postat av: maria

Publicerad 2009-10-22 13:28:00

förlåt att svaret dröjt så länge har vart på resande fot ett bra tag :)

hoppas allt är bra med dig :)

Postat av: Hanna

Publicerad 2009-10-22 14:00:56

sv: Haha jasså :D Jag har också tusentals barbies och tillbehör och grejjor x'D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild