Kropp och själ

leslita.blogg.se

Om Gi Metoden

Publicerad 2009-11-10 08:30:44 i Recept,

Jag har fått kommentaren ett flertal gånger av personer som klagar på mitt sätt att leva. Speciellt när det gäller min kost. De klagar på att jag bantar och att jag är för smal. Jag har fått kommentarer här på bloggen, från människor i det riktiga livet som ser min matlåda och via mejl. För det första vill jag bara säga tack för att du la ner tid till att skriva ett mejl till lila mig, en okänd person och klaga på hur jag äter. Antagligen är personen stammis här eller någon som känner mig men inte vill vara ärlig "in my face" men personen hade iaf koll på hur länge jag hållt på med GI och tyckte det var fel att banta så länge. Syftar til det senaste mejlet, (gammla kommentarer är raderade ur bloggen och ur minnet). Det var verkligen elaka ord och jag förstår inte vad ni har med saken att göra. Men jag ska ursäkta mig och förklara en första och sista gång. NEJ jag har inga ätstörningar till att börja med. Att jag valt GI har inte med vikt att göra överhuvudtaget. Nu ska ni få lära er nått...



LEsliTaS sätt att äta: Jag har uteslutit ris, potatis, snabb pasta, bröd, mjölprodukter, varor med socker i och viss grönsak, frukt och rotfrukt. D.v.s snabba kolhydrater som inte är bra för kroppen ändå. Det har ett högt glykemiskt index och sätter ditt insluin i sväng. Mina största andledningar till varför jag äter så här är följande (I ordning)
  1. Är gott, enkelt och nyttigt
  2. Ger ett jämnare humör (stabiliserar humörsvängningar som jag haft problem med)
  3. Ger mer energi och utållighet. Högt GI ger sämre sömn.
  4. Blir mätt snabbare och Bibehåller mättnads känslan längre (följen blir regelbunden kost)
  5. Bra för blodsockrets nivå och tar bort sötsuget
  6. Bibehåller vikten

VANLIGA FRÅGOR JAG FÅTT!

Varför fortsätter du med GI efter 1 ½ år? Hur länge ska hålla på?: Ja bra koll du har, jag har hållt på med GI i 1 ½ år och trivs bra med det. Varför? Jo helt enkelt för att dessa ovanstående 6 punkterna funkar och jag känner att jag mår bättre av det. Jag har inga mål jag vill uppnå jag ser det som en livsstil. Som att vara vegetarian typ. Jag vet inte hur länge jag vill hålla på. Men jag har aldrig köppt ett paket ris, en säck potatis, vetemjöl eller ett sockerpaket. Så det finns inte med i min inköpps lista och så får det förbli ett tag till...

Har du gått ner mycket i vikt? Hur smal vill du bli?: Som redan saggt så vill jag inte bli smal. Jag äger tyvärr ingen våg och har inte den blekaste aningen om vad jag väger. Jag använder mig av spegel om jag vill veta hur jag ser ut. Vågen säger ingenting. Det tar inte hänsyn till mängden fett, muskler, ålder, längd o.s.v. Sedan vill jag tillägga att jag har normalt BMI. Efter att ha haft uppehåll med GI (i sommras i en månad) så började jag med metoden igen och då gick jag ner 2 kilo ganska snabbt. Så visst funkar GI om man har viktnergång som mål. Men sedan stannar man där. Det går inte att fortsätta gå ner i vikt med Gi metoden så att man blir undernärd. Utan när man väl hamnat på sin Ideal vikt så bibehålls den med denna metoden. Det är omöjligt att bli "smalare".

Är det svårt att äta efter GI?:
Ja det är lite komplicerat i början, man får hitta andra alternativ att lägga in i kosten. Det blir ett helt nytt sätt att tänka. Sedan kan man sänka Gi graden beroende på vad man har i rätten. Om man t.ex. har citron eller fullkorn i rätten så blir det glykemiska indexet lägre. Alltså går det att trixa och lägga i någon med medel grad av gi och göra det lägre med hjälp av något annat. Men i det hela så är grunden ganska simpel. Testa!

Vad äter du istället för kolhydrater?:
Jag äter fortfarande kolhydrater, men jag äter bara långsamma kolhydrater. Exempel kan vara Bulgur, Quinoa(finns vita, röda, svarta) Linser (finns gröna, röda, svarta), Bönor, Keso, Baljfrukter, fullkorn eller Dinkel pasta, Hiris, Couscous (medel gi). Sedan finns även bra kolhydrater i grönsaker och frukt. 

Går det träna när man äter GI kost? Jag har inte stött på några problem. Jag orkar igenom ett tränings pass precis som förut. Om man håller på med hårdträning så behöver man bara äta större portioner. Olika personer reagerar olika i början av GI kost när omväxlingen sker och då kanske man ska ta det lungt med träningen tills kroppen är van med långsama kolhydrater.




Hoppas att det blev klart för er som hackar på mig, låt mig få äta hur jag vill nu tack!
Fler frågor skickas till [email protected]

*Läs gärna tidigare inlägg om liknande ämnen: Under kategorin GI&Kost finns recept, Gi metoden,
*Relevanta länkar: Gi metoden för nybörjare, gi-metoder.se,

Kommentarer

Postat av: Linda - Hälsoblogg

Publicerad 2009-11-10 11:52:17



Bra inlägg!



Men jag vill skirva en liten kommentar.



Snabba kolhydrater är inte "dåligt" för kroppen. Men du fåe en jämnare blodsockerkurva av dem.



Dock bör påpekas att snabba kolhydrater är nödvändigt för kroppen direkt efter träning. :)



Tack för ditt inlägg i min blogg med!



Nu kämpar vi vidare med att föra hälsobudskapet vidare!



Kram!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild