Kropp och själ

leslita.blogg.se

Debatt

Publicerad 2009-11-29 17:02:17 i Alternativmedicin,

Idag är jag lite på debatt humör men ingen är på min sida :P Medvetandeskap som skriver emot allt om Alternativ medicin och hävdar att TKM inte ens är kinesikt och att akupunktur inte fungerar :O Klart att man var tvungen att lämna en kommentar...

Permalink: Akupunktur utan akupunktur...
Länk till kategorin: Alternativ medicin


  1. Lesly säger:
    23 november, 2009 kl 12:57

    jag undrar vart på kroppen dessa ”försökspersoner” blev stuckna. Det är ju det som är det viktiga. Själva punkterna och att det öppnar meridiansystemen. Om nålarna är trubbiga eller vassa eller magnetiska eller korta eller strömkopplade gör detsamma om man sticker på rätt akupunkt så ger det effekt ändå :)

    Tack för en bra blogg!

  2. Robert Rönngren säger:
    23 november, 2009 kl 16:37

    Nu finns det ju inget ”meridiansystem” att öppna så…

  3. flum säger:
    23 november, 2009 kl 16:43

    Robert
    Läs lite om vagusnerven i skolboken, du kanske en dag får göra en pudel du också.

  4. Robert Rönngren säger:
    23 november, 2009 kl 18:19

    Det finns ingen chi som flödar genom några meridianer i kroppen, om akupunktur fungerar så är det knappast av den anledningen att det skulle ”öppna meridiansystemen”.

  5. Robert Rönngren säger:
    24 november, 2009 kl 7:31

    Jag skriver ju att jag INTE tror på deras förklaringsmodell.

  6. Lesly säger:
    24 november, 2009 kl 16:56

    klart att det finns en meridian som går att öppna och klart att det finns qi som flödar. Det är ju det som ger effekten. Så tror dem i den kinesiska läran men om man hellre vill se det västerländska synsättet så kan man se sambandet med nerver som är kopplade i kroppen i ett annat visst system. Nått händer ju annars hade man inte fortsatt att utöva akupunktur i 2000 år. Då hade man redan slutat för länge sen….

  7. medvetenskap säger:
    24 november, 2009 kl 18:37

    ”sätta nålar lite hur som helst för att påverka nerven”?

    Vagusnerven innerverar de flesta av våra organ och löper således ganska djupt i kroppen. Området den löper lite ytligare är också stället där västerländsk medicin stimulerar den. Men inte med nålar!

    På halsen löper nerven nämligen längs med stora halsvenen och halspulsådern, och där hoppas jag verkligen ingen sätter akupunkturnålar!

  8. medvetenskap säger:
    24 november, 2009 kl 18:40

    Lesly,

    att en behandlingsform har lång historia innebär inte att den är effektiv,

    och det innebär verkligen inte att en förklaringsmodell (qi) som bygger på prevetenskaplig magi-tänk är sann…

  9. Lesly säger:
    29 november, 2009 kl 16:45

    till att börja med så skrev jag >>sambandet med nerver som är kopplade i kroppen i ett annat visst system.<< Man sticker ju inte direkt på nerven såklart. Och jag vet vart halspulsådern sitter eftersom att jag är undersköterska, jobbat på akutmottagningen och läser TKM på universitetet…

    Ne visst betyder det inte att den är effektiv, men att den har lång historia innebär att den har hunnits undersökas och att man har sett resultat på människor som använt metoderna under en lång tid ;)



Hjälp till att debattera för Akupunktur och Alternativ medicin!  :D


Sen vill jag bara passa på att säga att på denna *sidan* finns ett intressant inlägg om "Psychic games".

Kommentarer

Postat av: iDdLA

Publicerad 2009-11-29 17:48:56

sv; jodå det var en toppen helg :D hehe tackar tackar! hoppas du också hade en bra helg : )

Postat av: Räven

Publicerad 2009-11-29 20:48:21

Stön! Jag blir så LESS på folk som är automatiskt negativa till saker de inte kan "bevisa". Stöööööön. Kan inte argumentera varken för eller emot riktigt eftersom jag vet väldigt lite om akupunktur och sådant men att meridiansystemet "inte existerar" och att TKM är bullshit (vilket i princip är vad personerna säger genom att klä det i "ba'fatt det har använts länge betyder inte det att det fungeeeerar") är ju.. ja, bullshit.



Vad innebär "Pre-vetenskaplig" exakt? Är NUET det enda vi ska lita på? Vad tror människan att människor i framtiden kommer säga om vad som är "vetenskapligt" nu? "Pre-vetenskapligt" förmodligen.



Tycker det är tråkigt att vissa människor inte vågar tro längre än till sista sidan i senaste Illustrerad Vetenskap.

Postat av: Lesly

Publicerad 2009-11-29 21:15:10

sv Räven: Ja eller hur blir man lite frustrerad, dem bara ne det finns inga meridian system att öppna. Nähä och hur vet du det? vad det du som skapade människan. Jag är säker på att dessa människor inte ens har testat att ligga på en behandlings bänk och blivit stucken eller masserad eller nått sånt "bullshit"



Jo jag funderade också på det Pre-vetenskapligt :P, *pust. Sen börja han snacka om att sticka nån i halspulsådern och försökte låta medicinskt korrekt. Ja men funderat på att läsa medicin först? haha Jag vet ju vad jag snackar om.



Ne vi ger upp det där, bara blåsta människor som kommer att leva på piller och enda bordet dem kommer få lägga sig på vid sjukdom är operations bordet tyvärr. Då får vi se vem som ångrade sig??



Tack för din åsikt Rödräven

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild