Kropp och själ

leslita.blogg.se

Rösten

Publicerad 2009-02-18 02:09:03 i Mina tankar,

Sjungande Papegoja
-Rösten är själens spegel-


Jag har funderat över rösten under senaste veckan och idag var det passande att dem tog upp just det i 
Sr webbradio på programet Kropp och själ som jag Lyssnade på. Jag fick många funderingar och kom på mig själv att jag lyssnar mycket på andras röster. Kan man träna sig röst inför något speciellt tilfälle eller om man vill ändra den?

Jag tänkte på yrkesmässigt? Att man då kan behöva anpassa den. Till exempel om man är dagisfröken och arbetar med barn eller om man jobbar med teater kan man behöva jobba med att höja rösten. Också "få in" rösten i olika roller. Rösten säger mycket om hur personen mår. Man kan höra på en gång om personen är nedstämd eller energisk och glad. Tillockmed i telefån när man inte ser personen. Det kan iaf jag. Jag memoriserar även röster ganska lätt, jag kan ha träffat en person en gång och helt glömt bort hur hon ser ut eller vad hon heter, men rösten kan jag ändå få fram i mitt huvud. När någon frågar mig aa kommer du ihåg hon den dagen som va så rolig som hade kort blont hår (påhittat exempel), det första jag gör för att "hitta" personen i mitt minne är att börja lyssna efter denes röst.     

Ibland kan man "råka" ändra rösten utan att tänka på det, vi pratade en del om det på omvårdnadsprogrammet att man inte skulle prata "nedlåtande" mot te.x utvecklingsstörda mäniskor. Det kan även bli så när man pratar med en bebis eller ett djur. Hur låter inte ens röst då? Haha. Och tyvärr, men jag har sett och hört att vissa undersköterskor pratar på exakt samma sätt till äldre mäniskor på ålderdomshem som jag jobbat på.

Om någon pratar om sina besvär, tex. soger eller smärta så intar man automatiskt ett terapeutisk förhållningssätt och det är det inget fel på. Men det finns ju gränser, vilket kan vara svårt att bedömma. Jag märker redan att jag intar ett annat röstläge när jag får klienter som jag ska massera. Men hur psykiskt är det? Jag tror att det beror mycket på hur man mår eller känner sig mentalt. Är man lugn och avslappnad så hörs det, har man precis grälat med någon så kan rösten låta argare bara för att du kanske fortfarande är lite arg psykiskt. När jag är uppspelt över något kul så kan jag låta "hetsig" fick jag höra idag :P Fast det är jag ju medveten om.

  
Hello

hmm det var något mer, jo tankar! Hör du din egen röst när du tänker?
Språk och dialekter som kan uppfattas på fel sätt? Någon tanke?
Kan du höra en kompis röst när du chattar eller sms med han?
Pratar du fortare och kanske en aning "pipigt" när du är glad?
Har du ett yrke som sliter eller kräver kontroll på din röst.?
Roliga minnen från målbrottet?
  



I programet tog dem upp lite andra saker, jag flöt nog iväg från det dem inriktade sig på. Men men
Lyssna på Kropp och själ radio.
(Obs endast detta program om rösten denna vecka 8 då dem byter tema varje vecka.
Men klicka ändå! Det är säkert nått intresant nu.)

Kommentarer

Postat av: madde

Publicerad 2009-02-18 03:01:04

Nej, kan verkligen inte mer än längta tills den dagen jag kommer härifrån. Finns verkligen ingenting att göra om dagarna. Inget café t.ex. som har öppet på kvällarna som man kan fika och umgås på eller en bio som visar filmer varje dag. Tycker så synd om alla ungdomar som ännu inte fyllt 18, dom har heller ingenstans att träffas och umgås på. Visst.. En fritidsgård som har öppet till 21.00 men endast varddagar, men där springer mest bara 13-åringar. Glad är jag över att ha åldern inne för krogen och sådant, har man någon mer eller mindre rolig sysselsättning på helgerna. Samtidigt kan man åka iväg på kryssning och sådant med vännerna :) Något som också är jobbit är att alla våra kioskar har stängt igen. Ska man handla något efter klockan 22 måste man trava i säkert över en halv mil enda bort till en statoilmack.. Där priserna är så höga att man iallafall inte vill handla. Usch, vilken ångest man får bara av att tänka på allt alltså :D

Postat av: Najnaah

Publicerad 2009-02-18 08:24:11

sv: Ja, hon va jättenöjd faktiskt..:D

Postat av: Lona

Publicerad 2009-02-18 12:36:13

haha, ja jag kan ju verkligen sådant ! men kanske en design jag kan lotta ut :P får se ;D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild